ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Bevar sommerhusfreden

Tekst: Karin Persson


Publisert: 19.04.2017

HUS PÅ DELING: Anna Tynderfeldt, Markus Odenhammer og deres to barn Lova og Elis deler hus med Markus' to søsken og deres familier. FOTO: Privat


Skal stor­familien feriere under samme tak? For å unngå gnisninger bør dere plan­legge godt.

Hvorfor dukker alltid lillesøster opp først når gresset er klippet og maten står på bordet? Og hvor greit er det egentlig at broderens nye kjæreste insisterer på at alle spiser vegetarisk? Det er ikke alltid like lett å leve sammen døgnet rundt, dele kjøkken og bad og holde ut med hverandres dårlige vaner.

Psykolog Anna Bennich Karlstedt mener det er nokså naturlig at vi fort havner i tottene på hverandre.

– Det kan være vanskelig nok å bevare husfreden ellers i året. Plutselig skal man tilbringe all sin tid sammen på et begrenset område, der i tillegg sviger­foreldre og mer og mindre fjerne slektninger plutselig kan dukke opp, sier Karlstedt.

Gikk sammen

Men det kan selvfølgelig også være veldig fint å tilbringe tid med familien. Anna Tynderfeldt, hennes samboer Markus Odenhammar og deres barn Lova og Elis deler hus med Markus’ to søsken og deres familier. Til sammen er de 11 personer som leier et stort gammel hus ved Södermanland i Sverige. I nærheten bor også Ing-Mari, moren til Markus.

Da paret fikk tilbud om å dele huset for to år siden, nølte de ikke.

– Markus og hans søsken har veldig god kontakt, og vi tenkte det ville være bra for barna å ha et sted der de kunne omgås kusiner og fettere, forteller Anna Tynderfeldt.

Ansvar for egne

Storfamilien leier huset hele året, og er som oftest ikke der på samme tid, men i sommerferien er gjerne hele gjengen på plass. Hver familie har eget soverom. Kjøkkenet deles, men hver husholdning planlegger sin egen mat og har egen kjøkkenhylle og avdeling i kjøleskapet.

Fordi familiene har barn i ulike aldre med ulike rutiner, er det smidigst å gjøre det slik, blir vi forklart.

– Men vi kan likevel spise middag sammen – iblant griller vi eller lager en stor gryterett der vi slår matvarene våre sammen.

Vårmøte

Ordningen krever ingen spesielt strenge regler, men før hver sesong har familiene et møte for å gå gjennom hva som må gjøres med hus og hage.

– Vi merker at det er litt vanskeligere å få ting gjort på denne måten, enn om vi hadde hatt hvert vårt hus. Det handler mye om å ikke overkjøre andre, og da ender vi noen ganger med å utsette avgjørelser. Det tok for eksempel to år før vi fikk nye hagemøbler på plass, ler Anna.

Men hun understreker samtidig fordelene ved å dele hus på denne måten. Man trenger for eksempel ikke gjør alt hagearbeidet selv.

Kommunikasjon viktig

Psykolog Anna Benich Karlstedt mener også at planlegging er avgjørende når man har valgt en slik løsning.

– Uansett hvor gode relasjoner man har, er kommunikasjon viktig. Kanskje er dere enige om alt, men planleggingsmøter gir en anledning til å oppdage og diskutere ting som kanskje ikke er åpenbare, sier Karlstedt.

Hun nevner som eksempel problemstillinger knyttet til ulik økonomi og ambisjoner.

– Kanskje noen tar det for gitt at kjøkkenet må restaureres, mens en annen liker det som det er. Man bør drøfte hvordan man skal gå fram dersom det trengs penger til reparasjoner, legger hun til.

Eget rom viktig

Anna Tynderfeldt tror at en viktig grunn til at denne familien får det så bra til, er at huset de deler er stort, slik at man kan innordne seg slik man ønsker i «sitt» rom.

– Hadde vi for eksempel byttet på rom fra gang til gang, ville det nok vært vanskeligere, sier hun.

Også Karlstedt understreker behovet for å gi hverandre plass, og ha muligheten til å trekke seg tilbake og lukke døra.

– Noen har ganske enkelt større behov for alenetid enn andre. Skal man dele et hus, må man bare akseptere at vi er forskjellige, leger psykologen til.

Tips for å ­bevare familie­hyggen

• Ha periodiske møter som fast rutine, slik at man ikke må komme sammen først når noe går dårlig.

• Ha et oppsummeringsmøte umiddelbart etter sommeren, mens minnene fortsatt er ferske. Hva fungerte godt, og hva fungerte mindre godt? Hvordan kan neste sommer fungere enda bedre?

• Man behøver ikke å gjør alt sammen hele tiden. Kanskje skal ta man ta seg en tur alene fra tid til annen.

• Husk at det er mulig å bryte med tradisjoner. Dersom en ordning ikke helt fungerer og egentlig bare fører til stress, foreslå et alternativ.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no