ANNONSE

HUS & HAGE

En gang tjære – alltid tjære?

Tekst og foto: Berit GlittenbergPublisert: 22.03.2017

Vi har kjøpt en hytte som er 16 år ­gammel og som tidligere er ­behandlet med tretjære. Hytta trenger ny ­utvendig ­behandling. Problemet er at jeg har liten lyst til å fortsette med tjære­behandling. Kan jeg gå over til for ­eksempel tjærebeis?

Tretjære har lange tradisjoner i Norge. Det er et naturprodukt, som endrer farge og karakter etter som det blekes av sollyset. Det har gode beskyttende egenskaper, og er blant annet brukt på gamle stavkirker og stabbur. Men det er stort sett også et valg for livet.

– Dersom det er brukt ren tjære på hytta tidligere, er det ikke å anbefale å gå over til noe annet, som tjærebeis. Den vil legge seg som en vanlig beis utenpå tjæren, og det vil bare føre til komplikasjoner, og du vil mest sannsynlig ikke få et bra resultat, sier Thor Ingar Røneid, teknisk service-sjef hos Scanox, som fører både tradisjonell tretjære og Tyrilin Tjærebeis.

Det er viktig å være obs på at man ved valg av tretjære, eller ved kjøp av en tidligere tjærebehandlet hytte, binder seg til videre tjærebehandling. Tjærebehandlede flater bør ikke overmales med hverken maling, beis eller tjærebeis, da det kan føre til gjennomblødning og oppsprekking. Hovedregelen er altså: en gang tjære – alltid tjære.

Det beste fra to verdener

Tjærebeis er en behandling som kombinerer det beste fra tretjære og oljebeis. Du får den unike løden og fargespillet som bare tjære gir, men med egenskapene til en beskyttende beis. Tjærebeis kan også, i motsetning til tradisjonell tretjære, overmales.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no