ANNONSE

Du store verden

Spanske­trappen

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: ColourboxPublisert: 03.05.2017

Spansketrappen (Scalinata di Spagna) i Roma ligger ved den ene enden av Via Condotti. Ved ­trappens fot ligger Piazza di Spagna, og i den øvre enden er ­Piazza Trinità dei Monti og kirken ­Trinità dei Monti. Trappen består av i alt 136 trinn. Trappen ble i sin tid finansiert av den franske diplomaten Stefano Gueffier og kostet 20.000 scudi.

Navnet skyldtes Den spanske ambas­sade, som hadde etablert den første ­perma­nente, utenlandske representa­sjons­­bolig i Roma. De spanske diplomatene holder fremdeles til her, i bygningen mellom Via Borgognona og Via Frattina. På 1600-tallet, da Spanias ambassadør til pavestolen holdt til her, ble området rundt hans hovedkvarter ansett som spansk territorium. Følgelig risikerte utlendinger som forvillet seg inn i området, å bli tvangsrekruttert til den spanske hæren (!).

Århundrene gikk

Spansketrappen er designet av ­Francesco De Sanctis etter generasjoner med ­intense diskusjoner om hvordan den bratte, kuperte skråningen opp til kirken skulle urbaniseres. På 1600-­tallet bestemte de franske eierne av Trinità dei Monti seg for å forbinde kirken med ­Piazza di Spagna ved hjelp av en trapp med en rytterstatue av Ludvig XIV på toppen.

Pave Alexander VII likte imidlertid ikke tanken på en statue av en fransk konge i pavebyen, og først på 1720-­tallet kom man frem til løsningen, som ble en stor trapp med flere avsatser. Trappen ble anlagt i årene 1723–1725, og er blitt restaurert flere ganger, siste gang i 1995.

Årlig blomstermarked

Hvert år i mai måned blir halve ­monumentet dekket av blomsterpotter fulle av asalea. I nyere tid har Spanske­trappen vært et populært sted å spise medbrakt lunsj. Myndighetene har blant annet forsøkt å hindre at trappen blir en offentlig rasteplass ved å bøtelegge folk som spiser matpakker der.

De store engelske dikterne

På Piazza di Spagna, til høyre når en vandrer opp trappen, står huset, Casina Rossa med adressen 26 Piazza di Spagne, hvor den engelske poeten John Keats bodde. Det var også her han døde i 1821. Det er nå et minnested dedikert til ­dikterens minne. Stedet drives av den britiske stat som et Keats-Shelley museum. Muséet viser ulike memorabilia (minneverdige ting) knyttet til Keats og hans ­generasjon av britiske romantikere, spesielt Percy Bysshe Shelley og Lord Byron.

Den stygge båten

Midt på piazzaen, ved trappens fot, står fontenen La Barcaccia (den stygge båten) fra barokken, et verk som på noe usikkert grunnlag krediteres Pietro Bernini, far til den mer berømte Gian Lorenzo Bernini. Trykket i akvedukten som fører vann hit, er svært lavt, så Bernini tegnet en stygg, gammel båt som ligger halvt sunket i en grunn dam, til minne om en båt som fløt helt hit under en flom i elven Tiber.

Rariteter

På venstre side av Spansketrappen har den amerikanske kjeden McDonald’s, til romernes store irritasjon, anlagt Romas første hamburgerrestaurant.

I området syd for Spansketrappen var fremmedkvarteret, hvor også de ­skandinaviske kunstnerne var bosatt.

I sin første periode i Roma (1864 – 1868) bodde dikteren Henrik Ibsen bare hundre meter fra Spansketrappen, i Via Capo le Case 55, på hjørnet mot Via Due Macelli. Og han hadde sitt stambord på legendariske Caffè Greco i Via Condotti, få meter fra fra Piazza di Spagna og ­Spansketrappen.

I 1882 ble forfatteren Camilla Collett, ifølge litteraten John Paulsen, frastjålet hele sin portemoné av tiggende ­sigøynerbarn, da hun stoppet opp for å forære dem noen småpenger.

Neste gang: Operahuset i Oslo


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no