ANNONSE

MAT & DRIKKE

Cocktailparty

Tekst: Øyvind Hjelle

Foto: Carl Martin Nordby


Publisert: 19.04.2017

THOUSAND ISLAND: Hjemmelaget er veldig mye bedre enn kjøpevarianten.


Sommeren bør by på minst ett skikkelig ­rekecocktailparty – samme hva Jan ­Klåstad måtte mene.

Dag Solstads karakter Jan ­Klåstad harselerer over borgerskapets ­jålete spiseskikker i boka «Gymnas­lærer Pedersen». Rekecocktailen får gjennomgå: Tenk at man i borgerskapet er så «fin» at man må spise sitt rekesmørbrød uten brød, trykt ned i et glass og blandet som en smørje! At glasset settes oppå en tallerken, og at man på toppen av det hele må bruke tre typer bestikk for å få maten i seg, er ifølge Jan Klåstad det ultimate borgerlige fjas.

Jeg forstår poenget om at glass stort sett er best til å drikke av, men så er det denne lille ekstravagansen som skaper feststemning. Et flott glass gir nemlig fristende innsikt i retten, med sine fine farger og struttende ­reker. Og det å spise en slik cocktail lar seg forresten helt fint gjøre kun med en liten gaffel. Glasset kan godt serveres rett i hånden, så slipper man også diskusjonen om tallerken under.

Kall meg gjerne borgerlig, men når man først skal lage en rekecocktail, styrer man langt unna reker i lake, kinakål og kjøpedressing. Man må bruke ferske reker, hjemmelaget Thousand Island-dressing og spreke salater.

En hjemmelaget Thousand Island-dressing er lysår unna den radbrukne varianten som står i norske butikkhyller og blir omtalt som «folkefavoritten som er rekesmørbrød salat». Ingen Thousand Island-dressing med respekt for seg selv er laget på vann, emulgator, konserveringsmidler, fortykningsmidler, smaksforsterkere og kunstige aromaer!

En god Thousand Island-dressing er derimot en majones blandet med kokt egg, hakkede grønnsaker som paprika, oliven og sjalottløk, og sylteagurker. Smakt til med worcestershire-saus, tabasko og litt krydder. Denne dressingen fungerer også utmerket til salater med fisk og kylling.

Rekecocktail

Ingredienser 
(4 personer)


400 g ferske reker

1/2 radiccio rosso (salat)

1 hjertesalat

8 grønne/hvite asparges

4 eggeplommer

1 ss dijonsennep

2 ss hvitvinseddik

1 dl olivenolje

2 dl solsikkeolje

2 ss worcestershire-saus

1 ts tabasko

1 ts flaksalt

1 ts sukker

1 ts grovmalt svart pepper

1 klype malt nellik

0,5-1 dl kremfløte

2 kokte egg, avkjølt og hakket

50 g sylteagurk

50 g svarte oliven

1/2 rød paprika

1 sjalottløk

Fremgangsmåte


Thousand Island-dressing: Skill eggeplommene fra hviten og ha dem i en piskebolle. Tilsett sennep, salt og eddik, og pisk i 30 sekunder. Spe så inn oljen, først dråpe for dråpe og deretter i en tynn stråle mens du hele tiden pisker kraftig. Når all oljen er vispet inn, blandes fløte, tabasko og worcestershire-sause i majonesen. Er majonesen veldig tykk, kan man blande inn litt mer fløte. Finhakk sylteagurk, oliven, sjalottløk og paprika, og bland inn. Dressingen skal nå være tykk, men rennende. Smak til med salt, pepper, sitronsaft, nellik og mer tabasko. Bland inn hakket egg til slutt.
Reker og salat: Rens rekene. Vask og tørk salaten, og snitt den i grove strimler. Legg salat, reker og dressing lagvis i glasset. Topp hele kalaset med nykokte asparges.


Asparges: Skrell aspargesen og kok den i lettsaltet vann i 3 minutter før den avkjøles i iskaldt vann. De hvite aspargesene er litt tykkere og trenger 2-3 minutter ekstra. Gni litt olje på aspargesen, del den i biter på 5 cm og dryss på litt salt og sitronsaft.


Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved ­Kulinarisk ­Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». 
(FOTO: Carl Martin Nordby)


Rosévin i medvind

En rosévin fra solfylte Provence er perfekt for late sommerdager.

Ukens sommerlige rekesalat er ganske drikke­vennlig og passer godt sammen med lette og friske hvitviner eller roséviner. Lyse øltyper går også bra.

Det som er viktig for at kombinasjonen skal fungere, er at vinen eller ølet ikke er for kraftig for den magre salaten og de sarte rekene. Samtidig skal drikken evne å rense opp etter den majonesbaserte dressingen. Det siste elementet som er viktig å ta med i ­beregningen, er at drikken ikke må fremheve de bitre smakene i salaten.

Rosévin er sommervinen fremfor noen, og salget har økt jevnt og trutt de siste årene. I skrivende stund er det godt over 400 ulike roséviner tilgjengelig gjennom Vinmonopolet.

Frankrike er det landet med flest av de rosa vinene, og det klassiske franske distriktet i så måte er definitivt Provence. Her har vin vært laget siden Romerrikets tid, og rosévin står for omtrent halvparten av produksjonen.

Minuty Rosé 2015 (varenr. 2150401, kr 169,00, butikkategori 6) er laget av druene Grenache, Cinsault og Tibouren. ­Eiendommen ligger idyllisk til like utenfor jetsetbyen Saint Tropez, og har cirka 75 hektar med vinmarker. I tillegg til rosévin produseres det både hvitvin og rødvin på eiendommen.

Rosévin lages av røde druer der farge fra drueskallet får trekke ut i mosten en kort tid, før mosten siles av og vinen lages ferdig på samme måte som en hvitvin. Det er viktig at gjæringstemperaturene holdes lave, slik at vinen beholder sin friske aroma.

Vår utvalgte vin har en lys rosa farge og en frisk lukt av røde bær og grønne krydder­urter, som harmonerer godt med retten. Nesen fylles av duften av sommer, og drømmen om blått hav ved Rivieraen sniker seg på. Smaken følger opp med en flott bukett av sommerbær. Det sødmefulle fruktpreget sitter som et skudd til de sarte rekene, den sprø og lett bitre salaten og den rike dressingen.


Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved ­Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Viner importert ­gjennom ­Terroir Wines, som han er ­medeier i, vil ikke bli ­omtalt i denne spalten. (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no