ANNONSE

HUS & HAGE

Flytsparkling forenkler og forbedrer

Tekst og foto:Chera Westman/ifi.no , Casco/Sika, Fargemagasinet/ifi.no


Publisert: 08.03.2017

TYNT: Med et tynt avrettingslag sikres jevnhet og planhet, ­samtidig som limet får et ensartet inntrekk.

Et belegg av ­vinyl, linoleum eller ­gummi og ­tekstile gulv skjuler ­ingen ujevnheter i underlaget. Ved å sparkle eller avrette gulvet får man både et plant underlag og god og jevnt innsug av limet. Men hvilken metode bør ­velges?

For at det nye gulvet skal se pent ut, bør undergulvet ofte jevnes til før man legger tynne belegg av linoleum, gummi, vinyl ­eller et heldekkende teppe. Når gulvet jevnes ut, får det også en ensartet overflate der limet trekker jevnt inn og sikrer god montering slik at gulvbelegget festes mot undergulvet og ikke forskyver seg eller buler opp.

Ved renovering av gulvflater er ofte skrapsparkling og flekksparkling en valgt metode for å få et bra underlag for legging av nytt gulvbelegg. Da sparkles gulvet kun delvis, og metoden er egnet for overflater som i ­prinsippet er klare for gulv­belegg, men kanskje har fått enkelte småskader i bygge­prosessen.

Foretrekker flyt

Teknisk sjef for Cascos gulv­produkter, Thomas Solheim, mener flere burde velge å flytsparkle. Da sparkles hele flaten med en egnet sparkel, slik at det dannes en plan, fast og jevnt sugende overflate. Metoden kan benyttes på gulv der overflaten har den ønskede planhet, men ikke ønsket sugeevne.

– Det trengs normalt ikke mer enn 2 millimeters tykkelse for å få et perfekt underlag. Og ­jobben kan utføres stående. Når du skrapsparkler følger du ­uansett gulvets profil, med bølger og daler. Med flytsparkel jevnes flaten ut, sier han.

Enkel fremgangsmåte

– Du heller ut avrettingsmassen, fordeler utover med tannsparkel, og går over med piggrull for å få ut luftbobler, så er gulvet perfekt for belegg. Vi ønsker definitivt å få håndverkerne over til flytemasser.

– Resultatet blir bedre og jobben går raskere med flyt­produkter. Man tror gjerne at man sparer penger på skrapsparkling, men det gjør man faktisk ikke. Flytprodukter har også bedre trykkholdfasthet, slik at du er sikker på at gulvet tåler belastning fra trinsehjul uten å smuldre opp under ­belegget, sier Solheim.

Ulike typer

Det finnes flytsparkel­produkter for ulike bruksområder: tynnflyt, fallbygging og våtroms­avretting i tykke lag. Tørketiden varierer fra 90 minutter til tre dager, før belegget kan monteres. Handsparklede flater kan overdekkes etter mellom 30 minutter og ca. 16 timer. Trengs tykkere sjikt for å avrette gulvet er hurtigstøp et alternativ. Støpen kan overdekkes etter cirka 24 timer, hvis sjikttykkelsen er fra 10 til 80 mm.

Før sparkling skal underlaget stort sett alltid primes. ­Primingen utføres for å forbedre vedheften til underlaget, binde støvrester og sikre underlaget en ensartet sugeevne.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no