ANNONSE

HUS & HAGE

Potte med store ­muligheter

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 14.06.2017

OLIVEN: Oliventrær er populær utedekorasjon om sommeren. Her er de dyrket i plantesekk. (Foto: Mester Grønn)


Du trenger ikke hage for å dyrke epler, pærer, rips og solbær – med riktig stell kan selv trær og busker bo i potte.

På en takterrasse flere titalls meter over bakken varmer både et pære- og et epletre seg i vårsola. Mangel på bakkekontakt er nemlig slett ikke noe hinder selv for større planteprosjekter som frukttrær og bærbusker.

– I utgangspunktet kan alle trær og busker plantes i ­potter, sier informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter, Tove Ladstein. Pottene trenger ikke engang nødvendigvis være så veldig store – mindre potter stiller bare større krav til tilsyn og vanning.

– Det er ikke egentlig noen regel på hvor mange liter potta må romme, men generelt er det bedre jo større den er. Frukttrær vil gjerne ha jevn tilgang på vann og næring. Har du en liten potte, vil jorda fort tørke ut, sier Ladstein.

– I en hage har plantene større muligheter for å strekke seg etter næring. Er man vant til å ha hage, og flytter til leilighet med balkong, vil man oppleve at plantene trenger mer vann og næring, legger daglig leder i Nabolagshager, Helene Gallis til.

Vennlig klima

Samtidig som balkongtrær og -busker krever tettere oppfølging enn vekster ute i hagen, åpner balkongen også for nye muligheter.

– Med en gang du planter noe inntil en vegg, får du et lunere klima, og kan dermed dyrke vekster som ikke ville klart seg under mer værharde forhold, sier Ladstein.

Druer, fersken og aprikos er eksempler på planter som kan trives i en stor potte på en lun og solrik balkong eller terrasse.

– Mange spør oss i Nabolagshager om råd for å dyrke eksotiske ting som kiwi og druer, sier Gallis, som blant annet tilbyr kurs for «urbane bønder».

– Ofte er det solforholdene som begrenser hva du kan lykkes med på balkongen. Står det på etiketten at planten trenger full sol, holder det ikke at balkongen har noen timers ettermiddagssol, sier hun.

Selv om frukt- og bærbusker kan overleve under mer skyggefulle forhold, er sol en forutsetning for å få søt og god smak på årets avling.

Trær i lite format

De færreste har plass til store frukttrær på balkongen. Derfor har hagesentrene de siste årene kommet med flere nye tilbud rettet mot dem med et begrenset uteareal.

– I det siste har det ­kommet en hel serie med frukttrær som er avlet fram for å vokse i søyle, forteller Ladstein, og viser fram et søyleepletre av sorten «­Suncats». Et søyleepletre vokser kun i høyden, og er derfor ideelt for dem med liten plass. Også pære- og kirsebærtrær er å få kjøpt i søylevariant.

Et annet alternativ er å ty til systematisk trimming.

– De fleste hagesentre tilbyr espaliertrær. Det er vanlige frukttrær som er tvunget inn i en form som tar liten plass, sier hun, og viser fram et espaliertre med pæresorten «Clara Frijs». Slike trær er for eksempel fine å bruke som skjerming eller inntil en vegg.

– Alle trær kan tvinges inn i en espalierfasong, men det er enklere å kjøpe et tre som allerede er ferdig formet, råder ­Ladstein. Treet må trimmes hvert år for å holde fasongen. Også bærbusker som for eksempel rips, solbær og stikkelsbær kan trimmes og bindes til et espalier.

– De fleste hagesentre tilbyr søyletrær og espaliertrær, og har de det ikke, kan du be dem bestille, opplyser hun.

Spiselig pynt

Å dyrke spiselige vekster er en trend i tiden, selv for dem uten tilgang på en hageflekk.

– Folk vil ha ting som ikke bare er til pynt, men som også kan spises. Derfor velger de å ha for eksempel rabarbra på balkongen, sier Ladstein.

– Mange har et nostalgisk forhold til for eksempel rips og solbær. Hageblåbær er også blitt populært, de tåler frost godt. Blåbærbuskene kan bli opptil to meter høye, men kan likevel fint plantes i potte, sier Gallis.

Pryd og nytte kan dessuten gjerne kombineres.

– Har du en stor potte med et tre oppi, er det ingenting i veien for å plante for eksempel sommerblomster rundt. Det kan faktisk være smart å dyrke noe i det øverste jordlaget, det gjør at mindre vann fordamper. Eventuelt kan man strø på halm, gressklipp eller sand, tipser hun.

I tillegg til tørke kan frost være en utfordring for balkongtrær og -busker.

– Røttene er mer utsatt for frost når de er over bakken. Planter som ikke er så herdige, bør du derfor flytte til en lun krok. Eller du kan legge isolasjon rundt potta. Hvis sola står rett på før frosten har gått om våren, er det også lurt å dekke til selve planten for å unngå svi­skader, sier Ladstein.

Har balkongen din verken plass til søyletrær eller små bærbusker, finnes det fortsatt muligheter for egenproduserte bær.

– Jordbærplanter krever ikke så mye næring, og kan fint nøye seg med jorda i en vanlig balkong­kasse, tipser Gallis.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no