ANNONSE

HUS & HAGE

SLIK REISES ET ÄLVSBYHUS PÅ FÅ TIMER


Du tror det ikke før du får se det!

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 14.06.2017

Fredag 12. mai 2017 øverst oppe på øya Fogn i Ryfylke: Dette synet møtte oss tidlig på morgenen. Kranbilen var på plass, og første modul var satt ned på grunnmuren.


Da Bjord ­Kjøllevik fra ­Stavanger trådte sine barne­sko på 1960- og 70-tallet, var han ofte på øya Fogn i Ryfylke. Der hadde besteforeldrene hytte, og Bjord kunne boltre seg på en 1,7 mål stor tomt med en ­fantastisk beliggenhet – den høyeste toppen på øya. Så heter da området også Høgaste.

Bjord arvet hytten i 2011, og han begynte etter hvert å tenke fremover: Hvordan får man de beste opplevelsene på Høgaste i sommerhalvåret – i gammel hytte eller ny? Den gamle hytten var i en slik forfatning at Bjord tok en vemodig, men realistisk avgjørelse. Det var nok smartest å skifte den gamle hytten ut med en ny, ikke minst for kommende generasjoner.

Stor eller liten hytte?

Eller kanskje et hus?

Da den gamle hytten var revet, vurderte Bjord hva han skulle sette opp i stedet. Forskjellige løsninger ble vurdert, priser ble nøye studert og flere alternativer svevde i luften. Bjord leser jevnlig Lokalavisen, og der kom han stadig over 2-siders reportasjer om hvor rimelig det er å sette opp et Älvsbyhus. Kanskje det var noe å satse på? Kort byggetid og høyst overkommelige priser høres jo ganske fristende ut for en som vil ha ny fritidsbolig.

Et solid førsteinntrykk ble bare bedre etter hvert

Bjord ringte Älvsbyhus sin representant i Rogaland, Gard Grubstad, som har sitt kontor i Haugesund. Gard brukte ikke mange minuttene på å gi Bjord trygghet for at Älvsbyhus var en helproff utbygger som påtok seg ansvar for hele prosessen fra a til å. Dermed kunne Bjord senke skuldrene i visshet om at Gard og Älvsbyhus tok seg av alt papirarbeid og skjemavelde overfor de kommunale etater. Til og med en problemstilling vedrørende en høyspentledning som gikk over tomten, ble løst på beste måte.

Visninger i distriktet

Så gjaldt det å finne ut hvilken type Älvsbyhus som ville passe best som «hytte» på toppen av Fogn. Etter at Bjord hadde vært på visninger både på Figgjo og Gausel, valgte han et hus på halvannet plan. 120 kvm i underetasjen inneholder inngang/hall, to soverom, stue/kjøkken, bad og vaskerom. Loftetasjen på 64 kvm innredes til to store soverom, bad og loftstue. I september 2016 var kontrakten underskrevet.

Utbedring av tomten

Etter rivningen av gammel hytte bar tomten litt preg av «haug og hammer», så det ble en del forarbeid før huset kunne reises. Fjell ble sprengt vekk og ny fyllmasse ble plassert rundt omkring for nødvendig planering av arealet.

Fredag 12. mai var det liv og røre på Høgaste. Kranbilen var på plass fra morgenen av, og trailere med modulene fra Älvsbyhus snek seg oppover de smale veiene på landsbygda.

For første gang var Lokal­avisens utsendte til stede de formiddagstimene da huset settes på plass, og det var litt av et skue. Håndverkerne viste en imponerende evne til effektiv jobbing, og alt gikk etter planen. Alle rom i underetasjen var på plass i løpet av formiddagen, og taksperrene var festet innen arbeidsdagen var over. Tett hus første dagen og innflytting etter syv uker lar seg absolutt høre.

Svært fornøyd med Gard – og ikke minst med prisen

Bjord, som fulgte byggeprosessen nøye, kunne konstatere at nå var alt vel i havn. Han har bare lovord å si om Älvsbyhus, og han poengterer sterkt at Gard har vært fantastisk behjelpelig og positiv gjennom hele samarbeidet.

– Og prisen på dette huset kan ingen matche, det er jeg sikker på, sier han.

– Sprengning, fyllmasse og grunnmur har sin pris. Så har jeg bygget på huset med gavl­balkong og en ekstra kvist, og jeg har oppgradert leveransen med andre vinduer og profilerte dører. For alt dette betaler jeg rundt 3 millioner kroner – det må kunne kalles høyst aksep­tabelt. Og det er viktig å legge til at Älvsbyhus sin pris på forhånd ble fulgt på kronen!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no