ANNONSE

HUS & HAGE

Farge­klatter

Tekst og foto: Kjersti Blehr LånkanPublisert: 31.05.2017

STERKE FARGER: De sterke fargene synes godt mot leilighetenes hvite flater. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix


Roy Leoni har fylt leiligheten sin med røde, grønne, blå og gule ting.

Roy Leoni og samboeren kjøpte en leilighet i en bygård i Oslo med lysegrå vegger og klassisk stil.

– Den var fin før også, men vi måtte begynne fra skrætsj og finne ut hva som passet for oss, sier Leoni.

Han arbeider til vanlig som grafisk designer, og er vant til å vurdere fargesammensetninger. Leoni gikk raskt i gang med planleggingen av interiøret.

– Det er gøy å prøve å finne farger som jobber sammen på en fin måte, sier han.

De fleste møblene ble kjøpt inn til leiligheten: En hestesko-sofa i frisk blåfarge, en lenestol fra Finn som ble trukket om i akkurat den rette gulfargen, lamper i sterke farger: gul, rød, grønn, en dekorativ lysboks som lyser rødt.

– Det er mye sterke farger her, konstaterer Leoni.

Rødt, gult, grønt og blått går igjen, også på omtrukkede IKEA-stoler. De fleste flater ble malt hvite, som en stereohylle og kjøkkenbenken – med bengalakk for ekstra holdbarhet. En gammel gruepeis ble skiftet ut med en ny, moderne og mer effektiv peis i hvit mur. Også veggene ble malt hvite, bortsett fra en tykk, frisk grønn stripe i stuen.

– Jeg føler ikke at vi trenger å male flere farger på veggene. Møbler og tingene gjør nok, sier Leoni.

Han tror en leilighet med så mange farger risikerer å bli slitsomt å bo i.

– Denne leiligheten kunne blitt overkill veldig fort. Det gjelder å finne en balanse man trives med, sier han, og legger til:

– Det er ikke riktig før det føles riktig.

Hyllest til Beach Boys

Den rød lysboksen over den blå sofaen er spesialdesignet for stuen av Leoni selv. Trykk på akryl har fått treramme og lysoppsett bak. Egentlig består installasjonen i stuen av åtte lysbokser satt sammen. Motivene er hentet fra Beach Boys-universet: En platespiller, en folkevognbuss merket med EMI og en motorsyklist med skriften Capitol Records på ryggen (gruppas plateselskaper).

Et par fargerike Beach Boys platecover er også plassert et par steder i stuen.

– Jeg er stor Beach Boys-fan, forklarer han.

Også andre bilder og lysbokser i leiligheten er Leonis eget verk, som også driver med bildekunst. Et blått trykk på aluminium ble laget spesielt for å passe til fargevalget i leiligheten. Små syrliggrønne elementer på ­trykket matcher den grønne veggen, puffen under bildet og en sofapute. Bøker har fått blå bokbind.

Mot den hvite basen er det fargeklatter overalt: gule blomster og skåler i det norske 50-talls designmerket Emalox, en grønn platespiller, blågrønn globus, kopper i blått og rødt.

Startet med sofaen

Leoni har registrert at fargene skal være kommet i norsk interiør, men sier at han bryr seg lite om det.

– Jeg plukker litt her og litt der og prøver å sette sammen til en egen greie, sier han.

Han anbefaler det visuelle bokmerkingsverktøyet Pinterest for å få inspirasjon, og eBay og Etsy for å finne ting ikke alle har. Selv har han blant annet fått tak i en spesiell veggklokke og en bokhylle der. Han har også kjøpt stue- og spisebord, begge lenestolene, en gulvlampe, globus, platespiller og skåler av det ­norske designmerket fra 50-tallet, Emalox, brukt.

Når du skal sette sammen farge­elementene i leiligheten din, råder Leoni deg til å starte med noe stort først, som slik angir hovedfargen.

– Vi startet med sofaen, så fant vi ut hva som passet til den, sier han.

