ANNONSE

SPORT & FRITID

Har du tenkt på alt?

Tekst og foto: Røde Kors

Kilde: Ut.no


Publisert: 08.03.2017

Nå nærmer det seg påske med stormskritt. Røde Kors Hjelpekorps over hele landet forbereder seg på påskeutfarten, og hjelpekorpsene i Rogaland er intet unntak.

 

Vi gleder oss til å se mange mennesker i skitrekkene, og vi regner med at det er mange som vil ut og benytte seg av skiløypene. I 2016 opplevde vi at været ikke var spesielt stabilt, og det ble en relativt våt påske over hele fylket. Vi håper at værgudene kan være med oss i år. Påsken kommer i midten av april. Når mange mennesker er ute, har vi et ønske om å gjøre folk oppmerksom på et par viktige momenter. Det er fjellvettreglene, skredfaren, bekledning og Norsk Luftambulanse sin nødplakat.

 

Når det gjelder fjellvett­reglene, så kom Den Norske Turistforening i samarbeid med Røde Kors ut med nye regler i fjor. Det er viktig at mennesker som skal ut og ferdes i naturen, er oppmerksom på disse ni tipsene:

 

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går. (Planlegg turen etter gruppens evne og ha alltid flere alternativer. Sørg også for å ha informasjon om turområdet og forholdene du skal på tur. Lytt til erfarne fjellfolk.)

 

2. Tilpass turen etter evne og forhold. (Gjør løpende vurderinger av forholdene, og tilpass planene dine etter det. Vis respekt for været! 
Å være på tur sammen med andre, gir økt sikkerhet.)

 

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel. (Bruk alltid vær- og skredvarsler! Finn tur­varsel på yr.no, storm.no og ­varsom.no)

 

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. (Kle deg etter vær og forhold. Været skifter raskt i fjellet. Ha alltid med ekstra klær og det utstyret som turen og terrenget krever. Ekstra mat og drikke kan hjelpe deg og andre, dersom du trenger lenger tid enn planlagt eller må vente på hjelp.)

 

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. (På vintertur trenger du vindsekk, underlag, sovepose, spade for å klare deg en natt ute. Vindsekk kan redde liv. Ha med førstehjelpsutstyr. Ta med deg en hodelykt eller refleksvest, slik at du lettere blir funnet dersom ulykken er ute.)

 

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. (Bevisste og gode veivalg er det viktigste for å unngå skred. Viktig å vite at skred kan løsne fra heng som er høyere enn fem meter, og brattere en 30 grader. Vær oppmerksom på isforholdene når du går på regulerte vann, og i inn- og utløps­områder.)

 

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. (Følg med på kartet også når du går på merket rute. GPS og andre elektroniske hjelpemidler er nyttig, men husk ekstra strømkilde.)

 

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. (Revurder planen fortløpende og velg plan B før du blir utslitt. Har forholdene endret seg og bør jeg snu? Har noen i gruppen problemer? Bør gruppen snu?)

 

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. (Avpass farten til den svakeste i følget, og pass på at alle i turfølget er med. Ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Du blir mer sliten av sterk vind. Husk å spise og drikke ofte. Når du anstrenger deg, trenger kroppen mer væske enn du føler behov for.)

 

Erfaringen tilsier at folk som ferdes ute i naturen, er veldig flinke til å følge disse retningslinjene. Vi ønsker likevel å minne dem om hvor viktig det er å tenke på disse fjellvettreglene.

 

Skred

Når man beveger seg i fjellene om vinteren, er det veldig viktig å være oppmerksom på skredfaren. En viktig ressurs for å følge utviklingen, er varsom.no som er levert av NVE, i samarbeid med Meteorologisk Institutt, Statens vegvesen og Jernbaneverket. Før man legger ut på tur, vil det være naturlig å sjekke snøskredvarslingen som foreligger. Denne deles opp i forskjellige farlighetsgrader.

De høyeste farlighetsgradene krever solid kunnskap, erfaring med å ta rutevalg og evne til å identifisere skredproblemer. En generell anbefaling er at man unngår terreng som er brattere enn 30 grader og at man holder avstand til utløpsområder.

 

Bekledning

Den Norske Turistforening har noen meget viktige tips til deg som skal legge ut på en skitur – kort eller lang – i vinter. Det er viktig at du alltid har en lue som tettstrikket av ull eller være vindtett. Jakken bør også ha en god hette. På turen kan du møte ufyselig vær eller dersom du ønsker å beskytte øynene mot refleksjonene som snøen gir, så bruk fortrinnsvis alpinbriller. Det anbefales at du har en solid og robust tursekk på rundt 55 – 70 liter. Hva har man så på seg innerst mot kroppen? Det innerste plagget bør være av ull og være tettsittende. Ull absorberer fuktighet uten at plagget virker vått. Det er også mellomplagget (genser eller skjorte i ull/­fleece) som skal isolere. Ytterst på kroppen bør man ha en jakke og bukse som er vindtett og som slipper ut overflødig kroppsvarme og fuktighet. Vinterstid er godt impregnerte ytterplagg i bomull velegnet. I fuktig vær er vind- og vanntette membranplagg (f.eks Gore-Tex) best. Det er også viktig å beskytte hender og føtter. Om vinteren er det best om man bruker tykke ullvotter innerst og romslige vindvotter ytterst. Votter varmer langt bedre enn hansker. Når det gjelder føttene, så er de ekstra utsatt for nedkjøling. Det er derfor veldig viktig å holde dem tørre. Bruk sokker av ull eller ullblanding eller eventuelt andre materialer som isolerer og transporterer fuktigheten bort fra foten. Gamasjer hindrer snø å komme ned i støvlene.

 

Nødplakat

Det er mange mennesker som reiser bort i løpet av vinteren. De skal en tur på hytta eller campingvognen. Samtidig reiser vi fra et enkelt samtidig rigid system som vi forholder oss til i byen. Dersom noe går galt, blir vi bedt om å oppgi adresse eller andre kjennetegn som gjør det mulig for nød­etatene å finne fram. Når vi plutselig befinner oss i en dal med mange hytter eller i et område hvor det ikke er så mange andre – hvordan forklarer vi ­politiet eller AMK-sentralen hvor vi ­befinner oss? Røde Kors vil gjerne foreslå at alle som leser dette, tar seg en tur inn på Norsk Luftambulanse sine nettsider. Der har man mulighet til å hente ut en nødplakat som inneholder GPS-referansene til den hytta eller campingvognen du har på fjellet eller ved sjøen. Et veldig nyttig redskap dersom ulykken skulle være ute. Vi vil også anbefale nedlasting av applikasjonen til Norsk Luft­ambulanse som heter «Hjelp 113 GPS». Vær oppmerksom på at applikasjonen bruker mobilnettet til å finne din posisjon.

Røde Kors er klar til innsats, og vi skal gjøre alt det vi kan for å ta vare på de som trenger det.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no