ANNONSE

REISE

Langs ­Irlands ytterkant

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 22.02.2017

BASALTSTAVER: Giant's Causeway på Antrim-kysten i Nord-Irland er blitt et populært turistmål. Området er dekket av tusenvis av basaltstaver. (Foto: L.M. Spencer / Shutterstock)


Reiser du langs kysten av Irland, kan du oppleve både røff natur og spor etter norske vikinger.

– Irland er så mye mer enn Dublin. Irland er jo en øy, og har dermed mye kyst, med mange steder som er verdt et besøk, sier Kirsti MacDonald Jareg. Hun har reist hele den irske kysten rundt, og samlet opplevelsene i boka «Irland. En keltisk reise».

– Boka er ingen guidebok, men en personlig reiseskildring. Jeg har jaktet på historiene knyttet til stedene – jo mer man vet om et sted, jo mer interessant blir det å reise dit, sier Jareg.

Hun er halvt skotsk og har reist mye i Skottland, men før bokprosjektet hadde hun aldri vært i Irland.

– Ideen til boka fikk jeg da jeg arbeidet med min forrige bok, om Hebridene, Shetland og Orknøyene. Fra Hebridene kan man faktisk se over til Nord-Irland, så nær ligger det. Jeg begynte å lese om Irland, og oppdaget at mye av historien var den samme.

I boka følger hun det keltiske sporet, og reiser etter keltisk tradisjon i solens retning.

– Kelterne dominerte en gang store deler av Europa, men ble presset opp mot Storbritannia og Irland. I dag finner man den keltiske arven blant annet i det gæliske språket og i en rik tradisjon for historiefortelling, sier hun.

Start i hovedstaden

For nordmenn som ankommer med fly, er det naturlig å starte en irsk rundreise i Dublin. Jareg tipser om å oppsøke gamle vikingskatter i byen.

– Mange av de irske byene ble grunnlagt av vikinger, deriblant Dublin. Flere norske konger regjerte her. På Nasjonalmuseet kan du se mange fantastiske vikingskatter, forteller hun.

Museet Dublinia er et annet av hennes tips.

– Her har man forsøkt å rekonstruere Dublin slik det var i vikingtida. Museet egner seg også for barn.

Hennes neste favorittsted på runden langs den irske kysten er Skelligøyene.

– På den største øya ligger klosteret Skellig Michael på noen klipper ut mot Atlanterhavet. Det ble bygget av munker en gang mellom 500- og 700-tallet, og er på UNESCOs verdensarvliste, forteller hun. Øverst på klippene ligger munkenes boliger, som ser ut som små bikuber av stein.

– Landskapet er såpass spesielt at scener fra den siste Star Wars-filmen ble spilte inn her.

Øyene er forholdsvis utilgjengelig der de ligger i det sørvestre hjørnet av Irland, med båt som eneste transportmiddel. Men har du først tatt turen mot sørvest, er det mye fint å se i nærområdet: Øyene er en del av Ring of Kerry, en kjent turistvei med en rekke severdigheter.

Spektakulær utsikt

På vestkysten anbefaler Jareg å besøke Aranøyene ved munningen av Galwaybukta.

– Øygruppen består av tre øyer, og de fleste besøker den største av dem, Inishmore. Der finner du et steinfort fra jernalderen som ligger ytterst på noen høye klipper, forteller hun. Foruten historisk interesse har fortet også spektakulær utsikt.

– Aranøyene er også kjent for sine håndstrikkede gensere i tykk naturull. De er blitt ikoniske, sier Jareg.

Øyene har få biler, og Jareg anbefaler å ta sykkelen fatt gjennom det karrige landskapet med steinmurer på kryss og tvers.

I Nord-Irland har Jareg to favoritter: Giant's Causeway og Belfast.

– Giant's Causeway er et veldig vakkert sted som består av tusenvis av basaltsøyler.

Søylene er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd, som har skapt et karakteristisk landskap. Giant's Causeway ligger på Antrim-kysten, som er verdt et besøk i seg selv.

– Det er lagt opp mange fine merkede fotturer i området, der man går langs strender og gjennom fantastisk natur. Skal du overnatte, finner du mange hyggelige Bed & Breakfast-steder i søte badebyer fra viktoriatiden, forteller hun.

Et annet populært turistmål i området er den luftige hengebroen Carrick-a-Rede, som går over til en liten øy med et gammelt laksefiskeri.

Smale veier

I Belfast anbefaler Jareg å besøke Titanic-museet.

– Museet er formet som et skipsskrog, og gir deg mulighet til å oppleve ulike deler av Titanics historie. Blant annet kan du se jernbaneskinnene hvor Titanic ble sjøsatt.

Som et siste stopp før rundturen ender i Dublin, anbefaler Jareg å besøke Newgrange, en ganggrav fra steinalderen som er en av verdens mest berømte forhistoriske steder.

Frister det med en rundreise langs den irske kysten, anbefaler Jareg å leie bil.

– Fra Dublin kan man reise på organiserte bussturer til de fleste turistmål i Irland, men vil du ta hele rundturen må du ha bil, sier hun. Og minner om at kjøre­forholdene ikke alltid er de beste.

– Smale veier og venstre­kjøring er en utfordring, men det går.

Fotturer langs kysten

Irland har mange mulig­heter for fine fotturer, enten du vil gå ­mellom grønne enger, langs høye klipper eller over fjell. ­Tourism Ireland anbefaler følgende turer:

• Causeway Coast: Helt nord i Nord-Irland finner du Giant's Causeway, som er på ­UNESCOs liste over verdens ­natur- og kulturarv. Også ­området rundt er verdt å oppleve.

• The Wild Atlantic Way: Langs hele vestkysten av Irland finner du fine turmuligheter, enten du vil gå langs klipper, over øde strender, i rolige bukter eller i røffere fjellandskap.

• Beara, Dingle og Inishowen: Disse halvøyene byr alle på ­variert terreng med både bratte og enklere turruter.

• Wexford's Copper Coast: ­Navnet har området etter gruve­industrien som var her, men stedet har nå også ­tittelen UNESCO Global ­Geopark og er godt tilrettelagt for fotturister.

• Øyvandring: Mange irske øyer kan by på spektakulære turmuligheter. Besøk for ­eksempel Irlands største øy Achill i County Mayo, Tory i Donegal, Rathlin i Antrim eller Aran­øyene utenfor Galwaybukta.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no