ANNONSE

MOTOR

DAB-adaptere i bil

Tekst og foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Bilde


Publisert: 05.04.2017

LYD TIL ARBEIDET: DAB-adapter kan være en rimelig og god løsning for bilradioen. FOTO: NTB scanpix

Er din private ­omlegging til DAB ennå ikke helt i mål? Vi har testet DAB-adaptere til bilen.

Det har vært en lang prosess, men i år er slukkingen av det analoge FM-nettet i Norge omsider i gang, til fordel for digitalradio. Den nye standarden DAB, eller helt korrekt DAB+, krever en ny radiomottaker i bilen. Er du blant dem som trenger det, er du ikke alene: Ved utgangen av 2016 hadde mist 2 millioner biler – antakelig enda flere – FM-radio og dermed behov for en ettermontert DAB-løsning.

Det finnes alternativer til DAB, blant annet kan mobilen brukes til å strømme internettradio. Men det er fremdeles mange områder i Norge som har dårlig dekning for mobilt bredbånd, og skal du bruke mobilen som kilde i bilen, må den ifølge loven settes fast i en krybbe for at du skal kunne operere den. Uansett er det mindre brukervennlig.

Kan bli dyrt

Å skifte ut stereoanlegget med DAB+ kan bli en dyr affære. Opp mot 17.000- 18.000 kroner i moderne biler med avansert elektronikk, skal vi tro bilverkstedet Flygt Bil i Bodø. Dette fordi det kan bli en stor operasjon å få rattstyring, navigasjon og ryggekamera til å fungere etter utskiftingen av bilstereoen. Men hør med ditt merke­verksted, kanskje din bilstereo er utstyrt med muligheten for bare å påmontere en DAB-modul, i så fall er det en grei affære. Det finnes også flere gode ettermarkeds­produkter. Vi ble for eksempel i 2015 begeistret over Pioneer AVIC-F960 med innebygd CarPlay og navigasjon. I sin nyeste versjon heter denne AVIC-F980.

Rimelige løsninger

Om DAB-regningen blir for dyr for deg, finnes det likevel rimelige muligheter. En av dem er å montere en liten adapter. Den kobles til ditt eksisterende stereoanlegg enten med en AUX-kabel eller ved at den konverterer radiosignalet til FM, som din gamle bilstereo tar inn. Vips, så har du digitalradio i bilen!

Det er slike adapterløsninger vi tester her. Det er en liten dings som festes på dashbordet, som blir din nye hovedenhet for radio. Du må altså tåle en ekstra liten boks i tillegg til stereoanlegget.

God lyd, men én ­svakhet: Pure Highway 400

Kontrollpanelet til Highway 400 festes på dashbordet med dobbeltsidig tape, og fungerer som en fjernkontroll til hovedenheten, som er festet til antennen. Kontrollpanelet bruker to vanlige AA-batterier.

I tillegg til å gi adgang til alle DAB-stasjoner kan Highway 400 strømme musikk fra mobilen med Bluetooth. For eksempel fra Spotify. Ønsker du i tillegg håndfrie samtaler, er det Highway 600 som gjelder.

Mottakeren kobles til stereoanlegget med AUX-kabel eller via FM. FM har ikke like god lyd, men slipper til gjengjeld en kabel, og informasjon fra radiostasjonen vises da på bilstereoen. Med AUX-kabel blir lyden virkelig god. Ulempen er at skjermen på kontrollpanelet slukkes automatisk for å spare strøm, så man ser ikke informasjon om radiostasjon eller trafikkmeldinger før man vekker den med et tastetrykk. Det finnes ikke direkteknapper for favorittstasjoner, man må bla gjennom favoritter med piltaster.

Pris: 1695 kr


Mangler knapper: ­Alpine EZi-DAB-GO 

Også her festes kontrollpanelet på dashbordet med dobbeltsidig tape, og fungerer som en fjernkontroll til hovedenheten. To AA-batterier driver kontrollpanelet.

Samme tilkobling, via FM eller AUX-kabel, som Highway 400. Alpine-enheten låter fortreffelig, og aller best med AUX-kabel inn i bilstereoen.

EZi-DAB-GO er lekker å se på, med få knapper. Men dette er også et problem, for skal man skifte fra en favorittstasjon til en annen, må man bruke piltaster. Ønsker du håndfrie mobilsamtaler, er det Alpine EZi-DAB-BT du skal ha.

