ANNONSE

HUS & HAGE

Beskjæring av trær og busker

Tekst og foto: Henry Tendenes


Publisert: 08.03.2017

Få inn luft.

Det nærmer seg fort tiden for å beskjære busker og trær, ikke minst frukttrærne. Bor du langs ­kysten i Rogaland, er det bare å sette i gang. ­Innover i fylket med litt ­kaldere klima kan det være lurt å vente til ­begynnelsen av april.

De aller fleste råd går på at vi skjærer før lauvet spretter. Det er likevel ikke feil å beskjære trær og busker på andre tider av året, men når veksten er for fullt på våren, lar du det få være i fred.

Prydbusker som er podet, skal du passe ekstra godt på. Her skal ikke noen nye greiner under podestedet få lov til å utvikle seg. Greinene som kommer under podestedet, vil ikke gi deg den blomstringen som denne busken er tenkt å ha. På denne busken er de egentlig å regne som villskudd. Når du ser greinknopper komme på slike trær og busker, er det alle beste å knipe de av før de blir greiner.

Vårblomstrende busker, syrin og andre, ikke minst slike som er podet, kan du med fordel skjære i om høsten. På våren er det fort gjort å skjære bort det som skal bli blomster.

Mange er litt redde for å skjære i trærne, og det fører til at trær og busker blir større enn det vi ønsker. Ingen jobb er vanskelig dersom du bare vet hvordan du skal gjøre det, og det er mange gode tips å finne på internett, både i tekst og gode instruksjonsfilmer.

Beskjæring er en del av nødvendig stell. Du ønsker kanskje en fin form, men mest er det for å gi de sterkeste greinene best mulige vekstvilkår. Skal du skjære av og fjerne større greiner, er det lurt å kappe de i en to- eller tre-gang. Da unngår du at greinen drar med seg frisk bark nedover når den kappes.

Frukttrær som eple og pære bør beskjæres hvert år for at de skal gi god avling, andre busker og trær noe sjeldnere.

Det handler om å gi mest mulig lys og stimulering til god blomstring. Da må vi ofte skjære bort det som er i veien for de gode greinene. En tommelfingerregel er at vi skjærer bort de som vokser innover mot stammen, de som vokser rett oppover, samt alle syke og døde greiner. Greinene skjæres av nesten helt inn til stammen eller den hovedgreina som har greinen du vil ha bort. Ikke la det stå igjen noen stubber!

Ved å skjære litt hvert år slipper vi skippertakene. Beskjæring påfører også treet et sår som skal leges. Jo større sår, jo mer energi må treet bruke for å lege seg selv. Det er den energien som skulle gitt deg frukt eller blomster!

Plantene har i utgangspunkt sin form og sin høyde. Noe av dette kan du være med å forme, men det viktigste er at du skal hjelpe til å bevare dens naturlige form. Blir treet for høyt, er det nok best å kutte det helt ned og plante et nytt, kortvokst tre framfor å skjære mye. Det blir ofte stygt. Beskjæring er altså ikke en metode for å gjøre planter mye mindre enn de er.

Prydbusker tynnes ut ved å skjære ned de eldste greinene helt ned til bakken, ikke kapp dem av på lengden. Dette gjelder også for bærbusker. Greiner som er eldre enn 4–5 år, tar du bort, og dermed holder du busken ung og frodig. Hekkplanter som må kuttes i, skjæres også helt nede ved bakken. Nye skudd kommer opp derfra.

Godt og skarpt verktøy er viktig. Skarpe sakser skjærer bedre og gir mindre sår i treet, og selve jobben er også lettere. Treet leger seg fortere og du selv har det mer behagelig.

Oppsummert 
kan vi si at

• toppskudd skal det bare være ett av. Det skal bli treets flotte krone.

• greinene skal ikke komme borti hverandre. La en få vokse seg stor.

• de greiene som vokser rett ut fra stammen, blir de beste.

• greiner som vokser oppover (mer enn 45 grader), tas bort.

• ta bort alle greiner som ­vokser innover.

• døde, skadde og syke ­greiner fjernes alltid.

• skjær av greinene helt inne ved hovedgreinen eller ­stammen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no