ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Fredags­kosens farer

Tekst og foto: Axel Sandberg


Publisert: 19.04.2017

BRUK SKJE: Bytt ut kniven med skje, så unngår du legevaktbesøk midt i fredagskosen.


Texmex er mer populært enn noen gang, og nordmenn har lært seg å lage ­ordentlig ­mexicansk ­guacamole. 
Men pass på så fredagskosen ikke ender med legevakt­besøk.

Tacofeberen vil ingen ende ta. Hele 54 prosent av oss spiser nå taco minst én til tre ganger i måneden – opp fra 47 prosent i 2015.

– Taco er blitt et samlebegrep på texmex-mat, eller plukkemat vi spiser sammen med familie og venner på fredagskvelden. Det kan være wraps, skjell eller en tacobolle. Med eller uten kjøtt – de mest avanserte bruker kanskje bønner eller fisk, som jo er nærmere den ­mexicanske originalen, forklarer Gerd ­Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun tror mye av populariteten skyldes at fredags-taco er nokså enkelt å tilberede, samtidig som konseptet byr på mye variasjon.

– Det er som skapt for hele ­familien. Man kan sette sammen smaker selv, og det er en enkel måte å få barn til å spise mer grønt på, fordi det er gøyalt å komponere sin egen rett. Så dette er en mattrend som i all hovedsak er positiv, mener hun.

Avokadoskader

Noe som har bidratt til taco-bølgen, er økt tilgjengelighet på modne avokadoer. For 10 år siden spiste vi rundt 700 gram avokado per person. I fjor inntok hver av oss nærmere 2,4 kilo – altså 9–10 avokadoer i året. Hjemmelaget guacamole har blitt et fast innslag i det norske texmex-kjøkkenet.

Samtidig som avokadoen er fylt med sunt umettet fett, vitamin E og B6, og bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, så fører den til at opptil flere hundre nordmenn hvert år må på legevakta.

Det er nemlig fort gjort å pådra seg kuttskader når man skjærer i avokadoen med en skarp kniv og forsøker å lirke ut den glatte steinen. Slike ulykker er blitt så hyppige at helse­personell ­ganske enkelt betegner dem som avokadoskader. Bare i Oslo havnet 87 mennesker på legevakta på grunn av avokadoskader i 2016.

– Ja, vi får inn en del avokado­skader. Som oftest skjer de fordi man skjærer vertikalt ned på steinen, som sklir vekk, og man hogger kniven ned i hånden eller fingeren, sier legevakt­lege Mina Piiksi Dahli.

Gulrøtter skal man også være forsiktig med.

– Her oppstår skaden som oftest i forbindelse med at man bruker kraft når man skal skjære gulroten på langs for å lage sticks, og så sklir gulroten unna, sier Piiksi Dahli.

Bruk skje

Gerd Byermoen anbefaler å bruke kniven minst mulig etter at avokadoen er halvert.

– Ikke bruk den skarpe kniven til å fjerne avokadosteinen eller til å skrape ut fruktkjøttet. Bruk heller skje til både å forsiktig vippe ut steinen og grave ut ­kjøttet, anbefaler hun.

Mango – som det er blitt populært å lage salsa av – er også en frukt man skal ha respekt for. I stedet for å holde den i den ene hånden mens man skjærer med den andre, begynn med å skjære av den ene tuppen med mangoen liggende på en fjøl. Sett deretter mangoen på «­høykant» med den avskårede siden som base. Så skjærer man skiver mot fjøla, og dreier mangoen rundt sin egen akse, inntil bare midten som inneholder steinen er igjen.

Dersom man er uheldig og ­ulykken er et faktum, er det viktig å stanse blødningen. Legg på en kompresjonsbandasje og hold hånden høyt til det slutter å blø. Dersom du ikke har normal følelse eller bevegelighet, eller dersom kuttet åpenbart er dypt, så må du på legevakta.

Med tanke på at det går med 40–50 millioner avokadoer hvert år, er imidlertid skadefrekvensen relativt sett nokså lav, under­streker Byermoen.

Slik lager du ­guacamole

Bland fruktkjøttet fra to ­avokadoer med følgende ­ingredienser:

• 1 spiseskje lime- eller sitronsaft

• 1 dl hakket løk

• 1–2 ferske chili (eller en halv til en hel teskje chilipulver) etter smak

• 1 klype salt og 1 klype pepper

• En halv til en hel tomat, hakket

• 2 drøye spiseskjeer med finhakket fersk koriander

• Rør godt med gaffel, eller kjør i ­blenderen dersom du ønsker en mer kremet guacamole.

(Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Godt.no, webmd.com)


Fakta om ­avokado

• Hass er den mest utbredte ­avokadosorten. Navnet skyldes at den ble oppdaget i hagen til Rudolph Hass i California på 1930-tallet.

• Avokado, som egentlig er en frukt og ikke en grønnsak, inneholder mer kalium enn banan. Den er også svært proteinrik.

• Frukten er også rik på anti­oksidanter, aminosyrer og essensielle oljer som mange hevder kan brukes til å reparerer skadd hår, redusere rynker og behandle tørr og solbrent hud.

• I Brasil er en blanding av ­avokado og iskrem en ­populær dessert.

• Dersom avokadoen er umoden, kan du legge den sammen med et eple, som får fortgang i modnings­prosessen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no