Pris: 1695 kr


Overlegen bruker­vennlighet: Tiny ­Audio C10 (SPESIELT ­ANBEFALT!)

Hovedenheten til Tiny Audio C10 monteres skjult, for eksempel under hanskerommet. Kontrollenheten fungerer som fjernkontroll, og i motsetning til Alpine og Pure har den fysiske knapper til favorittstasjonene. Fjernkontrollen har ikke skjerm, i stedet vises informasjon på bilstereoen, akkurat som man er vant til. C10 har en ekstern samtalemikrofon med kabel, som klistres på dashbordet foran deg.

C10 har den beste brukervennligheten i testen, fordi den er så forbasket enkel. Favorittstasjonene kan lagres på forhånd, og deretter nås med et trykk på en nummerknapp. C10 låter bedre enn alle de andre koblet med FM. AUX-kabel er ikke en mulighet, derfor låter ikke C10 fullt så livlig som de andre kan. Men brukervennligheten gjør dette til en klar anbefaling.

Pris: 1899 kr


Tam lyd: Clint Digital CAD15

Clint CAD15 er en typisk DAB-adapter, ved at kontrollpanelet og hovedenheten er samme komponent. Den plasseres på dashbordet med dobbeltsidig tape. Antennen klistres på front­ruten med en flik som skal festes til vindusstolpen for jording. Strøm fra sigarettenneruttaket. Fordelen er at alt tar strøm fra bilen, og man slipper strømsparefunksjoner som at skjermen slukkes.

CAD15 kan lagre opptil 16 favorittstasjoner, med det er 4 stasjoner per knapp. Det betyr at man først må trykke en favorittknapp, og deretter bekrefte hvilken av dens fire stasjoner man vil høre. Ellers er Clint-adapteren lett å bruke, og vi liker at man kan utføre håndfrie telefonsamtaler og strømme musikk fra mobilen med Bluetooth.

Dessverre er lyden blodfattig. Sendt over FM kan det støye, og med AUX-kabel er lyden altfor lav og tam.

Pris: 1699 kr


Den mest komplette: Tiny Audio C5 (BEST I TEST!)

Som Clint CAD15 er Tiny C5 en komplett enhet, med mottaker og fjernkontroll i samme komponent. Den monteres på dashbordet med dobbeltsidig tape. Antennen klistres langs høyre vindusstolpe (men ikke over innebygde varmetråder og sensorer.) Er dette umulig, kan du bruke sidevinduet bak.

Det som gjør Tiny C5 en av de klart mest brukervennlige enhetene, er det faktum at den har ti fysiske knapper på toppen, for hver sin lagrede favorittstasjon. Dermed slipper du å se på enheten når du skal skifte radiostasjon, du kan bare føle deg fram. Videre viser skjermen tre linjer med tekst samtidig, slik at du ser både artist og sang, uten å vente på at teksten skal skrolle. Dette er også svært behagelig når det kommer opp trafikk- og nyhetsmeldinger.

Lyden er ganske god over FM, men best tilkoblet med AUX-kabel. Da er den minst like god som både Pure og Alpine. Mye mer livlig enn Clint, med bedre bass og rytmisk driv.

Pure C5 er den mest velutstyrte adapteren i denne testen. Trenger du ikke håndfrie samtaler fra adapteren, er C6 rimeligere og har ellers samme funksjonalitet.

Pris: 1895 kr


Slukkingen av FM-nettet

FM-nettet i Norge stenges regionsvis i løpet av 2017. Dette er timeplanen:

• 11. januar: Nordland

• 8. februar: Trøndelag, Møre og Romsdal (NRK)

• 21. april: Trøndelag, Møre og Romsdal (P4, Radio Norge, lokalradio)

• 26. april: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland (NRK)

• 16. juni: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland (P4, Radio Norge, lokalradio)

• 21. juni: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder (NRK)

• 15. september: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder (P4, Radio Norge, lokalradio)

• 20. september: Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus (NRK)

• 8. desember: Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus (P4, Radio Norge, lokalradio)

• 13. desember: Troms, Finnmark

En del lokalradioer fortsetter å sende på FM fram til 2022.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no