ANNONSE

MAT & DRIKKE

Helgesnacks

Tekst: Øyvind Hjelle

Foto: Carl Martin Nordby


Publisert: 22.03.2017

KOS: Helgen kan ikke starte på en bedre måte enn dette.


Når vi skal kose oss litt ekstra, spiser vi snacks før middag.

 

 

Jeg kan ikke forestille meg så mange bedre måter å starte et måltid på enn med et glass champagne og min helt egne bolle med potetgull, løyrom og en smaksrik rømme, som jeg begjærlig kan spise med hendene!

Pottiten er store friterte mandelpotetflak, og du trenger ikke en spesiallaget kjempefrityr for å lage disse flakene, bare så det er sagt. En helt normal kjele og en liter solsikkeolje holder i massevis. Husk bare å høvle flakene i riktig tykkelse slik at de fungerer som spiselig delikat "bestikk" når de er sprø.

"Gullet" i denne retten er den svenske løyromen. Vi har mye svenskene ikke har, nevner i fleng: olje, kamskjell, konge­krabbe, skrei og mange andre gromme fisker og skalldyr, men noen større mengder løyrom, det har vi altså ikke.

På høsten fiskes den lille laksefisken "siklöja" i brakkvannet innerst i Bottenviken. Fiskeflåten er strengt kontrollert, og lisenser deles ut basert på anslag om bestand. Siklöja er ikke store fisken, de fleste individene ligger på rundt 15–20 cm og fiskes med not. De fraktes til byen Kalix, der de renses skånsomt i egne anlegg. Den imponerende mengden gyllen oransje rogn løftes ut og lettsaltes. Lettsalting er et stikkord her, for rognen er kun tilsatt 4 % salt, noe som gjør at den beholder sin supre myke konsistens, mineralske smak og flotte farge. Løyromen pakkes i 100-gramsglass og boksen på opptil én kilo, fryses inn og selges i nær sagt alle norske og svenske fiske­butikker og supermarkeder med fokus på kvalitet. Løyromen må ikke forveksles med farget lodderogn.

Og dippen? Det er rett og slett en god gammeldags, smaksrik, feit og ekte rømme. Mange små og mellomstore produsenter lager og selger dette nasjonalt. Disse rømmene smaker ofte mer syrnet enn "vanlig" rømme, og kler løyrom, salt sprøtt potetgull, frisk dill og finhakket rødløk bedre enn noe annet. Ferdig hakka og ferdig snakka.

Potetgull og dipp
Ingredienser (4 porsjoner)
100 g løyrom

4 store mandelpoteter

1 liter solsikkeolje

passelig med salt

1 kvast dill

1/2 rødløk

1/2 sitron

200 g Rørosrømme


Fremgangsmåte:
Mandelpotetskiver: Snitt opp mandelpotetene på langs, slik at du får lange skiver. Tykkelsen bør ligge på ca 2 millimeter når man skal bruke flaket til å spise med/av.

Bruk aller helst en form for høvel/slicer/oppskjæringsmaskin til dette formålet. Kanskje du kjøpte noe på TV-shop for 10 år siden? Det er i så fall den du skal bruke nå! Legg skivene i kaldt vann i 2 minutter, løft dem opp, og legg dem på et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir slik at de renner fra seg og kan tørkes før friteringen.

Fritering: Hell oljen i en kjele som rommer ca 3 liter. Gjerne en som er bred i bunnen, da får man flere skiver oppi av gangen. Varm oljen til ca 160 grader. Har du ikke et digitalt termometer som går så høyt, er det fortsatt muligheter for fritering: Slipp et flak oppi. Koker det kraftig, er olje helt klart varm nok.


Løyrom: Løyromen kan spises som den er. I og med at dette er en frysevare, kan det væske litt, det problemet blir man raskt kvitt ved å "henge den" som de sier i Sverige. Hell løyromen i en fin sil over en bolle, og la den stå en time i kjøleskapet. Da vil overflødig væske dryppe av.


Rødløk og dill: Del løken i to, slik at den holder seg sammen i roten. Legg den med snittsiden ned mot fjøla. Skjær ned mot fjøla med mellomrom på 3–4 millimeter. Ikke skjær helt bort til roten, den skal nemlig holde løken sammen under skjæringen. Skjær så på tvers med 3–4 millimeters mellomrom. Slik vil du ende med en haug med finhakket rødløk. Dillen legger man i vann en times tid før den ristes tørr og grovhakkes rett før servering. 


Anrett som på bildet.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved ­Kulinarisk ­Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka "Gourmet for begynnere". 
(FOTO: Carl Martin Nordby)

Billige bobler
Champagne som både er billig og ­virkelig god, går det an da? 

Det finnes vel ikke noe ord i vinens verden som er mer synonymt med feiring, fest og hygge enn Champagne. Denne mytiske vinen troner på toppen av hierarkiet av musserende viner, og er i særposisjon med tanke på kvalitet, pris og renommé. Men stopp en halv, må det virkelig være så dyrt?

Ukas godbit, E. Michel Premier Cru Extra Brut (varenr. 8052001, kr 269,90, butikkategori 5), er noe så sjeldent som en rimelig og meget vellaget Champagne. Den passer perfekt som belønning når helgen setter inn.

Champagne var det første som falt meg inn da Øyvind og jeg ble enige om ukas rett. Champagne passer nemlig ypperlig sammen med svenskenes flotteste fiskeegg, løyrom. Kaviaren serveres med hjemmelaget potetchips og ellers tradisjonelt tilbehør. Kombinasjonen av mineralsk, crispy, salt løyrom, fet rømme, søt løk, frisk dill og knassprø flak av friterte mandelpoteter, balanseres og underbygges perfekt av den tørre, syrlige og boblende Champagnen. Møtet mellom retten og Champagnen skaper en umiddelbar fest i munnen – som du rett og slett håper at aldri tar slutt! Bare prøv selv, dette svinger det skikkelig av.

Produsenten E. Michel holder til i landsbyen Vertus, som er viden kjent for sine syrlige, elegante og velsmakende viner laget av dronningen av vindruer, Chardonnay. Produsenten vektlegger kvalitet i alle ledd av produksjonen, og vinstokkene dyrkes med respekt for miljøet. Druene høstes selvfølgelig for hånd før de presses forsiktig og gjæres i ståltanker. Etter annengangs gjæring på flaske og modning på bunnfallet gjøres vinen klar til salg med en minimal tilsats av sukker, mindre enn 5 gram per liter, noe som gir ukens vin rett til etikett­betegnelsen "Extra Brut".

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved ­Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Viner importert ­gjennom ­Terroir Wines, som han er ­medeier i, vil ikke bli ­omtalt i denne spalten. (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no