ANNONSE

HUS & HAGE

Et velbrukt hjem

Tekst og foto: Kjersti Busterud


Publisert: 08.03.2017

POPULÆRT: Globus var en av tingene Johanne Houge slet med å finne brukt. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Hvordan innrede et helt hjem – uten å belaste miljøet?

– Jeg har egentlig ikke vært så opptatt av interiør og hvordan det ser ut hjemme. Før jeg ble gravid – da slo redebyggingsbehovet inn, sier Johanne Houge.

For at de 40 kvadratmeterne hun deler med samboeren skulle bli et babyvennlig rede, måtte gamle møbler ut og nye inn. Skjønt nye var de egentlig ikke – alt er arvet, kjøpt brukt eller lånt.

– Det er fint å kunne gjenbruke andres skatter. Og ikke minst mye mer miljøvennlig, sier Houge, som har et mer bevisst forhold til sitt eget forbruk enn de fleste. Hun jobber som klimarådgiver i Naturvernforbundet og er med i bloggkollektivet «Grønne jenter» – en blogg som forsøker å vise at å være miljøbevisst også kan være gøy.

– Man trenger ikke å legge om livsstilen helt. Vårt motto er at alle kan gjøre litt, sier hun.

Unngår miljøgifter

Houge og samboerens oppussingsprosjekt ble innledet med å leie inn en interiørkonsulent som kom med tips og råd til møblering, belysning og fargevalg. Deretter ble leiligheten malt – med svanemerket maling anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Deretter startet jakten på FINN og sider for kjøp og salg på Facebook.

– Jeg forsøkte å gå på loppemarkeder også, men jeg syntes det var litt stressende. Og da jeg var gravid orket jeg ikke å gå ut så mye, så det var perfekt å finne ting på nett. Så leide vi gjerne en bil og hentet fire-fem ting i slengen, forteller hun.

Sofaen var et av møblene hun brukte mye tid på å finne. Hun var innom mange butikker for å prøvesitte og finne en modell hun likte. Valget falt på en Bolia-sofa.

– Jeg la inn et autosøk på FINN, og to uker senere dukket den opp, sier hun. Sofaen er trukket i ullstoff, noe som er en fordel om man vil unngå miljøgifter.

– En del møbler er satt inn med forskjellige kjemikalier som er skadelige for oss, sier hun.

Av samme årsak foretrekker hun bruktklær til sønnen Torstein på fem måneder.

– Nye klær inneholder ofte rester av giftstoffer. Velger du godt brukte klær, er disse skyllet ut, tipser hun. Mye av babyutstyret er lånt.

– Ofte vet man ikke hva man trenger før man har prøvd. For eksempel lånte jeg et babyrede. Det brukte vi én uke, så ville han ikke ligge i det mer. Da er det greit å ikke ha kjøpt.

Klimakutt på FINN

Houge ble etter hvert en dreven både selger og kjøper på bruktmarkedet. Men innrømmer at hun via nettet gikk på noen feilkjøp underveis.

– Jeg fant en fin lampe som jeg tenkte å ha i vinduskarmen. Jeg dro for å hente den og eieren kom ut – med en lampe som var så stor at bare beina hans syntes, forteller hun. Houge fikk seg en god latter, og hytta en stor, ny lampe – i den lille leiligheten fikk den ikke plass. En barneseng måtte også selges videre, fordi den var mye større enn Houge trodde.

Å la ting sirkulere framfor å satse på «bruk og kast» kan ha store gevinster for miljøet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av IVL Svenska Miljöinstitutet for FINN, sparte varene solgt på FINN Torget i 2015 miljøet for 500.000 tonn CO2. Tallet er basert på at hvert solgte produkt på FINN Torget erstatter produksjon av tilsvarende nytt produkt, samt avfallshåndtering av produktet.

Brukt og unikt

I fjor hadde FINN Torget 1,9 millioner unike besøkende. FINN har ikke undersøkt hvor mange av dem som velger brukt av hensyn til miljøet.

– Vi tror folk har blitt mer miljøbevisst. Men folk bruker nok FINN av andre årsaker også, som ønsket om å gjøre et kupp, finne noe unikt eller kvitte seg med ting på en lettvint måte, sier PR- og informasjonssjef i FINN, Kristine Eia Kirkholm.

65 prosent av alle gi bort-annonsene i fjor var i kategorien møbler, hage eller hus, og omfattet alt fra takstein til lamper. Og sofa er år etter år det mest brukte søkeordet, i fjor var det nærmere 590.000 søk på ordet sofa.

Bruktkjøp har imidlertid flere fordeler enn å spare penger og miljøet.

– Man slipper å montere IKEA-møblene selv, sier Houge, som likevel ikke kom helt utenom IKEA i oppussings­prosessen.

– Vi kjøpte en Kallax-hylle der. Noen av IKEA-møblene er rett og slett veldig populære på bruktmarkedet, så jeg ga opp å få tak i den brukt.

Tips til vellykket brukthandel 
på nett


Her er Johanne Houges tips til deg som skal kjøpe og selge brukt på nett:


Kjøpe:

• Hvis du er villig til å kjøre litt for det rette objektet er det lurt å legge inn autosøk på FINN på et litt større område enn akkurat der du bor.

• Be om mål slik at du er sikker på at møbelet passer inn.

• Be om nyttig informasjon som ofte ikke oppgis: Røyker eieren? Hvordan er møbelet lagret – tørt eller i en fuktig kjeller?

• Sørg for å få selgers telefonnummer og lag en tydelig avtale på når du skal komme. Ellers kan det fort bli bomtur.

• Var ikke gjenstanden som du trodde – tør å si at du har ombestemt deg.


Selge:

• Vurder om det er best å selge eller å gi bort. Å gi bort går mye raskere – det er kanskje viktigere enn den femtilappen du kunne fått for å selge den.

• Sørg for at du er hjemme etter at tingene er lagt ut, slik at de kan hentes raskt.

• Sett en tidsfrist for dem som skal hente. Har de ikke hentet innen avtalt tid går tilbudet til neste på lista.

• La annonsen ligge til tingen er hentet. Hvis ikke kjøper dukker opp, kan andre melde seg.

Forbrukerrådets bruktkjøpstips


• Selv om brukte møbler er billige og gamle gjelder det samme regler for dem som for nye møbler: Du skal få det som er avtalt. Kjøpsloven som gjelder når du handler fra en privatperson gir deg rett til å klage i to år.


• Kjøper du et møbel som er brukt, så ta en ekstra titt etter skader og slitasje. Husk å ta en titt under senger og stoler, og sjekk fjæringer. Dra ut skuffer og se på baksiden av skap.


• Det lønner seg alltid å bruke kontrakt. Den bør ha med en beskrivelse av møbelet, alder, tilstand og eventuelle kjente feil, samt prisen og dato for handelen. Hvis den har en «selges som den er»-klausul bør du se ekstra godt etter feil og mangler.


• Ender bruktkjøpet i en tvist, og kjøper og selger ikke blir enige, kan Forbrukerrådet megle i saken.


(Kilde: Forbrukerradet.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no