ANNONSE

Min mening

Min mening 
av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Pilene peker ­oppover, og snart er det sommer.

Det er fremdeles ganske mange som er arbeidsledige, men ledigheten synker. Dette er positive nyheter for hele regionen. De siste årene har boligprisene falt betydelig i vårt område, men bunnen ser ut til å være nådd for noen måneder siden. Det går raskere å selge, selv om de fleste må selge før de kjøper. Nå kan alle få kjøpt en bolig til en fornuftig pris. Nå er timingen god for å kjøpe i vårt område. Alle har skjønt at treet ikke kan vokse inn i himmelen. Noen har lært det på den harde måten. Bedrifter i oljebransjen ansetter igjen. Kostnads­nivåene er gått ned. Pilene peker oppover, selv om alle har vært nødt til å foreta store endringer. Vi lever i en tid hvor tempoet i utviklingen nesten går så raskt at det er vanskelig å forstå. Og enda mer vrient er det å følge med. Hva skal vi satse på? Hva skal dagens ungdom satse på? Hvilke råd skal vi gi som foreldre når det gjelder yrkesvalg og karriere? Hva skjer med den fysiske butikken? Blir det bare nettbutikk i fremtiden? I mange år har jeg jobbet som finansiell rådgiver og investor i eiendom. For første gang på 33 år er jeg usikker på hva det er lurt å satse på. Skulle ønske jeg hadde en glasskule, men tempoet og endringene i næringslivet går utrolig fort. Det er nesten som vi trenger å holde oss fast. Men hva skal være våre knagger, og hva skal vi holde oss fast i?

Materielle goder

I fjor hadde jeg noen betraktninger om dette som jeg har valgt å ta frem på ny. Uansett hvem jeg diskuterer disse spørsmålene med, kommer en ikke utenom at de fleste er opptatt av materiell status. Det er ikke noe vi alltid liker å bli ­minnet på, men jakten etter penger, velstand, ny bil, nytt hus, enda flottere ferier er drivkraften for mange. Selv om vi ikke bevisst jakter på mer, er de fleste opptatt av å opprettholde dagens nivå. Vi jakter på ekstraordinære opplevelser og er blitt verdensmestre i å pusse opp våre boliger. Materielle opplevelser gir oss et kick, og vi er livredde for å kjede oss. Og hele tiden kjenner vi litt etter – er jeg lykkelig nå? Vi er også veldig opptatt av å ta tempen på vårt eget følelsesliv. ­Psykologutdannelse må være noe av det sikreste du kan satse på for fremtiden. Men er det her svaret finnes? Svaret på hva lykke er for oss?

Bli en best mulig utgave av deg selv

En filosof kan ikke fortelle hvordan vi skal leve, det må vi finne ut selv. Men en filosof kan hjelpe oss å reflektere over våre liv og hvordan vi kan mestre livene våre. De gamle greske tenkerne fra antikken var svært opptatt av disse ­spørsmålene. En av disse var vitenskapsmannen og filosofen Aristoteles. Alle mennesker ønsker å leve et godt liv. For å lykkes med det må vi ha en fore­stilling om hva det er. Aristoteles bruker bueskytteren som bilde når han sier at for å klare å sikte og skyte blink, må bueskytteren se blinken. Hvis den er skjult i tåka nytter det ikke. På samme måte må vi mennesker kunne se blinken eller målet klart, ellers kan vi ikke gjøre oss forhåpninger om å nå det. Det Aristoteles gjør, er å prøve å hjelpe oss til å klarne blikket. Lykke er noe langt mer dyptgripende enn nytelsen du kan oppleve i kortvarige øyeblikk og materialistiske mål. ­Lykken er knyttet til at man er i aktivitet og får utfoldet sine evner. Ifølge filosofen er lykke knyttet til hva vi gjør, hva vi driver med og hvordan vi lever sammen med andre mennesker. Det er det vi gjør og ikke opplevelsen av det som fører til at vi har det bra. Livsmestring står sentralt. Vi må ikke hele tiden måle oss mot andre, eller jage etter status. Skal man konkurrere med noen, er det med seg selv. Få mest mulig ut av sitt potensiale. Bli en best mulig utgave av seg selv. Sommeren er en fin tid for refleksjon og tenkning. Ifølge grekeren som ble født for nøyaktig 2400 år siden, ligger lykken i hverdagslivet, uten fokus på materielle goder og status. Visse fundamentale forhold endrer seg aldri.

Lykke til og ha en strålende god sommer full av gode hverdags­øyeblikk, uten for hektisk program.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no