ANNONSE

Leserbrev

Hva er egentlig lykke?


– Ekte lykke består i å gjøre ­andre ­lykkelige

Tekst: Sofie Korshavn Moen

Foto: Colourbox


Publisert: 05.04.2017

Norge er på topp som verdens ­lykkeligste land. Hva er det som gjør Norge til et ­lykkelig land, og nordmenn til ­lykkelige ­mennesker?

Ifølge rapporter sies det at hvis man kobler lykke med levestandard, ligger Norge på topp i forhold til andre land. Er lykke overfladisk eller er lykke noe man oppnår på innsiden? Hvis vi tenker på oss nordmenn som bor i et velferdsland, økonomisk og som et fellesskap, betyr det da at penger er en viktig faktor for lykke?

Ordet lykke betyr opplevelsen av velvære, og ytre og indre harmoni kan knyttes til mange følelser og fenomener i livet. Lykke kan knyttes til følelser som forelskelse, lyst og kjærlighet, tilhørighet og identitet, anerkjennelse, bekreftelse, trygghet, takknemlighet og mestring.

Man hører mennesker snakke om å jakte på lykken, hva innebærer det å «jakte lykke»? Mennesker har forskjellige oppfatninger av hva lykke er for dem, for noen betyr kanskje ordet lykke penger og makt, mens for andre er det kanskje gode følelser. Mennesker har alle noen ting de ikke liker ved seg selv, men det dummeste vi gjør er vel å være for opptatte av det negative. Det er ikke alle ting vi kan forandre, men må godta med oss selv, og kanskje gjennom å si det vi er misfornøyde med høyt, så kan løsninger komme til rette.

Idealmennesket i dag er kanskje gift/samboer, har barn, hus, bil og hytte, men samtidig sitter en og ønsker mer. Noen sitter kanskje og ønsker seg alt på én gang, og finner ikke ro i noe som helst, er det ikke da greit å se hva man faktisk har oppnådd og være stolt over det? Jeg tror materiell lykke er kortvarig.

For meg finnes det lykke i mye forskjellig. Jeg tror min største lykke er å ha funnet ro i meg selv, og klarer også å se hvor lykkelige mine barn er gjennom å verdsette det vi har. Lykke er å verdsette det du har og det du har oppnådd. De små øyeblikkene som kommer i løpet av en stresset hverdag, hvor du bare får en følelse av at alle biter er på plass. Disse øyeblikkene treffer en som et lyn fra himmelen, men følelsen av pur lykke får deg til å sveve.

Jeg spurte min eldste sønn på 10 år, hva ordet lykke betydde for han, og fikk da svar at lykke er når man skårer mål. Tenk deg den lykken et barn føler når det mestrer noe som betyr mye for dem. Er barn lettere lykkelige enn voksne? Kjærlighet, trygghet og tilhørighet er noe barn kanskje får lettere igjennom familie enn voksne som står på egne ben i hverdagen?

Hva med å være lykkelig med andre mennesker? «Størst av alt er kjærligheten.» Gir kjærlighet lykke? Indre harmoni kommer først og fremst gjennom deg selv, er du glad i deg selv så kan du gi mye mer til andre. Enten det er kjærlighet for barna dine eller for en partner, venn eller en nabo, så tror jeg ekte kjærlighet er med på å få mennesker til å føle seg lykkelige. Jeg er overbevist om at harmonisk lykke er mer langvarig enn materiell lykke som kanskje varierer fra dag til dag.

Å gi og få kjærlighet er viktig for mennesker, og den store, ubetingede kjærligheten i mitt liv er barna mine, som jeg håper vokser opp og får det gode livet de fortjener som voksne også.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no