ANNONSE

KULTUR

Lucinda i skyene

Tekst: Veronica Karlsen / NTB


Publisert: 25.01.2017

Hollywood er på banen. -Jeg kan røpe at det er en TV-serie basert på «De syv søstre»-bøkene på gang, sier forfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lucinda Riley hadde lovet ­familien sin at hun ikke skulle fly av gårde på bokturné i år. Men det var før hun toppet alle de skjønnlitterære bestselgerlistene i Norge.

Riley-romanen «Skygge­søsteren» ligger på førsteplass på bestselgerlisten for både skjønnlitteratur og ebok, mens «Stormens søster» topper pocket­listen. Og hver eneste uke – i et drøyt år – har én av forfatterens bøker ligget på bestselgerlistene.

– Suksessen i Norge er et eventyr. Så nå er jeg her. Ikke at jeg klager, jeg elsker jo Norge, sier den irske forfatteren til NTB.

Etter debutromanen «Orkideens hemmelighet» (2011), har hun blitt noe av en norgesvenn, og med drøyt 600.000 solgte bøker her i landet er det kanskje ikke så rart.

– Men det startet allerede da jeg var tre år. Faren min hadde besøkt Norge og kom hjem med historier om verdens vakreste land. Han hadde med seg Edvard Griegs Peer Gynt-suite i vinylform, ei plate som fulgte meg hele oppveksten. Følgelig hadde jeg lenge et mytisk og drømmeaktig forhold til Norge, sier hun videre.

– Bergtatt

Riley er for tiden i full gang med å skrive en bokserie kalt «De syv Søstre», som også gjør det bra i land som Tyskland og Brasil. Her hjemme er hun aktuell med bok tre.

Når hun ikke er ute og flyr bor forfatteren sammen med ektemannen Steve i en stor herregård i Norfolk, Storbritannia. Til sammen har paret sju barn.

– Jeg har et hektisk liv, det er innimellom helt galskap. Ikke spør hvordan jeg får tid til å skrive, det er alltid noe som foregår, sier hun og ler. På sofaen i Ibsen-suiten på Grand hotell forteller hun videre om hvor bergtatt hun er av ­Bergen – og hvordan hun ble kvitt sceneskrekken sin under et stort bokarrangement på Operaen i Bjørvika.

På spørsmål om hva hun tror er grunnen til at bøker om aristokrati, slott og overklasse slår så voldsomt an i sosialdemokratiet Norge, må hun tenke seg litt om.

– Jeg tror dere er glad i å reise og å drømme. Så enkelt er det kanskje. Dere kan reise i tankene med bøkene mine, jeg gjør all jobben for dere, det er bare å sette seg godt til rette i godstolen – og bli med på eventyr.

På helsa løs

Rileys nye bokserie er et ambisiøst prosjekt som forfatteren selv tror kommer til å koste blod og tårer.

– Jeg skriver som besatt, reiser og gjør research – det skal jo faktisk bli sju bøker, en bok for hver søster. I fjor var jeg i Australia for å skaffe meg nok kunnskap til å skrive bok fire – som etter planen utkommer i Norge våren 2018.

Riley forteller at nettopp dette er arbeidsmetoden ­hennes; Å oppsøke stedene hun skriver om.

– For jeg kan ikke skrive med varme og innlevelse om steder og miljøer jeg ikke kjenner. Jeg gir alt til denne serien, og det er en enorm jobb å få dette i land. Jeg må nok i terapi etterpå, ler hun – og forteller at mannen hennes pleier å le av henne når hun snakker om romankarakterene som om de virkelig finnes.

Til kritikere som mener Riley skriver lettvekter-romaner, har forfatteren følgende beskjed:

– Ikke alle forstår hvor mye research og arbeid som ligger bak når man skriver historiske romaner. I Australia forsket jeg på en spesifikk industri og måtte finne ut alt om de som jobbet med dette rundt århundreskiftet. Jeg måtte vite hva de spiste til frokost, hva de kledde på seg og hvordan de kom seg rundt. Alt dette må på plass før jeg i det hele tatt kan begynne å tenke på selve historien.

Hun fremholder også at ­bøkene i «De syv søstre»-serien er ganske alvorlige i bunn.

– Men kall gjerne bøkene mine underholdende. Det synes jeg er et stort kompliment, smiler hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no