Skapseng

Hele leiligheten er 65 kvadratmeter stor, og samboerparet passer på ikke å fylle den med for mange ting eller klær. I en lukket skohylle i gangen har de plass til både sko, skittentøy og litt vintertøy. Noen gode centimeters mellomrom ga plass til veden, stablet i høyden.

De har bare ett soverom, men det er til gjengjeld et multirom, med en skapseng som kan slås ned slik at det blir til en dobbeltseng. Sengen er integrert i en garderobeløsning som dekker hele veggen, og gir et minimalistisk uttrykk.

Også pultene i rommet kan slås ned og opp, slik at rommet går fra å være hundre prosent soverom om natten til hundre prosent kontor om dagen. Siden Leoni jobber mye hjemmefra, er han glad for å ha en leilighet han har satt et tydelig personlig preg på.

– Det er friskt. Jeg blir glad av å være her, sier han.

Hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge


Hvis man går for mange og sterke farger i interiøret, gjelder det å holde tungen rett i munnen, mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe, tidligere kreativ leder i Fargerike som nå tilbyr fargekonsultasjon og konseptutvikling gjennom sitt eget selskap.


– Pass på at uttrykket ikke blir for «matchete». Det unngår du ved å velge en fargepalett som består av 5–7 farger totalt. Forskjellige nyanser av samme farge er et enkelt verktøy for å skape et mer harmonisk uttrykk, selv når man bruker sterke farger, sier hun.


Det er imidlertid ikke nødvendig å ha hvite vegger til sterke farger.


– Det er faktisk enklere med farge på veggene. Grunnen er at kontrasten er mye sterkere mot en hvit vegg enn mot fargede. Farger kler farger. Fargene vil se mildere ut, dersom veggen er for eksempel dus blå eller grønn.


Hvis du vil planlegge fargene i hjemmet, kan du ta utgangspunkt i en fargepalett som består av en til to (helst to) hovedfarger – gjerne på gulv og vegg, samt tre til fem aksentfarger som har som oppgave å fremheve hovedfargene på en harmonisk måte, og én kontrastfarge.


– Aksentfargene er de fargene du finner på detaljer, som puter, pledd, vaser og småbord, men også kunst på veggene. Aksentfargene skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den.


Nyanselikhet og ton-i-ton er to enkle måter å finne gode aksentfarger på.


Kontrastfargens oppgave, i tillegg til å fremheve hovedfargene ved hjelp av kontrast, er å skyve harmonien litt ut av balanse.


– Det er på mange måter rebellen i rommet. Kontrastfargen er ofte en sterk og klar farge, og kan være en stol, et bord, en vase eller et bilde. Alle rom fortjener et «show piece», og det er ofte et kontrasterende element, sier Thurmann-Moe.


Over alle råd om hvordan du bør velge farger, og hvilke farger du bør gå for, understreker hun følgende:


– Velg farger du liker og trives med selv, fremfor hva som er trendy for øyeblikket. Det vil gi paletten økt varighet.


Fargeharmoni


Noen farger står særlig godt til hverandre. Her er fire fremgangsmåter for å finne ut hvilke.


• Ton-i-ton: Samme farge med ulikt innslag av svart/hvitt og med ulike metningsgrader. Ta gjerne utgangspunkt i yndlingsfargen din i NCS-fargesirkelen. Hver fargetone i sirkelen kan knyttes til et fargetriangel, som viser variasjonsmulighetene til fargetonen. Alle fargene i ett triangel er ton-i-ton med hverandre, og vil matche hverandre, uansett hvilke du velger.

• Nabofarger: Velg farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen. Jo nærmere de er, desto roligere blir inntrykket.

• Kontrastfarger: Farger som ligger mot hverandre på fargesirkelen, f.eks. grønt mot rødt, blått mot gult, oransje mot turkis, gulgrønt mot lilla. Disse fargene forsterker hverandre.

• Nyanselikhet: Hvis du ønsker å bruke mange farger, kan det være lurt å tenke at de skal ha samme fargenyanse, det vil si samme innslag av svart/hvitt og samme grad av fargemetning.


Kilde: ifi.noAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no