ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Mennesker med ­diabetes bør spise frukt

Tekst:Marthe Lein

Foto: ColourboxPublisert: 31.05.2017

Å spise fersk frukt kan både ­redusere risikoen for å ­utvikle ­diabetes, og risikoen for komplikasjoner for den som har ­diagnosen.

Det er godt kjent og veletablert at frisk frukt har flere positive fordeler for helsa, men det er usikkerhet rundt om høyt sukker­innhold i frukt utgjør en risiko for personer med ­diabetes.

Forskere bak en studie som nylig ble publisert i PLoS ­Medicine, studerte kosthold og helse hos nesten 513 000 ­kinesiske menn og kvinner i alderen 30 til 79 år i sju år.

Mer frukt - mindre komplikasjoner

For deltagerne som ikke hadde diabetes da studien startet, var det å spise fersk frukt forbundet med 12 prosent lavere risiko for å utvikle sykdommen sammenlignet med de som ikke spiste frukt. Jo oftere de spiste frukt, jo lavere var risikoen.

Enda mer interessant var det kanskje for de som allerede hadde diabetes:

De som spiste frukt tre ganger i uken, hadde 17 prosent ­lavere dødelighet, og de hadde en ­lavere risiko for diabetesrelaterte komplikasjoner (som hjerte og nyresykdom) sammenlignet med de som ikke spiste frukt.

Ikke slutt med frukt

Forskerne skriver at selv om frukt og grønnsaker omtales i samme ordelag, kan ikke frukt anses å være så sunt som friske grønnsaker for personer med diabetes - på grunn av det høye sukkerinnholdet. Dette har ført til at mange personer med diabetes i deler av verden - for eksempel Kina - lar være å spise frukt.

Forskerne skriver at resultatene tyder på at et høyere inntak av frisk frukt er potensielt gunstig for å forebygge diabetes.

Videre skriver de at ­personer som allerede har utviklet ­diabetes, ikke bør begrense inntaket av fersk frukt. Dette er som nevnt vanlig i mange deler av verden - for eksempel Kina og andre asiatiske land.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no