ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Viking-styrets gambling

Livet har lært meg at det er liten forskjell mellom følelsen av å være i «­himmelen» eller i «helvete». Det kan være i jobbsituasjon eller i privatlivet. Eller på fotballbanen. Det er stor forskjell på resultatet når det går stang inn, sammenlignet med stang ut. Seier eller tap. Vinn eller forsvinn? Null poeng eller tre poeng? Vikings styre sitter med ansvaret for klubben, og kjenner det nok på kroppen hver eneste dag.

Genierklært eller fullstendig bom?

Viking har stelt seg slik at klubben egentlig er satt under administrasjon via Norges Fotballforbund. Å være i rød sone som Viking nå er i, betyr at du ikke lenger er herre i eget hus. Du kan ikke kjøpe spillere uten videre, og du kan ­heller ikke gjøre oppgraderinger på anlegg uten godkjennelse. Klubben har ­måttet levere en 3-års plan for hvordan økonomien skal komme på rett kjøl. Det betyr at klubben må drive med positivt økonomisk resultat, og styrke egen­kapitalen. Enkelt sagt har Viking de siste 8 år omsatt for 100 millioner per år, og har hatt et gjennomsnittlig årlig underskudd på ca 10,9 millioner. Med andre ord tapt mellom 80 og 90 millioner. Styret i Viking har nå valgt å ikke be general­forsamlingen om å hente inn nok driftskapital til at klubben har handlings­rom. Lykkes det vil styret, administrasjonen og alle få en masse ros. Mislykkes det, blir vondt mye verre, og med store økonomiske konsekvenser.

Salg av stadion

I august i fjor skrev jeg en artikkel i Lokalavisen og anbefalte Viking å selge ­stadion for å frigjøre egenkapital til drift, og redusere problematikken rundt regnskapsmessige avskrivinger av stadionanlegget i Vikings regnskaper. Tre ­måneder senere gjorde Viking dette, men valgte å selge til seg selv. Uten å frigjøre noe frisk driftskapital. Var dette en stor tabbe? Eller et genitrekk som tilgodeser eksisterende aksjonærer? Ingen kjenner fasiten ennå. Den får vi først når denne eller neste sesong er over. Men det er ingen tvil om at både spillere, administrasjonen, aksjonærene, styret og selvfølgelig alle supportere har mange grunner til å bite negler etter hvert som seriespillet går sin gang.

På tide å nulle aksjonærene?

Hvem som eier Viking Stadion er ikke viktig for fotballaget Viking. Stadion står der, og vil alltid være tilgjengelig for Viking. Men det er trist å måtte la de beste spillerne gå hvert eneste år, bare fordi klubben ikke greier å snu seg etter gammel moro. Det kan gå godt, men det kan også gå ad undas. Med syltynn tropp, lang sesong og mange spillere som kan forlate klubben i løpet av kort tid, er dette et spill med høy risiko. Alle aksjonærene i Viking er supportere på forskjellig nivå. Viking er klubben i hjertet. De fleste mimrer om gamle dager, og hadde store forventinger om hvilken ny æra Vikings nye stadion ville bringe. Slik har det ikke gått. Tvert om. Kanskje det akkurat nå er på tide å få inn frisk kapital? Gjøre en emisjon på 40 millioner, nullstille alle aksjonærer og gi tegningsrett i forhold til dagens eierposisjon. Spillerne, de ansatte og supporterne fortjener dette nå. Timingen er svært god. Det ligger en betydelig egenkapital i stadionanlegget, og det gjør det derfor attraktivt å tegne aksjer nok en gang.

Stang inn – stang ut

Starten på årets sesong har vært historisk dårlig. Selv om Viking burde vunnet to, og spilt en uavgjort, i de fire kampene de tapte. Det var definitivt stang ut. Heldigvis var Odd en opptur. Denne artikkelen skrives før kampen mot Brann, så der kjenner jeg ikke resultatet. I all motgang har det vært imponerende med entusiasmen i troppen, og jeg krysser fingrene. Jeg håper det beste, men frykter det verste. Spillere, trenere, administrasjonen og publikum hadde fortjent at klubben ble tilført nok penger til nødvendig driftskapital. Det tror jeg kunne vært en god investering som kunne løfte ­klubben til nye høyder. Lykke til Viking.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no