ANNONSE

HUS & HAGE

4 gode ­grunner til å 
la håndverkeren gjøre jobben

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Nordsjö, MLF, Mesterbrev


Publisert: 08.02.2017

PROFESJONELL: Det er mange fordeler med å sette bort arbeidet til en profesjonell. (Foto: Nordsjö)


Det er ikke alt som egner seg som «gjør det selv»-prosjekter. Og selv ved ­tilsynelatende enkle oppgaver kan ­forskjellen på resultatet bli stor avhengig av om det er kyndige fagfolk eller en amatør som utfører dem.

Det sier seg selv at visse oppgaver bør du sette bort til fagfolk uansett. Alt som har med elektrisk anlegg eller vanninstallasjoner å gjøre for eksempel. Eller arbeid som berører bærende konstruksjoner. Men det er mange gode grunner til å overlate også andre jobber, som malearbeider, gulvlegging eller tapetsering, til håndverkeren. Her er noen av dem.

1. Kvalitetsforskjell

Vi nordmenn legger mye penger i boligen vår og er over gjennomsnittet interesserte i oppussing. Da ønsker vi også at arbeid i boligen skal gjøres skikkelig. Og det er ikke uten grunn at det kreves både fag-/svennebrev i et mesterfag, mesterutdanning eller tilsvarende, i tillegg til tilstrekkelig praksis, for å kunne kalle seg selv mester i et håndverksfag. Det er fordi det krever trening for å utføre arbeidet til høyest mulig kvalitet. Og selv ved de tilsynelatende enkleste oppgaver vil det som regel være lett å se og merke forskjell på arbeid utført av fagfolk og arbeid utført av en amatør.

2. Merverdi

Profesjonelt utført håndverks­arbeid er en investering i det mest dyrebare vi eier.

– Ved å få noen som har ­kompetanse for å vurdere underlag og systemoppbygging til å gjøre jobben, gir det holdbarhet i årtier. Fagkunnskap og utførelse av en malermester gir boligen din en realverdiøkning, og er en investering for frem­tidig gevinst, sier Stein Hesstvedt, adm. ­direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

3. Trygghet

Overlater du arbeidet til en seriøs aktør, som er organisert og har mesterbrev og fagkompetanse, gir det deg en stor trygghet. Arbeidet blir kvalitetsmessig utført, og gir også trygghet i form av garantiordninger hvis du velger en bedrift som er organisert i bransjeforeningen MLF. Skriver du i tillegg kontrakt, har du også en sikkerhet dersom arbeidet ikke blir utført til forventet kvalitet eller til avtalt tid og pris. Utfører du arbeidet selv, har du derimot ingen å klage på om noe skulle gå galt.

4. Slaraffenliv og mindre krangling

Også mer personlige preferanser kan være gode grunner til å sette bort arbeidet. Det er ikke til å legge skjul på at vi er litt bortskjemte i dette landet. Vi liker at andre gjør jobben for oss mens vi bruker tid på noe vi liker. Det er heller ingen hemmelighet at oppussing i heimen kan tære på selv de mest stabile forhold. Ved å overlate jobben til håndverkeren, kan du slå to fluer i ett smekk: Du kan reise bort og leve bekymringsløst mens jobben blir gjort, samtidig som du pleier forholdet i stedet for å risikere at det ryker på grunn av mang et «gjør det selv»-prosjekt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no