ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

4000 krukker med krem

Tekst og foto: Bjørn Hugo PettersenPublisert: 22.02.2017

HEKTISK: Farmasøytene Tonje Myrseth, Inge Valle Tangen og Are Egeland er i full sving på den siste av tre dager med kremproduksjon. Hjelpemann Svein Kildahl bakerst. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix


I kjelleren på ­apoteket i Son skjer det noe ­uvanlig. Noen ganger i året går de ansatte ned dit for å lage 400 liter med krem. Oppskriften er høyst hemmelig.

Det som etter hvert fikk navnet Svanens Vitaminkrem, ble første gang blandet sammen på 1950-tallet. Apotekeren Ragnar Mørk – som i 1959 overtok driften av Svaneapoteket i Oslo – regnes som kremens opphavsmann.

Mørk eksperimenterte på apotekets laboratorium. Det resulterte i flere salver, kremer og annet han kunne mikse sammen ved hjelp av alle sine remedier – oljer, fettstoffer, alkoholer, tinkturer, vitaminer, mineraler, urter og planteekstrakter.

– Hans største suksess var definitivt Svanens Vitaminkrem, som det har blitt solgt et utall bokser av i løpet av snart 60 år. Nå foregår produksjonen her i denne kjelleren, sier Are Egeland, som driver Apoteket i Son sammen med Inge Valle Tangen.

Står fritt

Farmasøytene Egeland og Tangen fikk i fjor vite at Svanelaboratoriet – et selskap ­etablert av Ragnar Mørk og kona Unni – skulle slutte å produsere vitaminkremen. Det lå an til at kremen bare skulle forsvinne fra markedet for godt. Det ville de forhindre.

– Kremen er så god at vi syntes noen burde fortsette å produsere den. Vi hadde interessen og lysten til å prøve oss på kremproduksjon, og dessuten en kjeller vi kunne gjøre om til produksjonslokale, forteller de to farmasøytene.

Det endte med at de kjøpte oppskriften på Svanens Vitaminkrem. De overtok også blandekar, maskiner og annet produksjonsutstyr. Alt ble fraktet fra Oslo til en nyoppusset kjeller i den gamle bygningen der apoteket i Son holder til.

Apoteket er for øvrig et av ganske få frittstående apotek i Norge.

– At vi ikke er tilknyttet en kjede, er en viktig faktor for at vi kan produsere kremen. Vi eier apoteket sammen, og står dermed fritt til å gjøre noe som dette, forteller Are Egeland (43) og Inge Valle Tangen (42).

Egeland etablerte Apoteket i Son i 2005. Tidligere jobbet han som farmasøyt ved apoteket på Rikshospitalet. Der fikk han erfaring med blanding av ulike salver og kremer, samt legemidler på oppdrag for sykehusets leger.

Tre dager

Tidligere var det vanlig at kunder kunne gå til apoteket med en oppskrift på en salve eller en krem, og bestille en krukke med det. I dag er dette svært lite utbredt, fordi de fleste apoteklaboratoriene er lagt ned, opplyser Felix Ally, leder for Apotekergruppen, en interesseorganisasjon for de frittstående apotekene.

– Det er litt krem- og salveproduksjon på noen apotek, og da særlig på sykehus­apotekene, men jeg vet ikke om noen andre apotek der det ­foregår ­produksjon i den skalaen Egeland og Tangen gjør. Jeg synes det er morsomt at de ville satse på det, sier Ally.

Når vitaminkremen skal ­produseres i Son, settes det av tre dager. Først skal ­ingrediensene veies, deretter skal det blandes. Vi fikk være med den tredje dagen.

Fem personer er i sving i kjelleren, der kremen pumpes ut i 4000 krukker. Kremen må avkjøles en viss tid etter at den har kommet ned i krukkene, som står på geledd bortover et langt bord. Tangen og Egeland er produksjonsledere, mens de tre andre hjelper til, blant annet med å skru på lokk og pakke krukker i esker.

– Siste dag er veldig hektisk. Da må alt gå etter skjema, men det gikk heldigvis fint i dag også. Nå har vi til sammen laget 32.000 krukker med vitaminkrem på litt over ett år, så vi ­begynner å få dreisen på det, sier Are Egeland, som også ­blander julesennep og bispeessens på apoteklaboratoriet.

