ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Å lengte etter et fyr

Tekst og foto: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 22.03.2017

MOT NORD: Anne-Gry Jakobsen er ny driver av Tranøy fyr, og åpner turist­sesongen i mai. Nå forbereder hun sin nye livsstil, som hun har lengtet etter i mange år. FOTO: Privat


Anne-Gry ­Jakobsen lengtet hardt tilbake til Nord-Norge, og hadde ett spesielt sted i tankene: Tranøy fyr. Nå skal hun bo og jobbe der. – Sjelen kalte meg dit, men det tok tid å skjønne det, sier hun.

Hun var ikke klar over det der og da, men sommeren 2006 ble et vendepunkt i livet til Anne-Gry Jakobsen. Sammen med familien var hun på ferie i «Hamsuns rike» i Hamarøy i Nordland. Hun hadde hørt om Tranøy fyr, som ligger i et vakkert landskap ved Vestfjorden og med panoramautsikt mot Lofoten.

– I løpet av den ferien tok jeg en sykkeltur ut til fyret, helt alene. Jeg forelsket meg momentant i stedet, forteller Anne-Gry Jakobsen.

Nå har det seg sånn at hun nylig har overtatt driften av Tranøy fyr, det vil si ­kafeen og kurs- og overnattings­fasilitetene.

– Hun er en nordisk utgave av Donna Sheridan, karakteren Meryl Streep spilte i filmen «Mamma Mia!». Donna hadde fulgt drømmen om å drive et lite hotell på en gresk øy. Anne-Gry følger sin drøm når hun nå blir «fyrvokterinne» på Hamarøy, konkluderer Gitte Jørgensen, som har skrevet den ferske boka «Når sjelen kaller».

Ta sjelen på alvor

Gitte Jørgensen (53) og Anne-Gry Jakobsen (51) har blant annet vært sammen på «God Morgen Norge» på TV 2 for å snakke om det å få mer av det man ønsker i sitt liv. De er enige om at det er fullt mulig for alle å skape det livet de lengter etter.

– Men uansett hva man lengter etter, må man gjøre endringene litt etter litt, med noen små skritt for hver dag, sier Jørgensen.

Den danske forfatteren, journalisten, coachen og kurslederen hadde en periode i livet der hun følte hun ikke hadde vært lykkelig på 200 år. Hun kom seg for noen år siden ut av det hun selv kaller «tohundrårstrettheten» gjennom å lytte til sin indre stemme, sitt hjerte, sin sjel.

– Det er vanskelig å sette ord på hva sjelen eller lengsel er. Det er abstrakt – uhåndgripelig som luft. Likevel skjønner alle umiddelbart hva jeg snakker om når jeg sier at sjelen kaller. Det handler om hva man har lyst til å utrette i sitt liv. Min bok er ment som et opprop: Alle må bli flinkere å ta sjelen – den indre stemmen – på alvor. Jeg har møtt så mange som sier at de vet godt at de burde gjøre det, men at de likevel ikke gjør det, sier forfatteren.

Påfyll av energi

Anne-Gry Jakobsen kommer fra Fauske i Nordland, cirka 15 mil fra Tranøy. Hun har bodd i ­Lørenskog siden 1990, er utdannet sivilingeniør og har to voksne barn, studenten Louise (21) og håndballspilleren Henrik (24). «Fyrvokterinnen» har sagt opp jobben og solgt huset, og snart flytter hun tilbake til Nordland sammen med hunden Herr Nilsson.

– Da jeg så fyret, var det som sjelen kalte meg hjem til nord, men det tok mange år før jeg forsto det. Det har vært en tung prosess å gå gjennom, og en tid var jeg langt nede i kjelleren, ettersom min prosess også har involvert samlivsbrudd. Men en stadig mer tydelig bevissthet om hva jeg egentlig ville gjøre, holdt meg oppe. Det er ikke egoisme, det handler om å ta ansvar for sitt eget liv. For meg blir det nå en ny livsstil. Det blir mye jobb, men jeg føler en helt annen ro når jeg er der oppe i nord. Samtidig er det et «retreat», et sted der jeg får påfyll av energi, sier Jakobsen.

Noen år etter det første møtet med Tranøy fyr ble hun kjent med paret som drev stedet før, fram til i fjor. Hver sommer siden 2011 har hun jobbet der for dem.

– Sånn har jeg lært via jobben og blitt bedre kjent med stedet. Og da paret bestemte seg for å la andre overta driften av Tranøy fyr, var jeg ikke sen med å ta kontakt med Kystverket for å vise min interesse for å drive stedet. Nå har jeg en tiårskontrakt, og jeg gleder meg virkelig til å reise opp dit, sier hun med et smil.

Må bryte mønstrene

Gitte Jørgensen understreker at «sjelens kall» absolutt ikke må handle om å si opp jobben, selge boligen og flytte langt av sted. Det kan handle om å være mer sammen med venner og familie, gi plass til mer kjærlighet, få mer tid til å gjøre det man har lyst til eller å ta bedre vare på sin egen helse.

– Jeg tror de fleste mennesker er på søken etter en utvikling i livet. Da skal du ikke være redd for å lytte til den indre stemmen, den er der for å hjelpe deg. Et enkelt råd er å spørre seg selv hva som er det minste du kan gjøre for å komme litt nærmere målet. Åpner man langsomt, og går små steg av gangen, skaper du etter hvert din egen retning. Da bygger du deg opp litt etter litt. Du blir glad når du tar deg selv på alvor og klarer dine små delmål – og den gleden smitter over på andre, mener Jørgensen.

For å klare det, må man ta noen bevisste valg, som å bryte noen av mønstrene man har laget for seg selv. Dessuten må man ha tro på seg selv, tro på at man klarer det man har bestemt seg for. Og man må rose seg selv på veien mot målet.

– Drømmen om det man vil oppnå, oppfylles sjelden over natten. Det handler om innstilling og små justeringer. I et parforhold, som i bunn og grunn er et kompromiss ønsket av begge parter, er det fint om begge har felles mål og felles verdier, og at man vil utvikle seg sammen. Lengter man etter ulike ting, bør man stille spørsmålet: «Hva er det minste vi kan gjøre for å få litt av det vi ønsker?» Slik kommer man nærmere det livet man lengter etter, fastslår den danske forfatteren.

Fem veier for å skape 
mer av livet du lengter etter:


1. Start med å spørre deg selv: Hva er det viktigste for meg akkurat nå i denne perioden av mitt liv? Kanskje din sjel lengter etter flere ting, ta i så fall én ting av gangen.


2. Om det for eksempel er ­kjærlighet du lengter mest etter, spør deg selv hver morgen: Hva er det minste jeg kan gjøre for å bevege meg i ­retning av kjærlighet? Det er alle de små skrittene som skaper de lange linjene i ditt liv – din livsretning, simpelthen.


3. Bestem deg for å fokusere på for eksempel kjærlighet i den kommende måneden. Neste måned kan du skifte fokus. Det er din egen utholdende innsats som på sikt skaper din endring.


4. Ros deg selv for de små skrittene du tar hver eneste dag. Når du roser deg selv, bygger du opp din egen indre vennlighet. Indre vennlighet er viktig, for den styrker din vilje og minsker din selvsabotasje.


5. Lytt til kroppen din. Hvordan føles livet ditt? Sjelen bor i din kropp og snakker gjennom din kropp. Spør deg selv: Hva skal til for at jeg skal trives bedre (få mer energi/mer kjærlighet/bedre helse). Hvilke små skritt kan jeg ta allerede nå?


Kilde: Gitte Jørgensen, 
www.gittejoergensen.dk


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no