ANNONSE

KULTUR

Ny Politisk Action-Thriller


EDOMIN

Tekst: Pål Larsen


Publisert: 19.04.2017

EU har vært et høyst ­aktuelt tema i den siste tiden, ikke minst fordi ­Stor­britannia nylig har aktivert den berømte artikkel 50 i ­Lisboatraktaten og startet en to år lang ­prosess, ­populært kalt Brexit, for å ­forlate unionen. Hva dette vil ­innebære, er det for tiden ingen som vet svaret på.

Nigel Farage sto i spissen for en ­opposisjon til fortsatt EU-­medlemskap som brukte en del tvilsomme ­metoder for å overbevise folk om at det eneste riktige var å stemme nei i folke­avstemningen tidligere statsminister David Cameron hadde lovet å avholde hvis han ble gjenvalgt i 2015. Resultatet kom som et sjokk på folk flest. Cameron gikk av og ble erstattet av Theresa May, som i utgangs­punktet var motstander av å melde Storbritannia ut av unionen, men som respekterte folkets ønske.

Hva nå om de har kjørt seg inn i en blindgate? Hva om Brexit blir en fiasko og det heller går den motsatte veien, at Den europeiske unionen etter hvert vil vokse seg sterkere og mer sentralstyrt?

Tidligere minister i den britiske ­regjeringen, Lord Michael Heseltine, sa i et intervju at Brexit er den største feilen som er begått siden Den andre verdenskrig.

I vår turbulente, oppjagde verden hvor ting ofte går raskere enn menigmann klarer å følge med på, kan selvfølgelig alt skje.

Det er dette temaet Frank Hamre, kjent for plateutgivelser og norsk­toppopptreden, sammen med Jack Rostøl, lokalhistorisk forfatter, tar for seg i denne futuristiske kriminalromanen.

Edomin er en politisk action-thriller som i dag kanskje virker like utrolig som George Orwells berømte 1984 gjorde da den først ble publisert i London i 1949.

Etter mange alvorlige kriser vokser den europeiske unionen seg gradvis mektigere. Monarkier og fyrstedømmer forsvinner. Resultatet blir til slutt en forent europeisk republikk, styrt av et parlament og en president.

Året er 2033. Flere ­pensjonister har mistet livet under mystiske ­om­stendigheter på et prestisjefylt eldresenter i Amsterdam. Ekspertene mener det må være en lumsk epidemi forårsaket av et ukjent virus.

Thor Hammersborg, sønn av ­republikkens norske velferdsminister, har tatt seg et sabbatsår og bor for tiden i Sevilla, Spania. En natt forsvinner faren og blir senere funnet død. Døds­fallet blir betraktet som en ulykke, siden obduksjonen av liket ikke viser spor av noe unormalt. Alle ser ut til å slå seg til ro med den forklaringen, bortsett fra Thor, som aner ugler i mosen. En dag får han en telefon fra en pensjonert dansk politimann, Nils Jespersen, som tror at velferdsministeren kan ha blitt myrdet og at mordet har sammenheng med dødsfallene på det hollandske eldresenteret. Denne samtalen får Thor til å skjønne at han sannsynligvis har rett, farens død var ingen ulykke, men et kaldblodig mord.

Dette er innledningen til en farefull reise for de to mennene gjennom Europa for å få svar på hva som egentlig foregår. Jespersen har sine egne grunner til hvorfor han er så engasjert i denne saken, en av hans gode venner er nemlig blitt drept.

De finner snart ut at de har tråkket på en øm tå. Noen er ute etter å ta dem av dage.

Edomin dreier seg om penger, makt, obsesjon og svik, en diabolsk intrige som har til hensikt å forandre verdensbildet slik vi kjenner det.

Det er lett å bli revet med etter som historien utvikler seg. Personene ­virker menneskelige, naturlige og deres styrke og svakheter blir godt beskrevet. ­Vennskapet som utvikler seg mellom den unge datamannen, Thor Hammersborg, og den pensjonerte politimannen, Nils Jespersen, er også en viktig faktor i romanen.

Edomin egner seg godt som underholdende, spennende lesestoff, enten i sofakroken hjemme eller på hytta.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no