ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Lykkekåring og ­lysere tider

Kjenn godt etter. Tenk over det som er viktig. Hvordan har du det i dag? Joda, det er alltid noe som ikke er helt slik det burde være og som kan forbedres, men hvor lykkelig er du egentlig med livet ditt? For to uker siden ble ­rapporten World Happiness Report lagt fram, og utrolig nok ble Norge ­vinneren. ­Rapporten er utarbeidet i samarbeid med FN. Den foregår ved at flere ­tusen mennesker i 150 land blir spurt om hvordan de har det i dagliglivet. De skal rangere ulike spørsmål og forhold på en skala fra null til ti. Rapportens ­konklusjoner baserer seg også på økonomiske forhold, og helsesituasjonen til innbyggerne. I fjor lå Norge på 4. plass, men i år ble vi kåret til den lykkeligste befolkningen i hele verden. Tenk litt på det.

Lett å finne ting å klage over

Dersom du følger med i nyhetsoverskriftene, er det lett å finne ting som du kan være misfornøyd med. Flyktningesituasjonen i verden er forferdelig, og verdens forsvarsutgifter når stadig nye vanvittige høyder. Alt dette kan være ganske deprimerende å tenke på. Det er også mulig å være forbannet på Statoils sine gullpensjoner, og skuffet over Idrettsforbundets hemmelighold. Eller trøtt og lei av å høre politikerne kjegle og mase om de samme tingene. Uten at noe skjer. På mikronivå vil de fleste av oss alltid kunne tenke seg mer materielle goder som større hus, finere bil, flere reiser og større utvalg i garderoben.

Jakten etter lykke

Lykke er noe de fleste streber etter, og det er derfor naturlig at temaet stadig dukker opp i aviser, magasiner og i skjønnlitteraturen. De siste årene har det også blitt et hett tema i forskningen, både blant psykologer og samfunns­vitere. 
– Lykke er i større og større grad ansett for å være et godt mål på sosial ­utvikling og som mål for offentlig forvaltning, heter det i lykkerapporten. De fire ­landene øverst på listen scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: Omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse og godt styresett.

Vær fornøyd med deg selv

Ingen som forsker på lykke, mener at oppskriften for lykke er flere materielle goder. Du må selvfølgelig ha en viss inntekt, men det er helt andre faktorer som avgjør om du har det bra og er lykkelig. Jeg har ikke oppskriften for lykke, men tror at det er en god begynnelse om du blir mer fornøyd med deg selv, og ­slutter å hele tiden strebe etter noe bedre og finere. Oppdage de gode hverdags­situasjonene, som du kan se fram til hver eneste dag. For deg selv, eller sammen med familie eller venner. Akkurat nå er det en herlig tid, full av muligheter og mange grunner til å være entusiastisk. Selv om det ennå er ganske kaldt, er ­vinteren på vei til å slippe taket. Dagene er lysere. Temperaturene stiger. Det gror og spirer overalt. Fuglene kvitrer fra tidlig morgen. Kjenn etter en gang til. Du har det ganske så bra, ikke sant?


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no