ANNONSE

HUS & HAGE

Frø og ­planter med fra utlandet?

Tekst og foto: Henry Tendenes


Publisert: 08.03.2017

Det er mye spennende vi kan finne bak disken ute i verden, men ikke alt kan være med hjem.

Når vi er ute på tur, er suvenirer alltid kjekke å ta med hjem som minner. Selv liker vi godt å gå i markeder og basarer, og da hører også en tur innom de lokale blomsterhandlerne med. Men hva er det lov å ta med hjem? Er det lov å ta noe med i det hele tatt, lurer noen på.

Og lov er det, men med mange begrensinger. På matportalen.no, en offentlig informasjonsside fra norske myndigheter, kan du lese mer om dette.

Det er særlig stor plantehelserisiko knyttet til frukt- og bærplanter, samt en rekke trær og busker som blant annet kan føre med seg pærebrann uten at man kan se det med det blotte øyet.

Ved innførsel fra land utenfor Europa er det også en risiko forbundet med å innføre nåletrær og jord.

En del frukt og grønnsaker, men også løk og knoller, kan inneholde virus som kan gjøre stor skade. Har du et hobbyveksthus eller er nærmeste nabo til en veksthusprodusent, bør du tenke deg om to ganger før du tar med deg slike ukontrollerte varer hjem.

De fleste varer er forbudt for reisende å ta med hjem til Norge, med mindre de følges av en spesiell attest (Plantesunnhetssertifikat) fra vedkommende lands plantehelse-myndigheter.

Enkelte varer kan du imidlertid fritt ta med deg hjem, men i små kvanta, og forutsatt at de er fri for tegn på plantesykdom og skadedyr.

Og når noe blomstrer vel hjemme, kan du nyte ­tanken på gode turer lenge. Og kjenne duften av miljøet der vi diskuterte muligheter, navn og kvalitet.

Dette kan du ta med hjem i håndbagasjen 
eller på flyttelasset:

• 10 kilo frukt eller grønnsaker

• 25 stk. avskårne blomster

• 5 potteplanter (planter for innendørs bruk) innkjøpt i et europeisk land (sjekk om det er spesielle forbudsplanter!)

• 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller

• 50 porsjonspakninger av frø


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no