ANNONSE

HUS & HAGE

Trendfarge eller yndlingsfarge?

Tekst og foto: Bjørg Owren/ifi.no, Beckers, Flügger, Nordsjö, INTAG 


Publisert: 08.03.2017

FAVORITT: Har du turkis som en favoritt? Hvorfor ikke male ­gangen i en frisk nyanse? Du blir ikke lei, bare i godt humør! 
(Foto: Beckers)

Er det en farge du stadig vender ­tilbake til, ­uavhengig av ­moter og trender? Da har du en farge du kan satse på uten fare for å gå lei.

Motefarger kommer og går. Hvilke farger som til enhver tid er moderne i mote og interiør påvirkes av tiden vi lever i. Mens yndlingsfarger handler om personlige preferanser og er mer varige.

Trendfarger

Trendfargene speiler tidsånden og våre felles verdier, på samme måte som musikk, kunst og kles­mote. Oppgangstider og nedgangstider har ulik ­dynamikk. Når politikere og økonomer vender tommelen opp, blir fargene lyse, lette og optimistiske. Når skyene drar seg til i horisonten, blir vi tyngre, mer pessimistiske og innadvendte. Det samme gjør fargene. Nå er vi inne i en fase der fargene jevnt over har blitt mørkere og tyngre. Akkurat nå er blått en av de mest trendy fargene, og dype sortaktige nyanser pryder både vegger, møbler, klær og sko.

Yndlingsfarger

Den mørke trenden gjenspeiles i presse, nettsteder, boligannonser og fargekart. Men det er ikke sikkert at dette er farger du skal kaste deg på. For farger er også et svært personlig anliggende.

Hvilke farger vi liker og trives med styres av andre forhold enn mote, og ofte vet vi ikke hvorfor vi liker eller misliker ulike farger.

Men de fleste av oss har noen favoritter som vi stadig vender tilbake til. Det kan vi trygt fortsette med, for det er vist gjennom både erfaring og forskning at favorittene holder seg i stor grad hele livet.

Prikken over i-en

Så dersom du skal friske opp det nøytrale interiøret ditt med litt farger, men er usikker på hva som er «riktig», er du på trygg grunn når du velger blant favoritt-fargene dine. Liker du turkis bedre enn mørk blå, følger du magefølelsen og går for turkis. Kombiner flere nyanser av samme farge, gjerne også mønstret og ensfarget. Og ikke begrens fargene til noen puter i sofaen, vær litt «vill» og sette opp et mønstret tapet i gangen eller på soverommet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no