Vann + olje

Svanens Vitaminkrem består blant annet av jordnøttolje, kokos­olje, mandelolje, medisinsk parafinolje, A-vitamin og vann. Ingredienslisten står på undersiden av krukken. Men hvor mye det er av hver del – og hvordan ingrediensene blandes sammen – er hemmelig. Det gjelder for alle kremer og salver du smører deg med.

Det er faktisk bare litt over 100 år siden den aller første kremen kom på markedet, nærmere bestemt tyske Nivea i 1911. Den store oppfinnelsen var en glatt og jevn krem, der vanndråper ble finfordelt i en fet olje ved hjelp av en stabiliserende emulgator. Alle kremer består av vann og oljer/fettstoffer, med en emulgator som gjør at vann og fett/oljer ikke skiller seg.

Etter Niveas suksess har ­apotekere, leger, tannleger og andre eksperimentert med krem- og salveoppskrifter, slik Ragnar Mørk i sin tid gjorde på Svaneapoteket i Oslo. Og Are Egeland og Inge Valle Tangen er skjønt enige om at Mørks krem er den beste som finnes.

– Selvfølgelig er den det. Men kremproduksjonen er ikke noe vi gjør fordi vi tror at vi skal tjene masse penger på dette. Vi gjør det fordi vi synes det er morsomt å holde på med noe annet i tillegg til apotekdriften. Vi er også opptatt av å ta vare på historien. Apotekvesenet har eksistert i nesten 500 år i Norge. Mye gammel kunnskap har gått tapt i løpet av de siste års rivende utvikling i bransjen, men vi mener vi har et ansvar for å ivareta denne produksjonskunnskapen, fastslår de.

Fakta

• Ragnar Mørk (1906–2002) drev Svaneapoteket i Oslo (i Karl Johans gate 13) fra 1959 til han måtte gå av på grunn av pensjonsgrensen i 1976. Hans kone Unni Mørk (1919–2012) overtok bevillingen til hun gikk av med pensjon i 1989.

• Ekteparet Mørk etablerte i 1988 bedriften Svanelaboratoriet, som fra da sto for ­produksjonen av Svanens Vitaminkrem, og dessuten Kongerøkelse.

• Svanelaboratoriet ble i 2002 solgt til Jagoda Høst, som fortsatt produserer Kongerøkelse. I 2015 solgte Høst oppskriften på Svanens Vitaminkrem, samt andre kremer og salver, til Are Egeland og Inge Valle Tangen, innehaverne av Apoteket i Son.

• Svanens Vitaminkrem er en ­variant av «flytende vitaminkrem», som ble utviklet ved Svaneapoteket i Oslo på 1950-tallet, da Einar Gustav Simers var apoteker der.

• På nettsiden til Apoteket i Son heter det at «flytende vitaminkrem» ble solgt i en litt høy og brun glasskrukke med en rød etikett der det sto «Anbefalt av leger og sykepleiersker».

• Da Ragnar Mørk overtok Svane­apoteket i Oslo, videre­utviklet han «flytende vitaminkrem» og fikk designet en ny krukke, som er mal for den som brukes i dag. Med ny krukke og nytt navn, og noe endret oppskrift på kremen, tok salget av fra 1960-tallet.

• Noen andre produsenter av kremer og salver i Norge: ­Sanivo Pharma (tidl. Den ­norske Eterfabrikk) i Oslo og Faun Pharma i Vestby. Det ­finnes også flere småskalaprodusenter, som Berge Gård i Selbu.


Nivea kom først

• Ordene krem og salve brukes om hverandre, men dette er upresist. Salver består kun av oljer/fettstoffer, mens det i kremer også er vann.

• Nivea og Eucerin var de to første vann-i-olje-baserte kremene som kom på markedet, via selskapet Beiersdorf i Hamburg. Nivea-kremen ble lansert i 1911, Eucerin noen år senere. Begge inneholder lanolin (fett fra saueull), samt en emulgator som gjør at fettstoff og vann blir til en stabil blanding.

• Vaselin, som ikke er en vann- og oljebasert blanding, kom på markedet før Nivea, og ble og blir brukt som blant annet hudsalve. I 1860 utviklet den amerikanske kjemikeren Robert Chesebrough vaselin, et reststoff av råolje. Denne petroleumsvoksen er en salveaktig blanding av hydro­karboner. «Vaseline» ble patentert i 1872, og i Norge brukes «vaselin» om det som på engelsk heter «petroleum jelly» (petroleumsgelé/petroleums­voks).


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no