ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kald og hot

Tekst Øyvind Hjelle

Foto: Carl Martin NordbyPublisert: 16.08.2017

LETT OG GODT: En fargerik salat frister på en varm dag.


Denne thai-inspirerte salaten med mango, melon og kylling er skreddersydd til årets varmeste dager.

 

Om sommeren, når du ofte kjenner større behov for vann enn næring, er det ekstra godt med vannmelon som ingrediens.

Vannmelonen inneholder imponerende 93 prosent vann, og er dermed kun slått av agurken (96 prosent vann) når det 
kommer til væskeinnhold.

Vannmelonene man får kjøpt nå om dagen, er søte og billige. Ofte har de så små og myke steiner at de ikke sjenerer opplevelsen av denne retten nevneverdig. Den nydelige rødfargen er veldig appetittlig, og sammen med den gule mangoen og de grønne urtene blir det bare velstand på fargefronten.

Dette er en rett som er veldig enkel og rask å lage. Med lave skuldre kan du hakke opp frukten og rive opp urtene, mens kyllinglåret ligger og griller seg sprøtt på egen hånd.

Jeg hiver gjerne melonen i kjøleskapet noen timer før jeg skal bruke den. Da holder den seg lengre kald og sprø. Den skrelles først med en kniv og kuttes deretter opp i svært store terninger – vi snakker om munnfuller, biter på 3 centimeter som nærmest eksploderer i munnen når du tygger på dem.

Den spicy simsalabim-dressingen er like enkel som den er genial. Når kokosmassen er ristet gyllen i en panne, er det bare å helle alle ingrediensene i en skål og røre rundt to ganger, så er den klar. Dressingen inneholder chilisausen Shriracha, men denne sausen kan gjerne erstattes med mer hakket chili. I spicy mat er det alltid godt med noe søtt, så et par skjeer sukker får bli med på moroa. Ingen dressing uten syre, her er det limesaft og ikke den klassiske eddiken som tar den rollen.

Fishsauce er kanskje den ingrediensen i verden som fungerer best som smaksforsterker. Den er ekstremt mye brukt i Vietnam og Thailand. Sausen er laget av fermentert fisk og har en moderat god lukt og smak alene, men i dressinger og curryer er den helt uunnværlig.

Når alt nå ligger på fatet, kan denne salaten like gjerne toppes med grillet svinekjøtt som kylling. Men BBQ-marinert kjøtt og fisk tror jeg at jeg ville styrt unna her.

Sommersalat med melon, mango, kylling og kokos
Ingredienser (4 personer)
4 kyllinglår med skinn

1 ss flaksalt


Salat:
1/2 liten vannmelon

1 moden mango

1 rød chili

1/2 potte friske mynteblader

1/2 potte frisk koriander

1/2 rødløk i tynne skiver

Spicy dressing:

5 ss kokosmasse

2 ss shriracha

2 ss sukker

5 ss fiskesaus

1 ts flaksalt

10 ss friskpresset limejuice

3 ss vann


Spreke grønnsaker:
200 g ferske erter

8 små gulrøtter

1 neve løkurt

1 sommertrøffel (valgfritt)Fremgangsmåte
Kyllinglår: Bein ut kyllinglårene med en liten kniv. La skinnet sitte på. Salt godt på begge sider, og la lårene ligge en halvtime hvis du har tid. Da vil du få et saftigere sluttresultat.


Grill kyllinglårene med skinnsiden ned hele tiden, til skinnet er dønn sprøtt som svor, men ikke svidd! Dette forutsetter at du har en kald og en varm sone på grillen din. Lårene må ligge sånn midt imellom for ikke å svi seg, men heller ikke bli slapt. Det pleier å ta minst 10 minutter. Det siste minuttet kan man snu dem bare for å svi dem av lett på kjøttsiden. Skjær lårene opp i store biter og legg dem med skinnsiden opp på toppen av salaten.


Dressing: Rist kokosmassen til den er gyllen i en varm, men tørr stekepanne. Bland den med sukker, shriracha, fishsauce, salt, vann og limejuice.


Salat: Skrell mangoen, melonen og rødløken. Melonen kuttes i terninger på 3x3 cm, mangoen i terninger på 2x2 cm. Rødløken skjærer du i så tynne ringer du klarer. Finsnitt chilien. Skyll mynten og korianderen, rist av vannet. Plukk urtene ved å fjerne de groveste stilkene, men behold bladene hele.


Legg alt dette oppi en bolle uten å røre i det før den spicy dressingen helles over. Nå vender man forsiktig rundt en eller to ganger og serverer umiddelbart, med kyllingen på toppen.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved ­Kulinarisk ­Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». 
(FOTO: Carl Martin Nordby)

Rimelig riesling
Ukens rett inneholder litt av hvert – både grillet kylling, sommerlig melon, tropisk mange og en asiainspirert saus. Her passer det definitivt best med ungdommelige, lyse og alkoholsvake hvitviner og øl. Valget falt på en ung riesling fra det viktige og meget varierte tyske vindistriktet Rheinhessen. Vinene herfra har ofte et lett tropisk og friskt smaksbilde som passer retten perfekt.

Weingut Neef-Emmich har laget vin i generasjoner, og har omtrent 22 hektar med vinmarker som dyrkes på en tradisjonell og bærekraftig måte i de meget gode landsbyene Bermersheim, Wonnegau og Albig. Det tappes cirka 120.000 flasker vin årlig. I Vinmonopolets sortiment er en rimelig hvitvin herfra aktuell.

Neef-Emmich riesling Trocken 2016 (varenummer 1488101, kr 129,90, butikkategori 6) er gjæret på rustfrie ståltanker og tappet tidlig på flaske. Den har akkurat de egenskapene som skal til for å leske strupen på en varm sommerdag, og den harmonerer godt med Øivinds sommersalat.

Vinen lukter og smaker av både sommereng og syrlig, tropisk frukt. I munnen er den lett og frisk, med et par gram restsødme som kler både mangoen, vannmelonen og den lett spicy sausen godt. Vinen speiler sånn sett rettens mangfoldige smaksbilde og tåler på tross av sin beskjedne pris møtet med maten meget godt.

Dette er på ingen måte en kompleks og lagringsdyktig vin, men derimot en enkel og sommerlig slurpevin som bare skal åpnes og nytes i godt selskap. Det er ingen grunn til å lagre den, for selv om den åpenbart tåler å ligge et par år, vil den ikke vinne noe på det. Dette er rett og slett god vin som passer selv de trangeste sommerbudsjettene.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved ­Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Viner importert ­gjennom ­Terroir Wines, som han er ­medeier i, vil ikke bli ­omtalt i denne spalten. (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no