ANNONSE

HUS & HAGE

«Dette hadde jeg gjort om igjen – med Älvsbyhus!»

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 16.05.2017

Gauselstraen 6 C – det nyeste huset i det familiære nabolaget.0


Nina Hetland og hennes to ­sønner har flyttet inn i ny enebolig ­mellom ­Stavanger og Sandnes – på ­Gausel, 100 ­meter fra sjøen. Det er først og fremst to personer hun kan takke for det, ­nemlig hennes ­oldefar som en gang på 1800-­tallet kjøpte et areal på flerfoldige mål – og ikke minst Gard Grubstad i ­Älvsbyhus som ­ifølge Nina har vært helt fabel­aktig.

Historien begynner med at et større område langs Gausel­straen ble kjøpt opp av Paul ­Hetland for rundt 150 år siden – her skulle han drive rose­gartneri. Og her bygget ­foreldrene til Nina sin enebolig på 1970-tallet, og hun vokste opp i Gauselstraen 8.

For rundt 10 år siden gav farfar Hetland egne tomter til Nina og hennes bror, og etter at resten av familien er vel­etablerte med hus & hage, var det nå i 2017 Nina sin tur. Det nye huset har fått adresse ­Gauselstraen 6 C.

Den hjemvendte datter

Nina har bodd i Gudbrands­dalen i 22 år, og der har sønnene Jørgen og Ola vokst opp – altså ganske langt fra sjøkanten. Nå kan de i sommerhalvåret boltre seg i Gauselvågen, som jo er en liten perle langs den lokale kyststripen – med eller uten gangsti og turvei.

Etter at planene om å vende nesen hjemover ble lagt, fikk Nina jobb som lærer i Sandnes i september 2016, og da var det bare å gjøre klar flyttelasset. Hun var jo passe priviligert med egen tomt som lå og ventet – men hvem skulle bygge huset?

Omtale i Lokalavisen

Ninas far begynte å vurdere byggefirma allerede før datteren var vel hjemme, og han registrerte omtalen av Älvsbyhus som stadig dukket opp i Lokalavisen. Det virket som om det svenske selskapet kunne bygge hus til halve prisen av det som andre byggefirma skulle ha – dette måtte sjekkes. Han tok kontakt med Älvsbyhus sin representant i Rogaland, Gard Grubstad, og ba om å få tilsendt huskatalog. Dermed lå katalogen og ventet på Nina da hun flyttet til Gausel sist sommer.

Sildajazz & husprat

Nina ringte Gard, og for å kunne gå videre i prosessen, endte det opp med familietur til hans kontor i Haugesund under Sildajazzen i august 2016. Da hadde Nina for lengst funnet ut at ingen kunne matche Älvsbyhus på pris, så nå gjaldt det å finne hustype.

Hun fikk også nyttig hjelp av Gard da det var tid for møte med de kommunale etater for å få fortgang i tilførselen av vann, kloakk, strøm etc. til tomten.

Overlot alt til Älvsbyhus

Nina tok flere turer for å se den hustypen hun ønsket, ferdig bygget. Etter en visning på Figgjo var valget gjort.

Og hun merket seg den positive holdningen hos de som bodde i et Älvsbyhus – de sto frem som gode ambassadører hele gjengen!

I slutten av september ble det skrevet kontrakt, og den neste tiden kunne Nina koble ut husbygging og konsentrere seg om sin nye jobb – i full visshet om at Gard ordnet opp i alt papirarbeid og alle avtaler mot kommune, etater og underleverandører. Nina bestilte nemlig full pakke av Gard og Älvsbyhus – graving, grunnmur, hus og alle tilkoblinger.

Dermed kunne hun sitte i foreldrenes hus og ta juleforberedelsene mens hun betraktet fremdriften på sin egen nabotomt.

Huset kom 9. februar

Etter gravearbeider fra midten av november sto grunnmuren ferdig før jul. Og i romjulen ble muren malt, takket være mildværet – og all nødvendig inntilfylling ble foretatt. Så fulgte noen uker for at muren skal sette seg skikkelig, dette er påbudt – dermed gikk januar. Men 9. februar klokken 06.50 ble det action i Gauselstraen 6 C.

Kranbilen var på plass da ­trailerne kom med ferdige elementer bygget innendørs. Så fulge Älvsbyhus sin unike prosess med elementer på plass på én dag – vegger, gulv og innertak ble plassert tørt og trygt under tak før kvelden var omme. Syv uker senere – 28. mars – kunne Nina og guttene flytte inn.

Et par-tre lekkasjer ble fort tat hånd om

Noen hadde vært litt løse på hånden med spikerne, så det var skutt hull i vind- og vannduken som ligger mot isolasjonen i begge gavlveggene. Da måtte paneler skiftes. Det dukket også opp lekkasjer under kjelleren og i radiatoren på badet. No ­problem – alt ble fikset fort til alles tilfredsstillelse.

«Helt perfekt for meg!»

Nina legger ikke skjul på at på tross av egen tomt, ville en ny bolig fra en tradisjonell norsk husbygger, blitt for dyrt for henne. Hun får nå en bolig over halvannet plan – 120 kvm i underetasjen (inngang/hall, to soverom, stue/kjøkken, bad og vaskerom) og en loftsetasje på 64 kvm som akkurat nå innredes til to store soverom, bad og loftstue – pluss garasje for under 3 mill. kroner. Og da er graving, grunnmur, tilkoblinger og diverse oppgraderinger inkludert.

«Jeg kan ikke få skryte nok av Gard og Älvsbyhus,» sier Nina til slutt. «Jeg har gjort markante forandringer fra standard – bare smil å møte. Jeg har overlatt små og store oppgaver til fagfolket, og de har fulgt opp 100 %. Jeg anbefaler Älvsbyhus til alle andre som drømmer om å bygge hus med kun én inntekt.»


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no