ANNONSE

REISE

Nordens beste badeland

Tekst: Pål Larsen


Publisert: 14.06.2017

SVERIGES BESTE: Arena Skövde, i Skaraborg i Vest-Sverige, har flere ganger blitt utnevnt til Sveriges beste. FOTO: Jesper Anhede / Arena Skövde


Uansett sommer­vær er det gøy å bade. – innendørs Badelandene byr på feriegleder for barna.

På Ankerskogen svømmehall i Hamar plasker åtte måneder gamle Erika i vannkanten, flankert av foreldrene Anders Moe Sæter og Gro Anita Bolme. De setter pris på badelandet, en halvtimes kjøretur unna der de bor.

– Varmt vann, tilrettelagt for unger, og man slipper sanden ute på stranden, sier Sæter.

– Og Erika får treffe andre unger og sover ekstra godt om natten, supplerer Bolme.

Litt bortenfor klatrer Susanne (11) i klatreveggen som stiger opp av vannet. Moren Marit tror besøk i badeland bidrar til å holde svømmeferdighetene ved like.

– Barna blir jo mer vannvant, og det er fint med basseng med ulike dybder, sier hun, og legger til:

– Og så er det boblebad her, så det er greit for mor òg.

Norge

Det er ingen tvil om at badeland er en vinner for de fleste barn. Og du trenger ikke reise langt for gode badeopplevelser. De nordiske badelandene kan gi deg både bølger, sydentemperaturer og palmer, i tillegg til fartsfylte rutsjebaner, eventyrland og basseng for store og små.

Ankerskogen svømmehall på Hamar går bedre etter at de bygde om og fikk en større barne- og familieavdeling, samt velværeavdeling. Drammensbadet og Vannkanten i Bergen er også av betydelig størrelse. Grottebadet i Harstad er spesielt på den måten at det er sprengt inn i fjellet i Harstad sentrum. Styreleder i interesseorganisasjonen for badelandene i Norge, Unni Mesel, tror det er nødvendig å tenke kommersielt for å lykkes.

– Skal du klare å drive et bra badeanlegg, må du ha både fornøyelse og trim, først da du får lønnsomhet, sier hun.

Norges største badeland, målt i antall besøkende, er Pirbadet i Trondheim. Aquarama i Kristiansand, som Mesel selv er daglig leder for, kommer på andreplass.

– Det er en gåte at Oslo ikke har et ordentlig badeland, kommenterer hun.

Danmark

Det 10.000 kvadratmeter store Aquadome (Lalalandia) i Billund i Danmark skal være Skandinavias største badeland. Her finner du gigantiske, superraske og små vannsklier, vannkanoner- og fontener, en vill elv og «ekte» bølger. Aktivitetsbasseng og grottebasseng, der du kan dykke og se på fargerike tropefisker bak et glassvindu. Utendørsbassenget er oppvarmet året rundt. Som en del av Lalandia opplevelsespark, og med gangavstand fra Legoland, er det mye barna kan ha glede av i nærheten.

The Reef i Frederikshavn – i gangavstand fra fergeterminalen – har laget et slags karibisk paradis, med 32 grader, jungel, fosser og grotter, bølgeskvulp og palmeblader.

– Det skal fremstå som om du er i Syden, sier Julie Rydland, presseansvarlig i Visit Denmark.

Men også Skallerup på Nord-Jylland anbefales.

– De har en fantastisk beliggenhet helt nede ved kysten, med et veldig fint spa-anlegg for voksne også, sier hun.

Sverige

Hvis du skal til Sverige, er det en rekke badeland å velge mellom. Louise Winberg, presseansvarlig i Visit Sweden, nevner tre steder som er populære blant barna. Det første er Lost City, i Örebro, med vanneventyr med fosser, ruiner og jungel. Badelandet har stort basseng med bølgemaskin og heftige vannsklier. Det andre er Arena Skövde, i Skaraborg i Vest-Sverige.

– Badelandet har flere ganger blitt utnevnt til Sveriges beste. Her finnes blant annet seks sklier, bølgebasseng, utendørsbasseng, varmt basseng, relaxavdeling og kafé, forteller hun.

Experium i Sälen, Dalarna, har et stort tilbud for den adrenalinsøkende.

– Det er et av Nordens heftigste badeland, med innendørs surfeanlegg, sklier, bølger, strømmer og mye mer. De adrenalinsøkende bør teste skliene X-tube og Black Steel Hole, tipser hun.

