ANNONSE

Du store verden

Trafalgar Square

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: ColourboxPublisert: 16.08.2017

Trafalgar Square er en stor plass i City of Westminster i London, ­anlagt til minne om slaget ved Trafalgar i 1805. Den skulle egentlig ha hett King William the Fourth’s Square, men arkitekt George Ledwell Taylor foreslo Trafalgar Square.

Royal Mews, de kongelige stallene, hadde ligget på stedet siden Edvard Is tid, altså fra rundt år 1300. I 1820-årene ba prinsregenten landskapsarkitekten John Nash om å anlegge en plass der, og stallene ble flyttet til Buckingham ­Palace. Nash ryddet området som del av en større plan for Charing Cross, og deretter tok sir Charles Barry over. Han var ferdig med plassen slik den ser ut i dag i 1845. Stedet som regnes som Londons sentrum, det vil si stedet alle avstander regnes frem til, ligger mellom Charing Cross stasjon og Trafalgar Square.

Mye trafikk

Selve plassen består av et stort område omgitt av veier på tre sider og trapper som leder til National Gallery på nord­siden. Veiene tilhører hovedveien A4, og det er derfor svært mye trafikk. Det er anlagt underganger for at fot­gjengere skal komme seg trygt og enkelt til ­Charing Cross undergrunnsstasjon. Det gikk tidligere biltrafikk også på nordsiden, foran National Gallery, men der er det nå blitt en åpen plass.

Slaget ved Trafalgar

Slaget ble utkjempet den 21. oktober 1805 og var en del av krigen som «den tredje koalisjonen», ledet av Storbritannia, førte mot Frankrike. Det var det viktigste sjøslaget under Napoleons­krigene og det sentrale sjøslaget i det 19. århundre.

En flåte på 27 linjeskip fra Royal Navy ødela en fransk-spansk flåte på 33 linjeskip vest for Kapp Trafalgar, sørvest i Spania. Den franske og ­spanske flåten under den franske viseadmiral Pierre Charles de Villeneuve mistet 22 skip, mens britene ikke hadde skipstap – ­grunnet Horatio Nelsons geniale strategi.

Britenes tap av sjøfolk og soldater var på 449 døde og 1241 sårede, mens de fransk-spanske tap var på 4408 døde og 2545 sårede. Den britiske sjefen for eskadren, viseadmiral Horatio Nelson døde mot slutten av slaget – han hadde da sikret sin plass som Storbritannias største helt til sjøs.

Nelson står sentralt

Plassen Trafalgar Square domineres av Nelsonsøylen, en 56 m høy søyle med en 5,5 m høy bronsestatue av Horatio Nelson på toppen. Ved foten av søylen er fire kolossalstatuer av løver i bronse, støpt av erobrede franske kanoner.

På østsiden av plassen, på den andre siden av Charing Cross Road, ligger kirken St. Martin-in-the-Fields, som blant annet er kjent for et herberge for uteliggere i krypten og for sine mange veldedige prosjekter til fordel for ­Londons fattige. Ved siden av kirken finner man South Africa House (Sør-Afrikas høykommisjon i Storbritannia). Mot sør går Whitehall, og møt sørvest ligger Admiralty Arch som leder til The Mall, den røde veien ned til Buckingham Palace. På vestsiden ligger Canada House (Canadas høykommisjon i Storbritannia).

Hitler ville ha søylen

Plassen har en stor symbolsk ­betydning, og er sentrum for både politiske ­demonstrasjoner og offentlige feiringer. Et symbol på hvor viktig plassen er i londonernes sinn er de tyske planene under andre verdenskrig om å flytte Nelsonsøylen til Berlin etter invasjonen av England.

Turister og duer

Plassen er et populært turistmål, og har vært særlig kjent for de mange duene som har tilhold der. Svært mange har matet duene som en fast del av sine besøk der, og det ble solgt brødsmuler og frø der til dette formål. National Portrait Gallery (nabobygget til ­National Gallery) har utstilt et kjent fotografi av Elizabeth Taylor omgitt av duer på plassen.

Duenes nærvær har lenge vært et kontroversielt tema, fordi de skitner til plassen og husene. På det meste er det anslått at det var 35.000 duer, og mange mente at de utgjorde en helserisiko.

I 2000 ble det slutt på salg av fuglemat på plassen, og det ble også innført andre tiltak for å fjerne duene, blant annet ble det satt ut trente jaktfalker. Og i 2003 innførte daværende borgermester Ken Livingstone forbud mot mating av duene. At det nå er færre duer betyr at plassen i langt større grad brukes til festivaler og andre arrangementer enn det var mulig å gjøre tidligere.

Norsk juletre

Hvert år gir Oslo by et stort juletre som blir satt opp på Trafalgar Square som takk for britisk gjestfrihet og hjelp under andre verdenskrig. Tradisjonen startet i 1947 etter initiativ fra Oslo Reise­trafikkforening i samarbeid med Landslaget for Reiselivet i Norge og Oslo kommune.

Norway House ligger like ved Trafalgar Square.

Neste gang: Aconcagua


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no