ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Selv blant 13000 russ kan en føle seg litt alene!

Tekst: Berit Glittenberg

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Publisert: 03.05.2017

Også i år er Kirkens SOS og Velg å leve til stede under russe­treffet i Kongeparken 5. – 7. mai.– Vi er her for å tilby tid, oppmerksomhet og omtanke til de som har lyst til å slå av en prat og ta en pause fra ­festen, forteller Marit Marvik fra Velg å leve. –Vi har fått så mange godord fra russen i tidligere år, så nå er vi klar for en ny langhelg!

13 000 russ! Det er svimlende mange ungdommer på en gang. Ikke alle synes tre døgn med festing er like morsomt hele tiden. Innimellom blir noen lei seg, har behov for en time-out, eller få et råd fra noen voksne. – Erfaringen fra tidligere er at noen synes det er trygt å ha voksne i nærheten, andre at det er godt å ha noen å betro seg til når det har utspilt seg et lite eller stort drama i vennegjengen.

Norges største russetreff

Landstreffet i Stavanger er et årlig arrangement i mai for russ. Arrangementet blir avholdt i Kongeparken ved Ålgård i Gjesdal kommune, og blir i 2017 avholdt for 31. gang. Landstreffet i Stavanger er Norges største russetreff med over 13 000 russ fra hele Norge. I år avholdes Landstreffet uke 18, 5.-7. mai.

Voksne gir trygghet

-Vi er noen av mange som er her for å gjøre treffet til en god og trygg opplevelse, sier Marvik. Det blir en del ­drikking, sterke følelser og et trøkk som kan være ganske overveldende. Bare det å ha voksne til stede opp­leves som betryggende. Velg å leve og ­Kirkens SOS deltar sammen på russetreffet for tredje år på rad. Vi har delt ut brosjyrer og penner, twist og kaffe og slått av en liten prat dersom noen har ønsket det. Vi fikk mange hyggelige kommentarer og tilbake­meldinger i fjor, fra ungdom som syns det var trygt og godt å ha oss der. Nytt i år er at vi sammen har laget et felles russekort med informasjon om hjelpetelefoner. Vi tenker det er viktig å «snakke ungdommens språk» dersom vi skal nå ut til dem, og syns det er kult at vi kan bytte russekort. Vi har også med oss tusjer i år, da mange har spurt etter det tidligere.

Foreldrene skal også 
føle seg trygge

-Vi vet at det sitter mange engstelige voksne rundt om i landet og engster seg for barna sine. De har nok lest at det kan forekomme uheldige episoder, men sjansene for at deres barn skal lide overlast er heldigvis små. Her er lensmann og lege, vakter og frivillige på plass for å passe på!

Samarbeid Velg å leve og Kirkens SOS

Velg å leve driver med forebygging av selvmord i Rogaland, Kirkens SOS er en landsdekkende krisetelefon. Begge har erfaring fra å snakke med mennesker i livskriser og kan bidra til å løse personlige problemer og kriser. Erfaringen vår, sier Marvik, er at det blir mest koseprat over en kaffekopp og få store problemer å håndtere. Vi oppfordrer alle til å stikke innom for en kaffe, en Twist og prat – og et russekort selvfølgelig!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no