Finland og Island

Også Finland har sine badeland. Laura Väyrynen i Visit Finland trekker fram tre: Serena waterpark i Espoo, i nærheten av Helsinki, er et av de største badelandene i Skandinavia. Jukupark i Åbo har ni sklier og tre basseng. I tillegg nevner hun Tropiclandia.

– Det er et spa, eller mindre badeland med stort innendørs basseng, tre små boblebad, mindre basseng, utendørs basseng og to vannsklier.

På Island er det ingen badeland på samme måte som i de andre nordiske landene. En og annen vannsklie finner du likevel, blant annet har badestedet Laugardalslaug en som er 86 meter lang. På vulkanøya kommer du imidlertid vanskelig unna Den blå lagune, som er et geotermisk spa med mineral­holdig vann. Den er en stor turistattraksjon og skal være en svært spesiell opplevelse – ­manglende vannsklier til tross.

Sveriges topp ti badeland

• Lost City, Gustavsvik, Örebro. Vanneventyr med fosser, ruiner og jungel.

• Arena Skövde, Skaraborg, Vest-Sverige. Flere ganger tnevnt til Sveriges beste.

• Experium, Sälen, Dalarna. Et av Nordens heftigste badeland, med innendørs surfeanlegg, sklier, bølger, strømmer og mye mer.

• Halmstad Arena Bad, Halmstad, Halland. Et av Sveriges største badeland, med vannsklier, strømkanaler, boblezone, fosser og aktivitetsbasseng.

• Aqua Nova, Borlänge, Dalarna. Badeland med tre heftige sklier, 3G som får det til å kile skikkelig i magen, Black Hole som byr på en ferd i mørket med effektfull belysning, og Magic Eye som er en snill favoritt der du sitter i en badering og kjører hele 130 meter.

• Arenan Äventyrsbad, Oskarshamn, Kalmar, Småland. Svømmehall med sklier, badelagune og aktivitetsbasseng, vannkanon og boblesofa som er tilpasset barn.

• Storsjöbadet, Östersund, Jämtland. Badeland med blant annet tre sklier, grotte, kanal med strømmende vann, en egen avdeling for de minste og en deilig relaxavdeling.

• Familjebadet i Sävsjö, Småland. Badeland for hele familien

• Högevallsbadet, Lund, Skåne. Skånes største og mest moderne badehus, som byr på 213 meter lange vannsklier, en 30 meter lang foss og en klatrevegg med tilhørende basseng å ramle i. Og i Djungelbadet kan de aller minste plaske rundt i varmt vann, blant bobler, dyr og sprutende vann.

(Kilde: Louise Winberg, 
VisitSweden)


Priseksempler

Sverige:

* Lost city (Gustavsvik): Barn (4-11 år): 145 SEK. Voksne: 195 SEK. Barn under tre år gratis.

* Arena Skövde (upplevelsesbad): Barn (3-9 år): 55 SEK, 10-17 år: 75 SEK, voksne over 18 år: 105 SEK. Inngangsprisene stiger 15 kroner fr.-sø., og etter kl 14 på hverdager. Barn under tre år gratis.

* Experium (eventyrbad): Barn (3-7 år): 90 SEK, 8-15 år: 160 SEK, voksen: 195 SEK, honnør: 160 SEK. Barn under tre år gratis. Tilleggspriser for saunaverden.

Danmark:

* Lalandia (Aquadome): Barn (3-12 år): 170 DKK, voksne: 220 DKK. Barn under tre år gratis. Gjester som bor i et av feriehusene i Lalandia, har gratis adgang til Aquadome.

* The Reef: Dagspass koster 150 DKK i helgene og høysesongen, 85-100 DKK i lavsesongen utenom helger. Billetter selges også med båtreise t/r uten bil + én natt i familierom inkl. frokost, inngang til badet, trådløst nett og trimrom fra 1348 DKK for to voksne og to barn.

* Skallerup waterpark: Barn under ett år gratis. Alle andre billetter i helger og høysesong: 130 DKK, (175 DKK for badeland og lekeland). 75 DKK på hverdager utenom høysesong.

Norge:

* Pirbadet: Fra 60 kr (0-2 år) til 170 kr (voksen fra 16 år). Ungdom (10-15 år), studenter og pensjonister betaler 145 kr. Barn (3-9): 115 kr. Samme priser hverdag og helg.

* Aquarama: Fra 50 kr (0-3 år) til 199 kr (voksen i helg). På hverdager 139 kr for voksen. Barn (3-16), student og honnør betaler 100 kr.

* Ankerskogen: Fra 50 kr (0-2 år) til 145 kr (voksen fra 18 år). Student og honnør betaler 120 kr, barn (3-12 år) 95. Alle inngangsprisene går opp ti kroner i helgene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no