ANNONSE

MAT & DRIKKE

5 fargerike påsketips

Kilde: Opplysningskontoret 
for frukt og grønt


Publisert: 05.04.2017

En appelsinsalat smaker friskt og godt til dessert i påsken. De søte påskekyllingene blir en sikker vinner hos barna.


Påskeferie betyr ekstra fridager. Lange dager som kan brukes til ­akkurat det du vil. Enten påsken skal tilbringes på ski på fjellet, med båtpuss ved fjorden eller bare hjemme, byr den for de aller fleste på god tid til å kose seg ­sammen med familie og venner. Noen dager skal kanskje benyttes til å finne frem ­sykkel og joggesko, mens andre dager kan brukes til å ­invitere venner til en ­deilig, lang lunsj i sol­veggen. Her er noen gode ideer til påskemat som kan passe til alle anledninger:

Bilmat som frister

Barn i bil kan være en prøvelse på store utfartsdager. Med litt forberedelse kan turen gjøres litt mer spennede, og ikke minst kan humøret holdes oppe både hos store og små. Små konkurranser i bilen er morsomt – hvem kan telle gule biler? Hvilke ord begynner på A? Syng en sang som begynner på S.

Med litt godsaker i beredskap, som trygt kan spises uten fare for kvalme, kan påskeferien få en god start. Skjær opp biter og staver av grønnsaker og frukt som dere alle liker og legg i små bokser eller poser. Fargerikt og nyttig for både kropp og humør.

Turmat på bålet

April er den siste måneden i året hvor vi fritt kan tenne bål. Bruk fantasien og lag spennende bålmat. Mye forskjellig kan pakkes i folie og legges på bålet. Fiskebiter med grønnsaker og litt sitron blir deilig mat, det samme kan gjøres med ulike frukter. Vil du gjøre noe ekstra spennende kan du ta med sjokoladekakerøre i en plastmugge hjemmefra og bake kake i appelsinskallet. Det er få ting som kan slå smakskombinasjonen appelsin og sjokolade.

Mange starter grillsesongen i påsken, og hva er vel koseligere enn å grille pølser i skibakken sammen med andre. Men husk at toppingen på pølsene kan være så mye mer enn ketsjup og sennep. Hva med mangosalsa, guacamole, tomatsalsa eller coleslaw på pølsene?

Retter som vil 
imponere litt

Vår i luften og litt bedre tid enn vanlig? Det er fristende å teste ut noen nye retter og leke litt med maten. Kanskje får du nye favoritter som kan tas med videre inn i hverdagen på andre siden av høytiden.

Smoothiebowl med avokado og mango er en deilig start på dagen. Den kan pyntes med fine mønstere og mange ulike bær og frukter. Bare fantasien setter grenser. Her sørger avokadoen for både næring og metthetsfølelse.

Sprek kyllingsalat til lunsj er både mettende og lett mat. Her kombineres den friske syren fra appelsin med deilig smak av fennikel og rødløk. Smakfull og fristende.

Når du har ferie, er det stas med en dessert. Appelsin­salat smaker friskt og godt, og denne er i tillegg stylet for påske. Morsomt for barna og slett ikke vanskelig.

Påskeappelsinkake passer like godt til ettermiddagskaffen som til dessert, og kan lages uten ovn og gjerne forberedes i god tid før gjestene kommer.

Kosemat

Noen ganger er det deilig å bare ta livet i stille tempo – ingen pynting – ingen ­prestasjoner, bare fred og ro. På sånne dager kan en solgul gulrotsuppe med ­appelsin smake godt. Spesielt etter en lang dag i frisk luft. Den er raskt å lage og smaker deilig med lune rundstykker eller ferskt brød til.

Snacks til spill-kvelden

Ingenting er vel hyggeligere enn å samles rundt bordet for å spille spill, og snacks hører med til kosen. Det skal være søtt, salt, det skal være mykt og knasende. Kveldskosen blir best når den er variert og fristende for alle. Et fat med opp­kuttet frukt og grønnsaker sammen med litt nøtter blir den beste snacksen.

Påskeegget

Tradisjonelt har påskeegg vært dekorerte hønseegg. Å male på egg er en fin ­aktivitet for store og små, og det er hyggelig å pynte friske bjørkekvister med egendekorerte eggeskall. Innholdet kan brukes til en deilig frokostomelett.

Vil du sette farge på frokostegget kan du koke det sammen med løkskall, så blir det gult. Med rødløk eller rødbete blir egget rødlig.

Våre moderne påskeegg er som oftest stappfulle med marsipan, sjokolade og andre godterier, og både påskeegg og påskehare er hyggelige tradisjoner.

Lange tradisjoner er hyggelige, men kan moderniseres. Tenk nytt, og fyll egget med noen små eksklusive godbiter av sjokolade, lakris eller andre ­favoritter. Fyll på med hyggelige og ­nyttige småting, som en liten kortstokk, en påskekrim, solkrem eller et løfte om en hyggelig opplevelse.

God påske!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no