ANNONSE

HUS & HAGE

Vær vågal med Airbnb

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 08.02.2017

FANTASIFULLT: Rommet til Emma-Lisa Namløs er i likhet med resten av leiligheten en besynderlig blanding av gammelt, nytt, ulike stilarter og farger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Bruken av utleie­tjenesten Airbnb har eksplodert, og det tilbys flere rom og leiligheter enn noen gang. For å lykkes som utleier betyr omtenksomhet og personlighet mer enn luksus og beliggenhet.

Privat utleie av rom, leiligheter, hytter og hus har tatt av blant nordmenn. Og gjestene strømmer til. Rundt 200.000 Airbnb-brukere booket boliger i Norge i 2015, og Innovasjon Norge har anslått at de til sammen sto for én million overnattinger. På verdensbasis har over 60 millioner gjester funnet overnatting via nettjenesten siden oppstarten i 2007.

– De aller fleste Airbnb-verter er vanlige mennesker som deler sine hjem og bruker ekstra­inntekten til å betale regninger. Mer enn 80 prosent av vertene deler hjemmet de bor i, sier Aja Guldhammer, som var Airbnb's nordensjef inntil våren 2016.

Finn din nisje

Du behøver altså ikke gjøre leiligheten din om til hotell. Mange foretrekker dessuten å bo privat, ikke for å spare penger, men fordi det kan være hyggelig, sosialt og praktisk. La det være hjemmekoselig, og vis fram din personlige stil!

– Velkommen til vårt kollektiv! sier Emma-Lisa Namløs og slipper oss inn i den klassiske bygården i Wessels gate i Oslo der hun bor sammen med fem andre. Da et rom ble ledig for noen måneder siden, valgte de å leie ut via Airbnb i stedet for å skaffe ny fast beboer.

Resultatet er en «bed and breakfast» utenom det vanlige. Her er det verken moderne designerkjøkken eller eget gjeste­bad, men til gjengjeld høyt under taket i dobbelt forstand; en bohemsk kollektivopplevelse der et lekent forhold til interiørdesign skaper rammen rundt et inkluderende fellesskap.

– Mange som besøker Oslo, har jo aldri vært her før, og synes derfor det er veldig ålreit å treffe andre som både er sosiale og kan gi tips om opplevelser og severdigheter som ikke nødvendigvis står i reisehåndbøkene, sier Namløs.

– Legg til rette

Her er det lov å henge på ­kjøkkenet eller i bakgården, der en enorm sofaavdeling innbyr til hygge og avslapning. Vil man trekke seg litt unna, kan ­verandaen, eller til og med et provisorisk lysthus i en liten «hemmelig» hage tilknyttet bakgården, være tingen.

Namløs mener det er viktig når man skal sette i gang med Airbnb å sørge for at gjestene føler seg velkomne. Ikke bare blir oppholdet hyggeligere for alle, men det gjør at gjestene legger igjen gode anmeldelser på Airbnb.

Hovedrommet som leies ut, er både innbydende og praktisk. Fordi det er høyt under taket, er det plass til hems uten at det virker det minste klaustrofobisk. Gamle ærverdige møbler blandet med pop-art, morsomme effekter som narre-elghode og kraftige farger, skaper et inntrykk av dette er både unikt, personlig og ganske enkelt gøyalt.

– Mitt tips til andre som vil starte med dette, er å leie ut minimum tre døgn i slengen. Da rekker man å gjøre alt ryddig og klart uten at det blir et mas, sier Namløs, som legger til at man bør ha et oppriktig ønske om å møte nye folk dersom man skal leie ut et ekstra rom på denne måten.

Grådighet slår tilbake

En annen Airbnb-utleier, Ravna Askeland, er enig i at imøtekommenhet er viktig dersom man skal lykkes. Hun leier ut sin leilighet på Sagene når hun for eksempel er ute og reiser.

– Selv om jeg ikke er til stede når gjestene er her, blir det ganske mye kontakt likevel. Folk har mange spørsmål om området, steder man bør se i Oslo, hvordan komme seg fra flyplassen og lignende. Man må like å gå litt inn i rollen som turist­informasjon, sier hun.

Det er også viktig å ikke bare tenke business, mener hun.

– Klart det er hyggelig å tjene litt på dette. Og det er kanskje noen som forsøker å melke tjenesten for alt den er verdt, ved for eksempel å ha ulike rater avhengig av sesong eller dager i uka. Men gode anmeldelser fra dem som har benyttet seg av tilbudet er avgjørende, og da er det viktig at folk at de får det de har betalt for, understreker Askeland.

Hun har ikke hatt noen dårlige erfaringer, men hun leier ikke ut til hvem som helst.

– Jeg pleier for eksempel å avslå forespørsler fra personer som aldri har brukt Airbnb før. Det eneste negative jeg har opplevd, er at noen glemte å erstatte et par øl en gang, legger Askeland til.­

Dette er Airbnb

• Airbnb er en internasjonal nettbasert tjeneste for privat utleie, der det legges vekt på å matche utleier og den som ønsker å booke, på best mulig måte.

• Gjennom anmeldelser av både utleiere og gjester skal man kunne føle seg nokså trygge på hverandre før noen avtale inngås.

• Airbnb foreslår pris til utleier basert på tilsvarende objekter i samme eller lignende område, hvilket man kan velge å følge eller ikke.

• Ved at Airbnb sperrer transaksjonen mellom partene inntil besøkets andre dag, får begge en viss sikkerhet mot svindel og andre problemer.

• Det er lurt å la all innledende kommunikasjon mellom vert og gjest foregå via Airbnb av hensyn til personvern.

• Det skader heller ikke å gjøre et Google-søk på vert/gjest.

• Er du vert, sørg for å fjerne betydningsfulle verdigjenstander, men ikke vær så redd for tingene dine at du fjerner alt som er fint.

• Vær innstilt på å være behjelpelig når det gjelder å gi tips om ­severdigheter, praktisk info og lignende dersom du er vert.

• I tillegg til at verten selvfølgelig må sørge for å gjøre det rent og pent før gjestens ankomst, bør vedkommende ha tatt «ærlige» bilder til nett­presentasjonen av boligen. Det kan fort irritere gjester dersom for eksempel rommet er mye mindre i virkeligheten enn på bildet, noe som vil kunne medføre en dårlig anmeldelse.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no