ANNONSE

HUS & HAGE

Gamle ovner med stor appell

Tekst og foto:Axel SandbergPublisert: 03.05.2017

VARM STUE: Signe Marie Løvlie og Atle Austad, her sammen med Ulve, Ravna og Vega, koser seg i tv-stua med varme fra kakkelovnen. FOTO: Fredrik Varfjell


En kakkelovn er ikke bare et ildsted, men også et tradisjons­rikt møbel med en aura av kultur­historie. Og skal det først være en slik ovn, hvorfor ikke gå for det genuint ­antikke?

Kakkelovner har opplevd en aldri så liten renessanse etter å ha blitt fjernet fra det norske interiør­bildet på 1960-tallet. De siste 10-12 årene har de enorme peis­ovnene igjen solgt jevnt og trutt. Moderne kakkelovner presenteres gjerne av peiskjedene som «den vakre varmen». De gir luksuriøse assosiasjoner og kan øke boligens verdi.

Men Signe Maria Løvlie og Atle Austad mener man får dette og langt mer ved å velge en genuin antikk kakkelovn.

– Nye, strøkne kakkelovner kan selvfølgelig være flotte, men se på denne! Her gjør møy­sommelig detaljarbeid, småsprekker og patina sitt til at ovnen blir et kulturhistorisk kunstverk vel så mye som varmeskapende møbel, sier Austad.

Mandig møbel

Kakkelovnen som paret har plassert i stua, er bare én av i alt tre som er blitt satt opp i forbindelse med at de bygget huset i fjor. Denne er fra slutten av 1800-tallet og importert egenhendig fra Sverige, kakkelovnens «hjemland».

– Jeg har rett og slett dilla på gamle kakkelovner. Hver kakkelovn er unik, med stor variasjon i ornamentikk og fargespill, og de har hver sin historie, mener Austad.

Han ville aldri valgt en tilsvarende moderne ovn.

– Det er noe mandig ved dette enorme antikke møbelet, som jo understrekes av formen, sier Austad i spøkefullt alvor.

Austad, som for ordens skyld er spesialist i klinisk sexologi, ble bitt av kakkelovnsbasillen for en del år tilbake, og har nærmest blitt samler.

– Jeg bare måtte ha en! Den første, som jeg installerte i mitt tidligere hjem, var faktisk hvit. Deretter har jeg skaffet en til min mor, og i garasjen har jeg fire til! Det er klart at i et moderne hus som dette har vi strengt tatt ikke behov for kakkelovn, langt mindre tre, men det gjør noe med hele atmosfæren, legger Austad til.

Miljøvennlig

Signe Maria Løvlie sier ovnene ofte blir et samtaleemne når venner og kjente besøker det nye huset for første gang og ser de enorme doningene i både første og andre etasje.

– De blir litt overrasket, fordi de har ikke tenkt over at kakkelovn er et alternativ også i moderne hjem. Alle som er innom får litt lyst på en, og blir nysgjerrige på hvordan å skaffe og installere, sier Signe Marie Løvlie.

Noen tror kanskje kakkel­ovner er litt miljøpolitisk ukorrekt; at fordi de er gamle og store, så forurenser de mer. Dette er imidlertid helt feil, hevder de hardnakket.

– Slike gamle kakkelovner er blant de mer miljøvennlige oppvarmingsløsningene som finnes. Tre-fire vedkubber kan gi varme i minst 12 timer. Disse har en effekt på 3 til 5 kilowatt, mot moderne kakkelovner som stort ligger på mellom 1 og 4. En jernovn har omtrent like høy effekt, men bruker betraktelig mer brensel, forklarer Austad.

Årsaken til kakkelovnenes vedvarende kraftige varmestråling skyldes måten de er bygget opp innvendig. Et varmemagasin som består av en serie kanaler fører den varme røyken rundt i hele ovnen.

– Nok en fordel med de gamle ovnene er at de mures opp med teglstein. Kaklene er ikke bare noen fliser som er «limt» på utsiden av ovnen. Dette gjør dem enda mer solide og effektive, mener Austad.

Tung investering

Samtidig blir ovnene svært tunge. Slike ovner kan veie opp til 2,5 tonn, forklarer kakkelovnsmaker Harald Sjødalstrand.

– Men jeg vil hevde at vekten er omtrent eneste ulempe med ekte kakkelovner. Til gjengjeld kan de, i motsetning til de fleste moderne ovner demonteres og mures opp på ny dersom en skal flytte eller det innvendige brytes ned etter intensiv fyring i årtier. Det gjør at slike ovner kan eksistere nærmest i det uendelige, mener Sjødalstrand.

Nesodden-paret har måttet forsterke gulvene for at de skal tåle vekta. Og de innrømmer at inngangsprisen for å kjøpe og mure opp en antikk svensk kakkelovn er høy. Du må fort ut med mellom 70- og 90-tusen kroner før du kan fyre din første kubbe.

– Men det kan være en veldig god investering. For det første senkes fyringsutgiftene betraktelig. For det andre økes verdien på boligen. Og gamle kakkelovner er ikke dyrere enn nye, som oftest rimeligere, mener de.

Fakta om ­kakkelovner

• Gamle kakkelovner kan deles inn i to hovedtyper: De runde som er konstruert for å stå i et hjørne, og de rektangulære som er beregnet på rett vegg.

• De kan veie fra 1 til 2,5 tonn, og kan derfor innebære at man må forsterke gulvet de skal stå på.

• Selve kaklene er som store leirfliser med hulrom som fylles og tettes med teglstein.

• Kakkelovnen må mures opp av en ekspert. På innsiden består den av et magasin med fem kanaler som utnytter varmen fra røyken i 10-12 meter før den går opp pipa.

• Varmen er svært jevn, og kan vare i 12-24 timer med bare noen få vedkubber som brensel.

• Kakkelovner har eksistert siden 500-tallet, men det var i Sverige på 1700-tallet at det smarte innvendige kanalsystemet ble oppfunnet. Dette gjorde svenske kakkelovner enormt populære over hele Europa.


Kilder: Antikke og nye kakkel­ovner AS, Klassisk varme, Enova


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no