ANNONSE

HUS & HAGE

Tenk husfarge nå!

Tekst og foto: Bjørg Owren/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Mette L’orange, Beckers


Publisert: 08.03.2017

HELE ÅRET: Fargene skal også kle huset i måneder med nakne trær, skitten snø og grå himmel. (Foto: Bjørg Ownren/ifi.no)

Skal du skifte farge på huset i ­sommer? Start planleggingen mens det fortsatt er vinter og grått. Da er sjansen for å velge riktig farge størst.

 

Det er to grunner til å starte nå: Fargen skal passe hele året og du har god tid til planlegging.

 

Fint hele året

Når våren kommer og huset skal males, står naturen på det ­friskeste. Da er det lett å glemme at vi har flest måneder med hvit, vissen eller grå natur, og at fargen på huset skal se pen ut hele året og kle alle årstidene.

Opplevelsen av fargene skifte med årstidene. Det er også store geografiske forskjeller. Om vinteren vil en farge fortone seg helt forskjellig om huset er omgitt av skitten og grå, eller hvit snø.

 

Styr unna trendfargene

For tiden er grå hus trendy. Men er grått det som kler huset og omgivelsene best? Kanskje rødt, gult, blått eller grønt er et bedre alternativ? Hvis det allerede er ett eller flere grå hus i nabolaget anbefaler fargeekspertene at du vurderer andre farger.

 

Grått er fint – innimellom

– Et grått hus kan være flott som et pusterom, mens det rett og slett blir trist hvis det føyer seg inn i rekken av mange grå hus, sier Kine Angelo, universitets­lektor og fargeforsker ved NTNU i Trondheim.

Hun får støtte av Mette L’orange, sivilarkitekt og ­professor i farge ved Universitetet i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. De oppfordrer huseiere til å se på huset som en del av en større helhet.

– Se på naboene som en del av ditt eget uttrykk. Hvis nabohuset er grått, er det kanskje ikke så fristende å ta det samme. La ­heller det ene grå huset stå som en hvilepause mellom andre farger i stedet for å forfølge det i andre nyanser av grått, sier L’orange.

Begge tviler på at de som velger grått egentlig ønsker seg et ­helgrått nabolag.

 

Lokale farger

Mette L’orange slår også et slag for lokal og regional fargekultur. Fargene på hus er en viktig del av et steds identitet og karakter. Hun synes det er trist når slike trekk viskes ut og forsvinner til fordel for trendfarger.

L’orange oppfordrer huseiere og borettslag til å bli mer bevisst på helheten de er en del av.

– Finn ut hva som er tradisjon i regionen og lokalmiljøet og stedets historie. Gå på jakt etter dette, oppfordrer hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no