ANNONSE

Du store verden

Galdhøpiggen

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: ColourboxPublisert: 30.08.2017

Galdhøpiggen er Skandinavias og Nord-Europas høyeste fjell. Det har en høyde på 2468,8 meter over havet. Fjellet ligger i Jotunheimen i Lom kommune i Oppland fylke, på Jotunheimplatået på ca. 2000 moh., og selve piggen stikker 420 meter over.

Fjellet er også nr 10 på listen over europeiske fjell med størst primærfaktor, som er et mål på hvor høyt en fjelltopp rager over terrenget omkring. Fjelltopper med høy primærfaktor har en høy grad av selvstendighet.

Geologisk sett hører Galdhøpiggen til Kjølen som er en del av Den kaledonske fjellkjede, i likhet med de fleste fjellkjeder i det sydlige Norge. Fjellet består hovedsakelig av den magmatiske bergarten gabbro, som finnes i store 
deler av Jotunheimen. Det var i istiden at fjellet fikk sin nåværende form, etter-som den var dekket av isbreer.

Hytte på toppen

Selv om Galdhøpiggen er landets høyeste fjell er det langt fra det mest ruvende fjellet vi har, og det er da heller ikke tilfeldig at før den moderne vitenskapen kom med nøyaktige høydemålinger, ble andre topper som f.eks. Snøhetta (2286 moh.) og Knutsholstinden (2341 moh.) regnet for å være høyere. I dag står det en solid steinhytte på toppen av Galdhøpiggen, den fjerde i rekken (de tre første ble tatt av uvær). Her er det om sommeren en liten kiosk.

Galdhøpiggen ble besteget første gang i 1850 av gårdbruker Steinar Sulheim, kirkesanger Ingebrigt N. Flotten og lærer Lars Arnesen, alle fra Lom.

To vanlige atkomstruter

Den ene av de vanligste rutene til toppen er fra Spiterstulen som ligger 1104 moh. Denne turen har mye stigning og tar fire-fem timer opp og tre timer ned. I hovedsesongen er det også føring fra Spiterstulen opp på Galdhøpiggen via Eventyrisen på Svellnosbreen.

Den andre ruten går fra Juvasshytta som ligger 1841 moh. Den tar om lag tre timer opp (med ca. 45 minutters forberedelser for kryssing av Styggebreen med bredfører) og omtrent to timer ned.

Å kjøre til Juvasshytta tar om lag 40 minutter fra Lom sentrum – de siste 25 minutterne opp grusveien (bomvei) til Juvasshytta, Norges høystliggende bilvei.

For oss som har gått begge rutene, er det klart at det å gå fra Juvasshytta (600 meter opp mot 1300 fra Spiterstulen) er light-varianten, og mest barnevennlig.

Eierskap i seks generasjoner

Spiterstulen var historisk sett en sætergrend til slektsgarden Sulheim som ble utvidet for gjester første gangen i 1836. Gjennom seks generasjoner har stedet siden blitt utbygd og modernisert. Men det gamle preget er bevart – med flere små og store hus i ett tun.

Sulheimfamilien er fortsatt bestyrere på Spiterstulen Turisthytte.

Raskest opp fra Spiterstulen

Den kjente orienteringsløperen Willy Lorentzen tok seg opp på Galdhøpiggen på 1 time og 33 minutter like etter 1930.

I 1934, med vanlig fjellutstyr, seks kilos sekk, bretau og isøks klarte Lars Sulheim (daværende eier av Spiterstulen Turisthytte) turen på 1 t. 26 min. Sønnen Eiliv brukte 1.18 noen år senere,
i vanlig fjellutstyr som støvler og sekk.

Eilivs datter, Bente K. Sulheim Ovesen (daglig leder i dag) fortalte Lokalavisens utsendte at brødrene hennes har nok slått faren med noen minutter.

Traséen mellom Spiterstulen og Galdhøpiggen har ofte vært benyttet som treningsarena av eliteidrettsutøvere. Skøyteløperne Knut «Kupper’n» Johannessen og Roald Aas brukte henholdsvis 1.21 og 1.24 for snart 60 år siden. Senere klarte Per Willy «Betong» Guttormsen å komme seg opp på 1.13 i joggesko, kortbukse og T-skjorte. Langrennsløperen Reidar Bekkemellem fra fjellbygda Heidal oppunder Jotunheimen skal etter sigende ha tatt turen på 
1 time og fire minutter. Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang brukte henimot halvannen time for ca. 25 år siden.

I det årlige turløpet Galdhøpiggen opp har Ole Martin Storlien beste tid på 1.08.08. På damesiden er det Therese Sjursen som har rekorden på 1.17.58. Det går også en trimklasse for dem som bare vil være med for å teste seg selv.

God tur!

Neste gang: Suezkanalen


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no