ANNONSE

REISE

På innsiden av Madrid

Tekst og foto: Heidi Røsok-Dahl / NTBPublisert: 30.08.2017

I HJERTET AV MADRID: Plaza Mayor er en av de viktigste plassene i den spanske hovedstaden. Lokalguide Patricia Morcillo 
Mostaza starter ofte sin guidede tur her. FOTO: Lucas Vallecillos/NTB scanpix


Den lommekjente guiden kjenner byens hemmeligheter – og gir deg de berømte severdighetene med på kjøpet.

– Bienvenida! Velkommen! Kom, kom la oss forte oss inn i skyggen, sier lokalguide Patricia Morcillo Mostaza. Hun leder vei til utkanten av Puerta del Sol, eller bare «Sol» som innbyggerne i Madrid, madrileños, kaller plassen. Her kan det bli hett når sola står på, og godvær er det ofte.w

– Vi skal besøke noen av de mest berømte stedene i Madrid, men jeg kommer også til å vise deg hvor du kan få kjøpt noen lokale spesialiteter som jeg er sikker på at du kommer til å elske, forklarer hun.

Med de lokale

Patricia Morcillo Mostaza kan bookes via nettsidene til WithLocals. Konseptet er rett og slett at det er innbyggerne selv som guider deg, fordi det er de som kjenner byen sin best.

WithLocals tilbyr foreløpig guiding i nesten 50 byer i Europa og Asia. Via hjemmesiden kan du skrive meldinger direkte til guidene, og bli enige om en tur som passer deg.

– Guidene trenger ikke være profesjonelle, men de som får gode tilbakemeldinger, har alltid nok å gjøre, forklarer Patricia. Hun er også journalist, men da finanskrisen slo inn, trengte hun flere bein å stå på. Noen dager har hun mange turister på én gang, andre dager er det enkeltpersoner som har booket en tur.

– Jeg liker fleksibiliteten og kan tilpasse turen til det de som booker, har lyst til å lære mer om, forteller hun.

I Madrid tilbyr WithLocals-guidene alt fra personlig shopping til tapastur, vegantur eller en tur for deg som er ekstra glad i søtsaker.

Blekksprut i brød

Fra Puerta del Sol går vi videre mot Plaza Mayor, og på veien blir det et kort stopp hos klassikeren Cervecería Sol Mayor. Fristelsen til å prøve en «bocata de calamares» (blekksprut-blings) blir for stor, og den får følge av «tinto de verano» – en versjon av sangria med vin og sitronbrus som er svært populær i varmen. Fordelen med privatguide er at en spontan matpause ikke er noe problem.

– Du vet, madrileños er ikke særlig opptatt av hvordan stedet ser ut. Det kan faktisk se helt grusomt ut, sier hun, og slår ut med armene.

Ingen hadde ambisjoner om å vinne interiørpriser da de dekorerte dette lokalet.

– Poenget er ikke hvordan det ser ut, det er kvaliteten på maten og drikken som betyr noe. Det betyr alt, forklarer hun.

De lokale elsker en kjapp brødbit og en liten øl, en caña, i forbifarten. Tørkepapir, tannpirkere og annet skrot slenges rett på gulvet.

Med plikt til å gre seg

Patricia Morcillo Mostaza fletter fortløpende inn anekdoter om bygningene vi ser underveis. Neste stopp er Posada del Peine, Madrids aller første overnattingssted.

– Peine betyr «kam». Det heter Posada del Peine fordi det var obligatorisk å vaske seg grundig, og det hørte en kam til hver sengeplass. Hvis man ikke kunne vise at man hadde god personlig hygiene og gredde håret daglig, fikk man ikke bo her, forteller hun.

Lus var et enormt problem – og «kam»-hotellet har fått beholde navnet. I dag er det et lite boutique-hotell.

Syndig godt

Flere Madrid-institusjoner passeres på veien. La Mallorquina – café og konditori på «Sol» –har holdt koken siden 1884. Det sies at kong Alfonso 8. befalte at de skulle selge lilla drops, etter at han hadde oppdaget disse på en utenlandsreise. Han kjøpte alltid to bokser med «violetas» – én til dronning Victoria Eugenia, og én til elskerinnen sin, Carmen Ruiz de Moragas.

