ANNONSE

HUS & HAGE

Når vi skal vaske markisen

Tekst og foto: Robert Walmann/ifi.no, Chera Westman/ifi.no


Publisert: 08.03.2017

Markiserens fra Nitor/Alfort kan spyles på med hageslange. 
Du kan også vaske markiseduken med mildt såpevann.

Sommerens ­enkleste vaskejobb står for tur. Her er det bare å rulle ut, vaske og la solen tørke opp.

Pollen, fett, sot, veistøv og sur nedbør. Alt havner på husets vinger – markisen. For å bevare markiseduken pen lengst mulig, bør den vaskes hver sommer og høst. Lar du markisen stå urørt, kan den lett få jordslag og ­grønske. Det betyr mørke ­flekker og en udelikat overflate.

Bort med algene

Det finnes en rekke produkter som egner seg for markisevask og markiseimpregnering. Markiserens fra Hagmans er et effektivt rengjøringsmiddel som selges av Industri- og Boliggulv AS (IBG). Kristoffer Amundsen fra IBG forteller at rensen ­fjerner fett, sot, alger og mugg.

Impregner samtidig

– Markiserensen kan også ­brukes på andre utendørs­tekstiler, som kalesjer og puter. Når du først er i gang med vask vil jeg også anbefale å impreg­nere markisen. Da får du en vann- og smussavisende overflate. Hagmans markiseimpregnering er tilpasset grovere tekstiler og fungerer til alle typer markiser. Det er en spray som er enkel å bruke. Men pass på at du bruker nok. Duken skal være helt gjennomfuktet, sier han.

Sterke saker

Seleaclean Idealvask fra Krefting er også et effektivt ­konsentrat som er perfekt til vask av ­tekstiler.

– Idealvask er like sterkt som Kraftvask, men inneholder ikke lut og kan derfor brukes på de fleste rengjøringsoppgaver, som utvendig vask av hus, bil, båt, campingvogn, landbruks­redskaper, stall, utvendig fjøs, tekstiler, tepper, plastmøbler, markiser og båtkalesjer. Vasken inneholder hverken fargestoffer, klor, parfyme, lut eller fosfater, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Spyl med hageslangen

Alfort & Cronholm har med sitt eget varemerke Nitor også markise­vasker på markedet. ­Deres Markise- og kapell­rengjøring fjerner jordslag, grønske og skitt fra utendørstekstiler. Midlet kommer i en praktisk ejektorflaske som kobles direkte på hageslangen og sprøytes ut over markisen. Flasken sørger for at doseringen blir riktig.

Rull inn tørr duk

Enten du vasker med mildt såpevann eller spesialprodukter, er det viktig å huske på at duken må være helt tørr før du ruller markisen inn. Ruller du inn en fuktig markise, kan den få mugg og mørke flekker. Og da er vi jo like langt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no