ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Vår fine hverdag i Norge

For 20 år siden kjøpte jeg sammen med storfamilien min, en gårdseiendom 
i Italia, ca 3 timer øst for Roma. Det har vært vårt sommerparadis hvert eneste år siden. Selve eiendommen grenser til nasjonalparken Monte Sibilini og ligger 
i et fjellområde med panoramautsikt på 8 fjell som varierer i høyde fra 1500-3000 meter. Her får vi sol og flotte temperaturer, nydelig natur, spennende lokalsamfunn med mat og store kulturopplevelser rett i nærheten.

Når livet endres

Denne sommeren ble annerledes. I fjor høst rammet store jordskjelv området, og episenteret på det største skjelvet ligger bare ca 25 km fra vår eiendom. Området preges av mange mindre byer hvor selve sentrum er bygget for mange hundre år siden. Trange gater, med bakerier, cafeer, slaktere og tradisjonelle små butikker. Koselige og historiske bygg, men bygget i en tid uten både sement og nødvendig jernarmering som viktig byggemateriale.

I vår lille by, som ligger 3 km fra vår gårdseiendom, er ca 800 innbyggere av 4000 alvorlig rammet. Det betyr at de har måttet flytte fra husene sine – inn 
i midlertidige brakker, til venner og familie. Problemet er at det ikke er vanlig 
å ha forsikring på husene i området, og at de setter sin lit til at staten betaler 
for skadene etter jordskjelv. Det vil ta tid. Italia har ikke et norsk oljefond 
å tære på. Tvert om. Det er et ganske fattig land som sliter med vekst, og i tillegg er rammet av en flom av flyktninger som kommer i tusenvis hver eneste dag. 
Og jordskjelv. For 8 år siden var det et stort jordskjelv som rammet byen L’aquila og området rundt. 15.000 bygninger kollapset og ble midlertidig ubeboelige. Italienere jeg snakket med i sommer, mener at fremdeles er det bare ca 30 % av boligene og familiene som har fått opprettet skadene. Og det er 8 år siden. Hvordan håndterer du en slik situasjon? Hvor dramatisk er ikke dette for de familiene som rammes?

Fint med ferie – men sett pris på hverdagen din

De fleste av oss gleder seg til ferie, og i Norge er vi heldige som har lang ferie. Arbeidsgiveren betaler oss til og med full lønn. Mange sliter med motivasjon etter ferien, og har problemer med å komme i gang. Hvordan finner man tilbake i jobbmodus når ferien er slutt og hverdagen igjen melder seg fra grytidlig morgen?

Å endre ferievaner tilbake til hverdagsvaner er en overgang mange opplever som en liten krise. Men her gjelder det å få frem den positive tanken. Tenk hvor heldige vi egentlig er! Å få lov til å bo i Norge hvor de aller fleste har det materielt sett ganske bra. Med gode sikkerhetsnett, lav arbeidsledighet, og optimisme. Etter hver ferie er det som å begynne på nytt. Gode forsetter, mange muligheter.

I går var jeg på en gruppetrening i idrettslaget Friskis & Svettis. For en energi som skapes når 45 personer er samlet i en sal hvor musikken driver deg gjennom oppvarming, styrketrening, kondisjon, balanse og uttøying. Med en strålende og entusiastisk trener i midten. Det var kjekt å komme på jobb etter ferie. Få tilbake den gode hverdagen. Med enkle måltider og tilbake i den gamle ”gode” rytmen. Det kjennes fint, og jeg føler meg privilegert og heldig. 
Jeg ønsker deg lykke til med jakten 
på den gode hverdagen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no