ANNONSE

HUS & HAGE

Slik pusser dere opp uten å krangle

Tekst: Robert Walmann/ifi.no Foto: Borge, Jan Lillehamre/ifi.no, Jordan, Nordsjö, Privat


Publisert: 08.02.2017

MYE MORO: Det er viktig å ha det gøy når man pusser opp sammen. Bruk tid på å tulle og tøyse. (Foto: Jordan)


Det er fullt mulig å bevare forholdet når boligen skal pusses opp. – Gjør bare det du liker, og ikke heng deg opp i detaljer, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

I en fersk undersøkelse gjort av Ipsos for DNB Eiendom går det frem at 84 prosent av de spurte vil pusse opp hjemme i 2017. Det betyr at mange par snart vil ta sats inn i fornyelsesuniverset. For noen kan det hyggelige oppussingsprosjektet dessverre bli starten på slutten. Vi har spurt ekspertene om tips for å unngå de store kranglene.

Frem med tålmodigheten

Birgit Torkildsby fra Borge mener kjærligheten bevares best når ting er planlagt.

– Snakk mye om hva som skal skje og lag en realistisk plan. Husk at det koster alltid mer penger og tar som regel alltid lengre tid enn først antatt. Ha derfor en buffer på tid og penger. Kanskje må dere leve uten dusj eller strøm i noen dager. Da gjelder det å finne frem tål­modigheten i seg selv, sier hun.

Lei en håndverker

Hennes beste tips for å unngå konflikt er å la håndverkere gjøre de vanskelige jobbene.

– Spar opp nok penger og sett bort de mest krevende tingene. Når håndverkeren jobber, drar dere på kjærestetur i egen by og overnatter på hotell, råder hun.

Gjør det du liker

Mette Dahl hos Nordsjö mener også planlegging er viktig for å unngå de største sammenstøtene.

– Det er lurt å kartlegge hvem som er god til hva. Er du slurvete med malerpenselen, så gi den til partneren. Gjør bare det du føler deg vel med. Resten setter du bort til håndverkere, sier hun.

Sunt for forholdet

Dahl mener også at humør og tålmodighet er avgjørende for suksess.

– Bruk tid på å tulle og tøyse. Mal hverandre i ansiktet og le mye. Det å pusse opp sammen kan være terapi for alle forhold. Det er en helt egen måte å bli kjent på. Husk også at det tar den tiden det tar. Og for all del: Ta ett rom av gangen. Hverdagene må gå smidig selv om huset står på hodet, sier hun.

Åpen og ærlig

Trine Huseby er samlivs­terapeut ved Sundvolden Hotel og tilknyttet familievernkontoret på Ringerike. Hun driver bloggen trinehuseby.no. Hennes råd er å være åpne og ærlige med hverandre.

– Start med en åpen samtale der dere vurderer begges motivasjon. Ulik motivasjon kan ha betydning for tempo; om man skal ta alt på en gang eller dele opp i prosjekter. Bli også enige om rekkefølge på prosjektet og hvilken standard dere skal legge dere på, før oppstart, sier hun.

Still de riktige spørsmålene

Huseby mener det gjelder å stille de riktige spørsmålene, og bli enige på forhånd om prinsipper for valg av løsninger.

– Hvis den ene er skikkelig pirkete, mens den andre ønsker å få jobben gjort – hvordan vil dere løse det? Eller om den ene er lidenskapelig opptatt av estetikk, mens den andre har fokus på funksjonalitet. Få svar på dette først, sier hun.

Kyss og klem

Ifølge terapeuten inneholder et vellykket prosjekt også mye skryt. 

– Hvis én blir motløs, bør den andre motivere, ikke kritisere. Gi hverandre anerkjennelse for innsats – «Så fint det ble!», «Så flink du har vært» og «Jeg er stolt av deg». Kjærtegn er også undervurdert. Gi en klem, et kyss, en hånd i korsryggen. Uansett stemning, kjør på med kjærtegn, råder hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no