ANNONSE

MAT & DRIKKE

Årets viktigste mattrender i 2017

Kilde: Opplysningskontoret for 
frukt og grønt


Publisert: 11.01.2017

Trenden med mat i en bolle startet i 2015 med smoothie bowl. Nå ser vi at det er grønnsakenes tur med bl.a. pokebolle og buddhabolle.


Trenden med mat i en bolle startet i 2015 med smoothie bowl. Nå ser vi at det er grønnsakenes tur med bl.a. pokebolle og buddhabolle.

Hvert år kårer Språkrådet nye ord som er blitt en del av det norske språket, og ett av disse ordene i 2016 ble fleksitarianer. De forklarer det enkelt slik: Du trenger ikke være vegetarianer for å droppe kjøtt og andre matprodukter. Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg innimellom eller nokså ofte. Ordet er dannet over samme lest som vegetarianer, og språkrådet tror at ordet vil bli en del av språket vårt.

-Vi ser en tydelig trend der flere ønsker å spise mer «miljøvennlig mat» som blant annet kan bety å redusere litt på kjøttmengden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Vi tar hensyn til miljøet

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken.Hele 45 % av befolkningen spiser vegetarretter minst en gang i uken eller oftere, og tendensen er økende, spesielt blant de unge.I aldersgruppen 18 – 25 år er det 22 % som spiser flere vegetarretter nå enn året før.Vi ser også i samme undersøkelse at 4 av 10 oppgir at de liker vegetarretter mindre godt enn kjøtt og fiskeretter. Det kan være fordi vi ikke er så trent i å lage god mat uten kjøtt og fisk. Vi trenger inspirasjon for å lære nye metoder og å bruke nye råvarer, som for eksempel linser og bønner, for å dekke behovet for proteiner. Det krever litt innsats i starten, men er slett ikke så vanskelig.

Inspirasjon fra Hawaii - hele retten i en bolle

Vi henter inspirasjon fra alle verdens kulturer. Trenden med mat en bolle startet her i landet med smoothie bowl allerede i 2015. Dette er en tykk smoothie laget med mindre væske og pyntet med frukt og bær så den kan spises med skje, for eksempel til frokost. I fjor så vi både buddha bowl og poh-keh bowl (poke­bolle på norsk) på de mest trendy spisestedene.

Enkelt sagt er buddhabolle en stor bolle fylt med fargerike grønnsaker og bønner eller linser med en dressing på. Den skal være vegetarisk eller vegansk, men allikevel næringsrik og mettende. Bønner har et høyt innhold av protein som er en viktig byggestein i kroppen vår. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Bønner og linser er godt å kombinere med grønnsaker. Du kan bruke de grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Gjerne i alle regnbuens farger. Pokebollekommer opprinnelig fra Hawaii og er en spennende variant som kombinerer råvarer som er kokt og rå, varme og kalde i samme bolle. Her inngår oftest fisk.

Nå er det på tide å ta med oss trenden hjem. Mat servert i en bolle er både enkelt, sunt og godt, og absolutt en god start på 2017.

Maten skal smake godt

Enten du skal spise alene eller sammen med andre er det viktig at maten smaker godt. Det er nok mange idealister som ønsker å bidra til en bedre verden, men som mangler kunnskap om hvordan maten bør settes sammen for både å smake godt og å gi oss den næringen vi trenger når vi skal endre på sammensetningen av råvarene. Her kan vi hente mye inspirasjon fra andre kulturer som er vant til å lage mye god mat der grønnsaker spiller hovedrollen.

-Det flotte med alle disse bollene er at de er vakre å se på, de ser fristende ut og de smaker fantastisk, lover Toril Gulbransen, kokk og matfaglig ansvarlig i OFG. Hun har utviklet sine egne varianter med «bollemat» tilpasset norske råvarer og våre ganer.

Kokkens beste tips til 
fargerike «­vinterboller»:

Regnbuebolle

Denne retten er en variant Bibimbap som er en typiske «bollemiddag» fra Korea. Risen er byttet ut med byggryn. I Korea er det vanlig å bruke rester i en slik bolle. Sørg for at grønnsakene skaper mye farger.


INGREDIENSER (4 porsjoner)

200 g byggryn

¼ stk rødkål

100 g brokkoli

100 g grønne erter

1 stk gulrot

½ stk granateple

Dressing:

4 ss valnøttolje

1 ss eplecidereddik

saften av 1 stk lime


Kok byggryn som angitt på pakken.

Finsnitt rødkålen.

Dypp brokkolibuketter i kokende vann og la det renne godt av.

Tin fryste erter og skjær tynne strimler av gulroten f.eks. med en potetskreller.

Bland ingrediensene til dressingen.

Bland sammen alt og ha dressingen over.Tacoinspirert ­buddhabolle

Tacoinspirert salatbolle eller buddhabolle er en middagsvariant som passer like godt til hverdags som til fest. Bønnene i tacosausen er proteinkilden i denne kjøttfrie retten.


INGREDIENSER (4 porsjoner)

Tacosaus:

8 stk finhakket frisk sjampinjong

2 stk finhakket sjalottløk

2 båt finhakket hvitløk

½ stk finhakket rød chili

4 stk finhakkede tomat

285 g brune bønner (1 pakke)

2 ts malt spisskummen

1 ts chilipulver

2 ts paprikapulver

1 stk stjerneanis

Grønnsakene:

½ pk salatmix

½ stk paprika (den fargen du ønsker)

1 stk rødløk i terninger

8 stk rød cherrytomat

4 ss jalapeno

koriander

nachochips

4 ss guacamole


Til sausen:

Fres alt i en stekepanne og bland inn krydder.

La sausen putre i noen minutter. Blir den veldig tykk kan du tilsette litt vann.

Til servering:

Legg salaten i bunnen av fire serveringsboller.

Fordel alle ingrediensene hver for seg oppå ­salaten.

Fjern stjerneanisen fra sausen før du legger den oppå salaten.

Server buddhabollen med lune nachochips.


Pokebolle

En pokebolle er en Hawaii-inspirert middagsrett som gjerne serveres med rå marinert fisk over sushiris sammen med avokado, mango og vårløk. Super for deg som er glad i sushi, men som ønsker litt mer grønnsaker.


INGREDIENSER (4 porsjoner)

400 g ferdig kokt sushiris

400 g lakseloin i tynne skiver

1 stk mango i terninger

1 stk avokado i skiver

4 stk salatblad

1 bunt finhakket vårløk

4 ss ristede pinjekjerner

½ stk finhakket rød chili

Ponzusaus:

1 dl soyasaus

saften av 1 stk lime

1 ss sukker

2 ss riseddik

½ stk finhakket rød chili

1 båt hvitløk - finhakket

1 dl finhakket frisk koriander

1 ts revet frisk ingefær


Begynn med sausen. Bland sammen alle ­ingrediensene til ponzusausen og la den stå og godgjøre seg.

Ha ris i bunnen av fire boller.

Anrett mangoterninger, avokadoskiver og lakse­skiver oppå risen. Dryss over finhakket vårløk, ristede pinjekjerner og hakket chili.

Server pokebollene med ponzusaus.Uansett hvilken bolle du vil starte med er dette sunn mat, som ser fristende ut og smaker godt.


Flere gode tips og oppskrifter 
finner du på frukt.no.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no