ANNONSE

Leserbrev

Det perfekte liv

Tekst: Sofie Korshavn Moen


Publisert: 22.02.2017

Illustrasjonsofoto: Colourbox

Hvordan andre ser på oss og vårt eget selvbilde er noe mange ­tenker over ­daglig. Fra hva man kler på seg, hvordan man ordner seg på håret, hva man spiser og hvor ofte man får presset seg til en trenings­økt er noe man finner ­alternativer til overalt i ­samfunnet.

Vi lever nå i en hverdag hvor mye dreier seg om hvordan vi ser ut og hvordan vi velger å leve. Voksne står som ­eksempler, og barna våre får inn med teskje hva som er riktig og hva som er gal måte å leve på. I hverdagen finnes det uendelig mange forskjellige treningsalternativer og mange varianter av sunn mat. Men hva gjør dette med oss mennesker? Det å ha så mange alternativer, kan vi føle oss presset? Hvordan startet det moderne kroppshysteriet om hvordan man skal se ut?

Hvordan starter dagen?

Vi velger alle hvordan vi vil leve livene våre. Noen har kanskje et helt laid back forhold til kropp og trening, mens andre er kjempe­opptatt av trening og velger sin type sunnhet etter hva de tror er riktig i forhold til treningen sin. Hvordan starter dagen din? Starter dagen med å våkne tidlig, for å lage deg en «sunn» frokost, for så igjen å skvise inn en treningsøkt før skole/jobb? Eller starter dagen rolig?

Følger vi idealer?

Hva slags effekt har dette på livene våre? Jeg tenker spesielt på kvinner, som helt fra gamle dager har måttet lide for skjønn­heten. Vi vet ikke hvordan det var i steinalderen, om folk sprang rundt og lette etter mat mens de holdt inn magen for å se bra ut, men mest sannsynlig var de ikke så opptatt av dette slik som i dag. Fra gammelt av dreide skjønnhet seg om det på utsiden, med fancy klær og hår. Den dag i dag er det mer fysisk, man kan forandre på hele kroppen med plastisk kirugi og trening. Kroppshysteri kan vel kanskje mest å oppleves i i-land, hvor mange har penger og tilgang til medier overalt. Hva får vi ut av å være så opptatt av vårt ytre? Er det å vise «penger» og kontroll? Mange søker en «helt» å følge gjennom livsstil og utseende. En som viser hva man kan oppnå. I gamle dager var det mest kongelige som satt som idealer på hvordan man skulle se ut, mens man i dag finner mange småhelter rundt omkring som setter idealet for sine følgere.

Reklamen viser vei

Hvorfor føler vi så sterkt behov for å se bra ut? Det har alltid vært mye press på damer, hvordan vi ser ut og oppfører oss. I mye reklame, blader, filmer, tv og sosiale medier ser vi modeller, syltynne, med perfekt hår og sminke. Spesielt kvinnelige modeller. Se på meg, se på meg. Den nyeste «trenden» er fitness. Kvinner skal ikke lengre se bare tynne ut, men samtidig ha sixpac og slanke muskler. Hva blir det neste?

En farlig trend

Jeg er selv kvinne og vet litt om hvordan press på utseende kan kjennes. Jeg vokste opp med spiseforstyrrelse, jeg har født to barn, jeg har kjent på presset rundt «mammakropp», har vært opptatt av trening og kosthold, og kan helt ærlig si at dette med «det perfekte ytre» bekymrer meg. Kan all denne fokusering på kropp og livsstil være skadelig? Jeg vet selv av erfaring at selvbilde ikke er noe man tuller med, flere og flere unge sliter med kropp og selvbilde. Det kan være en farlig trend å leve det perfekte liv. Ønsker vi at barna våre skal vokse opp med regler for hvordan de må se ut? Flere ønsker å forandre på seg selv, og unngår mattyper og pusher på med trening fra ung alder. Jeg tror helt ærlig at så lenge vi lever i et rikt samfunn så kommer ikke denne utviklingen av kroppshysteri til å ende. Så lenge sosiale medier utvikler seg og har innvirkning på folk, kommer også kroppshysteri til å følge etter.

Hver tid får de helter de fortjener.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no