ANNONSE

Du store verden

Camp Nou

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 22.03.2017

Camp Nou, også kalt Nou Camp, er et fotballstadion som ligger vest for sentrum av byen Barcelona, i Catalonia i Spania. Camp Nou er hjemmebanen til fotballklubben FC Barcelona. Stadionet ble åpnet den 24. september 1956. Tilskuer­kapasiteten på Camp Nou er i dag 99 354, noe som gjør det til Europas største og et av verdens største fotballstadioner.

Camp Nou tok over for FC Barcelonas tidligere stadion, Camp de Les Corts, som sto ferdig i 1922. Etter flere store utbygginger fikk man presset inn hele 60.000 tilskuere, et tall man så på som uforsvarlig å overstige.

Et forslag om nytt stadion kom i 1948, men det var ikke før den ungarske stjernen Ladislao Kubala kom til ­klubben at folk begynte å snakke om at Barça hadde vokst fra Camp de Les Corts.

Uenighet om tomt

Det var derfor man besluttet på styre­møtet 19. september 1950 at man skulle gå til innkjøp av en ny tomt å bygge på. En tomt ved siden av Maternitat ble kjøpt opp, like ved det gamle Les Corts-stadionet. Det ble likevel ikke slik man hadde planlagt. Drøye seks måneder senere begynte flere av medlemmene i kommisjonen som sto for planleggingen av nytt stadion, å ombestemme seg om valget av tomt. I stedet for Maternitat-området, var det ønske om en eiendom ved Diagonal.

Ny president – nytt stadion

Dette førte til at prosjektet ble satt på vent inntil Francesc Miró-Sans vant presidentvalget i 1953. Nytt stadion ble hans viktigste kampsak, og i februar 1954 ble det besluttet at man skulle bygge på den opprinnelige eiendommen. 28. mars 1954, foran 60.000 fans, la Miró-Sans ned den første mursteinen på det nye stadionet Camp Nou.

Ansvaret for designet av det nye ­stadionet ble lagt i hendene på arkitektene Francesc Mitjans Miró (president Miró-Sans’ fetter), Josep Soteras Mauri og Lorenzo García Barbón. Litt over ett år senere ble kontrakten for selve byggingen gitt til INGAR SA, som skulle ta 66,6 millioner pesetas for en jobb på 18 måneder.

Store overkridelser

Som med mange andre store bygge­prosjekter gikk man også her over budsjettet. Da byggingen var ferdig, ble det regnet ut en sum på omtrent 288 millioner pesetas som klubben måtte finansiere med lån på over 160 millioner pesetas. Man fikk finansiert stadionet, men med på kjøpet fikk man altså en gjeld man ble tvunget å betale på i flere år etterpå.

Storslagen åpning

Datoen for innvielsen av Camp Nou ble satt til 24. september 1957 og en komité ledet av Aleix Buxeres og Nicolau Casaus fikk jobben med å arrangere en spesiell åpningsseremoni, mens Josep Badia og Adolf Cabané ble inspirert til å skrive FC Barcelonas hymne.

På dagen til Mercè-festivalen i 1957, ble hele Barcelona by kledd i klubbens farger. Åpningsseremonien startet med at Camp Nou ble velsignet av erke­biskopen i Barcelona, Gregorio Modrego, og så ble Händel’s Hallelujah sunget av Gracienc-koret. Deretter ble dørene åpnet for mer enn 100.000 tilhengere.

Første kamp

Klokken halv fire startet man tradi­sjonen med å synge hymnen før innvielses­kampen mellom FC Barcelona og Legia Warszawa kunne begynne. Kampen endte 4-2 etter scoringer av Eulogio Martínez (som i det 11. minutt scoret det aller første målet på Camp Nou), Tejada, Sampedro og Evaristo. I pausen fikk man se et danseshow av 1500 medlemmer fra Agrupació ­Cultural Folklòrica de Barcelona hvor 10.000 duer ble sluppet ut i luften.

Stadig flere nybygg

Siden åpningen i 1957 har man ­bygget opp et helt sportskompleks med en innen­dørs sportshall, en ishockey­arena, en konserthall og mange andre ­fasiliteter rundt Camp Nou. I forbindelse med fotball-VM i 1982 bygde man på et tredje lag på stadionet, og kapasiteten økte dermed til 120.000 tilskuerplasser. Før OL i 1992 økte man med ytterligere 10.000 plasser.

I dag er kapasiteten redusert til 99.354 på grunn av kravet om at det kun skal være sitteplasser på fotballarenaer. I mai 1999 ble Camp Nou tildelt 5 stjerner av UEFA som symbol på at den er blant Europas aller beste.

Fremtidige oppgraderinger

Høsten 2006 vedtok ledelsen i ­klubben en ut- og ombygging av Camp Nou. Høsten 2007 vant den britiske ­arkitekten Norman Foster denne konkurransen. Planen var da at ­stadionet skulle ta ca. 10.000 ­mennesker til, hvorav litt over halvparten var tenkt å være forbeholdt pressen. Dette ­prosjektet ble skrinlagt på grunn av finanskrisen som inntrådte i 2008.

Etter at finansmarkedene bedret seg, vurderte klubben å bygge helt ny stadion. Dette gikk man imidlertid heller ikke ­videre med. I 2014 besluttet styret at man i steden skulle oppgradere Camp Nou til en mer moderne stadion med en tilskuer­kapasitet på 105.000. Arkitektkonkurransen ble denne gangen vunnet av det japanske arkitektkontoret Nikken Sekkei, i samarbeid med katalanske Pascual i Ausio Arquitectes. Arbeidene er planlagt å starte i 2017 og være ferdige i løpet av 2021/22-sesongen, med en kostnads­beregning på 600 millioner euro.

Lykke til!

Neste gang: Nemrut Dag


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no