ANNONSE

MAT & DRIKKE

Rørete sak

VAFLER: Det kan være mye mat i en god vaffel.


Vaffelrøre kan lages på mange måter, for eksempel av mandelpoteter.

Begrepet «taffel» er nokså lite brukt i min omgangskrets. Hadde noen invitert meg til taffel vet jeg ikke helt hva jeg hadde ventet meg, eller om jeg hadde turt å dukke opp i det hele tatt. Hva er dresskoden, liksom?

Men ettersom taffel rimer så godt på vaffel, har jeg sjekket litt – og funnet ut at taffel betyr festmåltid, selskapsbord med et mangfold av småsnacks og mat. Noe à la tapas eller buffé, altså. På et slikt bord kan man si at min mandelpotetvaffel er midt i blinken – og fortjener døpenavnet taffelvaffel.

Taffelvaffelen er en smaksrik, gøyal, saftig, god og vakker enhet som kan toppes med bortimot alt av saltet og røkt fisk eller skalldyr. Når taffelvaffelen settes på bordet, får den først nysgjerrige blikk – og deretter anerkjennende nikk når gjestene har smakt.

Denne vaffelen er laget av en usøtet vaffelrøre med revne, kokte mandelpoteter. Potetene gir er mer «mat» i vaffelen, og den holder seg saftig lenger.

Bokhvetemelet jeg bruker, binder ikke så mye, men smaker veldig godt. Bokhvete er mel fra et frø i slireknefamilien. Det inneholder ikke gluten, derfor gjør det ikke røren så seig som for eksempel rugmel, som er fra et korn. Har du ikke bokhvetemel, kan du erstatte det med en mindre mengde finmat/siktet rug. Det gjør omtrent samme nytten smaks­messig.

Her er taffelvaffelen toppet med salt, einerrøkt ørret som er fast i konsistensen, og en fin, gul eggesalat. Rødløk og dill bidrar med friske smaker og spreke farger.

Taffelvaffel

Ingredienser (6 personer)

Vafler:

100 g bokhvete (ev. ca. 50 g sammalt rug)

120 g hvetemel

2 egg

2 dl melk

1 ts salt

1 ts sukker

2 ts bakepulver

100 g smør

100 g kokt, revet mandelpotet

1/2 rødløk


Eggesalat:

100 g einerøkt laks eller ørret

2 kokte egg (9 min)

1/2 vårløk

2 ss majones

2 ss rømme

1 ss sitron

1 ss lakserogn

rødløk, dill


Framgangsmåte:

Vaffel: Kok og avkjøl potetene. De skal kokes nesten ferdige, gjerne dagen før. Smelt smøret, og ta av halvparten til pensling av vaffeljernet under stekingen. Ha hvetemel, bokhvetemel, salt, sukker, bakepulver i en bolle. Knekk i eggene og hell i melken. Finhakk rødløken så fint du klarer og ha det i bollen. Det smeltede smøret røres inn til slutt.

Skrell de kokte potetene og riv dem opp på den grove delen av rivjernet. Bland potet inn i røra. La røra hvile en stund (samtidig kan du blande eggesalaten i en annen bolle). Røra skal være bare så vidt tykkere enn vanlig vaffelrøre. Pensle jernet godt med smør og still det på (nest) høyeste nivå. Stek vaflene godt, slik at de får en tydelig skorpe og ikke smaker rått mel.


Eggesalat: Kok egget i 9 minutter. Avkjøl og skrell. Del egget i to med hendene og vipp ut plommene, som skal presses gjennom en melsil slik at de blir til et fint, gult dryss. Bland sammen rømme og majones og smak til med svart pepper, salt og sitron.

Hakk opp eggehviten og den einerrøkte ørret/laksen, og finsnitte vårløken. Bland dette sammen og legg en skje på hvert vaffelhjerte. Topp salaten med fin lakserogn, ringer av rødløk og plukket dill. Dryss over eggeplommedrysset helt til slutt.


Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved ­Kulinarisk ­Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». 
(FOTO: Carl Martin Nordby)


Lykkebobler

Fransk Cremant er et ypperlig alternativ hvis budsjettet ikke tillater Champagne.

Det er flere bruksområder for ukas rett. Potetvaffelen er for eksempel super som snacks til en frisk aperitiff, før et større måltid. Vaffelen er toppet med en deilig røre av røkt ørret og frisk rømme, små salte bobler av ørretrogn, dill og egg.

Smaksmessig passer dette både til lyse øltyper som hveteøl, lette, tørre hvitviner og friske, musserende viner. Det hadde heller ikke vært feil med en god norsk eplejuice.

Siden retten er ganske festlig av seg, falt valget på en god og sprudlende Cremant fra Burgund. Cremant er en kvalitetsklasse for fransk musserende kvalitetsvin laget med annengangs gjæring på flaske, slik det også gjøres i Champagne.

De fleste store, franske vindistriktene produserer Cremant, og blant de beste områdene er Burgund. For å lokke fram de delikate smakene i retten, uten å stjele showet, bør vinen ha en syrlig smaksprofil, moderat alkohol og et snev av sødme. Retten er næmlig ganske mild, og trives ikke med for kraftig følge i glasset.

Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs (varenr. 3119001, kr 163,90, basiskategori 3) er laget av de to røde druetypene Pinot Noir (hovedsakelig) og Gamay. «Blanc de Noirs» i navnet betyr «hvit av svarte druer». Vinen har en deilig aroma av epler og sitrus, med et snev av bakst som harmonerer godt med både røkt ørret, dill og rømme. Den har høy syre som renser ganen for rettens lille fettstruktur. Vinens behagelige bobler underbygger de små, salte rognene som sprekker som drypp av salt på tungen. Kombinasjonen fremstår som sprudlende, lett og frisk – og setter meg umiddelbart i festmodus.


Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved ­Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Viner importert ­gjennom ­Terroir Wines, som han er ­medeier i, vil ikke bli ­omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no