ANNONSE

SAMFUNN

Sommerglede

Tekst: Sofie Korshavn Moen

Foto: Privat


Publisert: 14.06.2017

Våren er over og sommeren er her. Ekte sommerglede er gratis og blir større om vi deler den med andre.

 

 

Sommerglede oppleves forskjellig fra person til person, enten det er lukten av nyklippet gress, grillmat, jordbær eller alt på én gang. Ny energi skapes, glade mennesker møtes, og lange sommerdager nytes utendørs.

Sommeren er den delen av året når solen står høyest på himmelen og temperaturen ute er på topp. Sommerårstiden er den lyseste tiden av året og naturen blomstrer for fullt.

Mens noen planlegger ferier utenlands, velger flere og flere nordmenn å ha sommerferien sin hjemme i Norge. Trenden med å være aktiv gjennom fjellturer og det å oppleve Norge på sitt vakreste er populært. Norge er kanskje ikke kjent for å ha det varmeste klimaet om sommeren, men har det veldig stor betydning eller har vi «lært» oss opp til å sette pris på sommeren slik vi får den? Uansett hvordan været er, så finnes masse forskjellige arrangementer, turer og opplevelser her til lands.

Mennesker er sosiale vesener, og det å føle seg fresh om sommeren med ny energi er med på å gjøre oss i godt humør, som spres oss imellom. Bare det å kunne ta seg en tur på stranden uten å føle på stress, er en frihetsfølelse som gjør deg godt.

 

Hva er sommer for deg?

Sommer er deilig, men hva betyr egentlig sommer for folk? Flykter nordmenn til sydenland for å sikre seg sol og varme? Har vi sommervaner vi ser frem til?

På våre uformelle spørsmål om sommerglede svarer Kjetil Årsland at for han betyr sommer sene og lyse kvelder, blide mennesker og tid sammen med de han er glad i.

– Været gjør noe med oss, med energi og humør, så godt vær kan bety mye, men ikke alt. Turer i dårlig vær sammen med gode turkamerater er også topp. Blir det for ille, kan man jo heller reise til sola om sola ikke kommer til deg.

For Nina Lise Moen betyr sommer å tilbringe lange late dager sammen med familie. Fint sommervær betyr ikke alt, men det er jo kjekt at det ikke regner hele tiden. Å klage på været gjør ikke været bedre, men humøret mye dårligere.

– I år skal jeg kose meg sammen med barnebarn, gå masse turer, nyte den norske sommeren og gjøre ting som vi vanligvis ikke tar oss tid til.

Lokalavisen treffer på Anette Utnes som forteller at for henne er sommeren en god årstid som forbindes med sol, varme og energi.

– Å ta med familie ut i naturen, nyte opplevelser sammen og tilbringe tid med familie som er bosatt langt vekke, er noe jeg ser frem til denne sommeren, avslutter hun.

Ifølge Siv Una Hagen er sommer for henne er å være sammen med de som står henne nært, være masse ute og kunne ha på seg lette klær.

– Sol betyr ikke alt, men det betyr jo en hel del i et land hvor vi nyter stort sett alt annet enn fint vær. Få plasser slår Vestlandet når sommersola skinner.

Til slutt sier Haavard Hana at sommerglede ikke bare er fint vær. Det er også at alt går i litt seinere tempo – og mennesker som er litt mindre stresset.

– Sol og sommer gir ny energi som kommer godt med til høsten.

Små gleder som betyr mye

Tenk deg hvor herlig den yngre genera­sjonen synes det er å vite at sommerferien står for tur. Gleden over å ha skolefri i lengre tid, nyte dager sammen med venner og familie og spise masse is er kjempegøy. Å reise vekk med de man er glade i, finne på ­aktiviteter som ikke kan gjøres ellers, bade i iskaldt vann og ikke minst grille masse pølser får kanskje frem sommergleden i oss alle.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no