ANNONSE

KULTUR

Spenning og hemmeligheter

Tekst: Svein Kåre GunnarsonPublisert: 22.03.2017

Heine V. Vestvik (40) er forfatter og barneverns­pedagog, og er bosatt i Haugesund. Han har tidligere utgitt 3 foreldrebøker, blant annet Den Lille Foreldre­trøsteboka som kom i 2014.

Nå har han debutert med en ungdomsroman, «Hitlers Hemmelighet».

Interesse for krigen

– Jeg har alltid vært interessert i den andre verdenskrig, og hadde lyst til å skrive noe for ungdom som både omhandlet den, men som foregår i nåtid, forteller Vestvik. – Bokas hovedperson Olav og kompisen hans Larsen, skal skrive en særoppgave sammen om et bunkersanlegg, og dette blir starten på en reise for dem som både fører de to nærmere sammen, men som også gir dem skremmende nærhet til hendelser og steder fra den andre verdenskrig.

– Ideen til boken var å kombinere spenning med læring på en underholdende måte. Det er mye å lære av den andre verdenskrig som er svært aktuelt i dagens politiske situasjon, og jeg håper boka kan få ungdom til å begynne å reflektere over hva som har skjedde da og kanskje se paralleller til nåtiden.

Vanlige ungdomstema

– Samtidig skal det være en bok om ungdom og for ungdom, der for eksempel drikkepress og kjærlighet etter hvert blir et tema. Olav sine foreldre er skilt, og han er i utgangs­punktet en litt uskyldig type som bor sammen med sin mor i en litt beskyttet tilværelse. Men i boka følger vi han gjennom flere tøffe utfordringer sammen med den litt røffere Larsen. Disse gjør ham nok litt mer hardbarket, men kanskje på en god måte, sier Vestvik.

Skriveprosessen 
har vært todelt

– Jeg hadde i hovedsak boken i hodet da jeg begynte å skrive den sist vinter, og selve nedskrivningen gikk raskt. Men etter hvert måtte jeg justere litt på hendelsesforløpet, det er en del hendelser og fakta som skal synkroniseres i en slik bok. Jeg har måttet drive litt research.

Vestvik har håp om at ungdommer skal like boka, men ­velger å være realistisk i forhold til salg. – Det er et hardt ­marked med mange gode, etablerte forfattere jeg prøver meg i, og jeg skal være fornøyd hvis boka blir lagt merke til. Hvis noen leser den og i tillegg synes de lærte noe, er jeg fornøyd, avslutter han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no