ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Bli gift uten å forgifte naturen

Tekst og foto: Anna K. Hedlund, 
TT, NTBPublisert: 14.06.2017

ØKOLOGISKE BLOMSTER: Da Sara Johansson giftet seg med sin kone i fjor, hadde de hver sin bukett med økologiske blomster. FOTO: TT / NTB


Å velge miljø­vennlig er blitt en selvfølge for mange, både når det gjelder klær og mat. Bryllups­dagen kan ­preges av de samme gode valgene.

– Å tenke miljøvennlig er viktig for meg ellers i livet, så det var en selvfølge at også bryllupet skulle ha den rammen, sier Sara Johansson.

Da hun giftet seg med sin kone forrige sommer, valgte de å bruke mesteparten av pengene på maten, en økologisk og kortreist buffé. Mye annet var gratis, som steinene de brukte som «bordkort» og engblomstene som fungerte som borddekorasjon.

– Det største miljø­problemet i forbindelse med bryllup er jo nettopp det oppskrudde ­forbruker. At man kjøper så mye nytt, og så bruker man kanskje bare tingene denne ene gangen, sier hun.

Kan bli billigere

Det kan samtidig høres både dyrt og tidkrevende ut å arrangere et miljøvennlig bryllup. Økologisk mat og økologiske produkter har jo en tendens til å koste mer. Men Sara Johansson mener tvert imot at det kan bli rimeligere totalt sett.

– Mye kan lånes eller kjøpes second hand, for eksempel dekke­tøy og linduker til bordet. For ikke å snakke om brude­kjolen! Jeg gikk og kikket i second hand-butikker hver uke i en ganske lang periode før jeg fant en kjole jeg likte. Den var egentlig både for kort og for trang, så jeg lot en skredder sy den om. Sko lånte jeg av en venninne, sier Sara Johansson.

Ligger i tiden

Økologisk bryllup er en trend i tiden. Ikke minst i Sverige, der økologisk mat og økomerkede produkter ifølge «Oikos – Økologisk Norge» har hatt en rekordartet vekst de siste årene.

Anna Lundgren, som er ­redaktør i det svenske ­magasinet Bröllopsguiden, forteller at interessen for ­økologiske bryllup har økt markant det siste tiåret.

– Vi ser virkelig en større bevissthet hos leserne i dag, de vil ha ting som kan gjenbrukes og gjenvinnes. Det blir ikke lenger sett på som rart at man vi gjenbruke en bryllupskjole, sier hun.

Stilvalg

– For fem-seks år siden var bærekraftige bryllup noe som kun angikk de mest miljøbevisste blant oss. I dag har trenden spredd seg utenfor den grønneste kretsen og samtidig fått litt flere stilmessige uttrykk. Visst skal det være bærekraftig, men samtidig skal det passe med den estetiske rammen man har valgt, sier Anna Lundgren.

Selv den som alltid har drømt om et glamorøst bryllup med designerkjole, kan få ønskene sine oppfylt uten å gå på akkord med drømmen om å være prinsesse for en dag.

– Man kan velge en vintagevariant i stedet for en ny kjole, og trenger dermed ikke kompromisse med stilen, sier Anna Lundgren.

Gode tips for et miljøvennlig bryllup

• Bryllupskjolen kan kjøpes second hand, leies eller lånes. Eller kanskje kan du arve en kjole fra foreldre eller andre slektninger? Mye kan gjøres hos en skredder dersom kjolen ikke passer helt eller trenger reparasjon. Det er også lurt å velge plagg som kan brukes om igjen ved senere tilfeller.

• Til ringene kan man bruke gjenvunnet gull, sjekk med en lokal gullsmed. Eller let etter gamle ringer på auksjoner eller i antikvitetsbutikker.

• Hør med blomsterbutikken om de tilbyr økologiske blomster. Er det sesong, kan man plukke blomster i naturen eller hagen, både til selve brudebuketten og borddekorasjonen. Men også her kan det være klokt å rådføre seg med en blomsterdekoratør, ettersom ikke alle sorter er holdbare nok til å egne seg i buketter.

• Blir det bryllupsreise? Ta toget!

• Lån servise, glass og duker til bordet, eller kjøp second hand i stedet for nytt.

• Har man ikke mulighet til å velge økologisk mat, kan man satse på mat fra friland som er i sesong, noe som er et mer bærekraftig alternativ enn mat fra drivhus og importert mat.

(Kilder: Sara Johansson, ­Eco-Bride, Bröllopsguiden)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no