ANNONSE

KULTUR

En blodig kamp!

Tekst: Trond Arne AusdalPublisert: 22.02.2017

Kjetil Hamre, som i disse dager er aktuell med sin tredje bok Kjærleiks­veven, vet at å lage en dikt­samling kan være en blodig prosess.

– Dessverre er det begrenset med plass i en bok. Det begynte med 105 dikt. Så ble det 70, og deretter 55 … Blodet fløt! Diktene måtte et etter et nedslaktes, inntil jeg tilslutt satt igjen med de rundt 55 du nå kan lese i samlingen min, forteller Hamre med sorgfull stemme.

Leseren i sentrum

For Kjetil Hamre er det å bevege leseren det viktigste. Med sin tredje bok ønsker han å invitere leseren inn i sin verden.

– Jeg vil svært gjerne at andre skal få ta del i min diktverden. Jeg ønsker at ­leseren skal få muligheten til å sette seg inn i min tankegang og kanskje finne et korn av kunnskap der, sier dikteren. 
– Og kanskje litt sorg og glede.

Personlige tragedier som drivkraft

– Til dels har jeg hatt personlige tragedier som drivkraft, men med tiden gikk dysterheten over til en fascinerende ­interesse for naturen og menneskene som omgir meg. Her jeg bor, på lille Bokn, skulle en da tro at man ganske fort gikk tom for ting å skrive om, men den gang ei. Etter alle disse årene med ­skriving, vil jeg aldri slutte å forundre meg over det mangfoldet jeg lever i og er en del av, forteller forfatteren.

Skriveprosessen

– Jeg bruker mye tid på å reflektere og assimilere over natur og mennesker. Derfra kommer nye dikt til, det går litt i rykk og napp. Ofte begynner det med et par stikkord eller en linje eller to. Deretter lar jeg materialet, tankene og refleksjonene ligge i bløt og godgjøre seg, helt til jeg til slutt sitter igjen med en skisse, forklarer dikteren.

– Når skissen til slutt nærmer seg ferdig, og jeg trenger tid for meg selv, burer jeg meg inne. Ofte trenger jeg nettene til hjelp før jeg sitter igjen med det jeg kaller grovdikt, sier forfatteren.

Når diktene nærmer seg ferdige, får forfatteren hjelp blant annet fra vennene i bandet han spiller i.

– Jeg skriver også ­tekster til ­bandet jeg ­spiller i, The ­Kvednabekkjers, og når diktene begynner å bli ­ferdige, tar jeg dem med dit. Der gjennomgår diktene en naturlig «vask», før de aller siste justeringene gjøres. Da har jeg et ferdig dikt, smiler dikteren. – Det er en ømfintlig prosess å skrive dikt.

Forventninger

– Jeg har egentlig ikke så store forventninger utover det at leserne skal få en god opplevelse når de leser diktene mine. Det tror jeg at de kommer til å få, avslutter forfatteren.

Kjetil Hamre som er 48 år og bosatt på Bokn, er i disse dager altså aktuell med sin tredje diktsamling Kjærleiksveven. Hans to andre bøker er I ord i bilder (2008) og Svarthvitt med nyanser i grått (2011) .


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no