– Her er det åpent 24 timer i døgnet, og det er alltid kø, forteller guiden idet vi går forbi Chocolateria San Gines, en annen institusjon i Madrid.

Churros, en slags fritert deig servert med varm sjokolade, er tydeligvis noe turistene synes det er verdt å vente på. Kanskje kan man si at churros har samme funksjon i Madrid som kebab har i Norge, ettersom det går en jevn strøm av besøkende fra nattklubben vegg i vegg til San Gines – hele natten.

Mur og katedral

Det skal bli mer mat underveis. Vi kommer innom små butikker som selger ekte, spansk safran, olivenolje i verdensklasse og kaker og kjeks bakt av munker – solgt av en ateist. Madrids katedral, som ligger like vel slottet Palacio Real, rekker vi også å ta en kikk på. Guiden runder av turen foran restene av bymuren. Muren stammer fra tiden muslimene regjerte på den iberiske halvøy.

– Der borte fant utbyggerne flere rester av muren, og et stort byggeprosjektet ble dermed 15 år forsinket, peker Patricia og forklarer: – Så nå har det blitt sånn at hvis man finner noe gammelt under utbygging her i byen, så haster det å få skjult det med sement så fort som mulig, så man slipper årelange forsinkelser.

– Gracias! Tusen takk for turen, sier lokalguiden og byr 
på en liten eske med «violetas» som minne.

Tapas, takk!

– Det dere har fått i glasset nå, hva tror dere det er? spør lokalguide og sommelier Eduardo Muñoz. Han har med seg en gruppe på ni personer, fordelt på amerikanere og nordmenn.

Det smakes og luktes på ærverdige Casa Labra, en av de aller mest tradisjonsrike tapasbarene i Madrid. Alle er enige i at det må være en type søtvin.


– Dette er vermut, et symbol på Madrid i seg selv, forklarer Muñoz.


Tapasturen strekker seg over drøye tre timer, og gruppen er innom fire ulike steder der vi får smake på skinke, oster, reker stekt i hvitløk, de små, grønne paprikaene «pimientos del padron», croquetas og ansjos i eddik. Vin, øl, cava og vermut følger med. Devour Tours er en av utallige leverandører som tilbyr en slik tapasrunde i Madrid. Likevel støtte vi ikke på andre grupper underveis.


– Dette! Helt utrolig godt, smatter Marjie Lynne fra Ohio mens hun prøver en fritert «ball» – croqueta – med torsk og bechamelsaus inni.


– Salud! Skål! Resten av gjengen løfter glassene.


Reisefakta

• Madrid: Spanias hovedstad. 

Nesten 3,2 millioner innbyggere.

• Fly: Direkte med både Norwegian, 

SAS og Vueling.


Klima: Kan bli svært varmt om sommeren. Fra 0 til 10 grader om vinteren. Mai og september er fine måneder.


Opplevelser: Sjekk når museene har gratis adgang – ofte søndag eller mandag. Ta en sjekk i TimeOut Madrid for alt som skjer mens du er i byen.


Gode steder å spise: Meson Txistu (tradisjonsrik mat). Bodega de la Ardosa (tradisjonsrik tapasbar, kanskje byens beste tortilla). Dstage (to stjerner i Michelin-guiden. Book bord i god tid). El Botín (verdens eldste restaurant, fra 1725). La cocina de San Antón (takterrasse på Mercado de San Antón, i hippe Chueca). El Doble (tapasbar med sjømat som spesialitet i Rios Rosas).


Gode barer: Del Diego Coctail Bar (i hippe Chueca). Dry 1862 (stilige cocktails i Malasaña). Somos Garra (cocktails med fin utsikt). Besøk også San Miguel-markedet for en drink, eller taket på San Antón-markedet.


Tre overnattingstips: SLEEP'N Atocha (mye for pengene ved togstasjonen). Jardin Metropolitano (eldre rom, relativt rimelig i Cuatro Caminos). Petite Palace Posada del Peine (hyggelig boutique-hotell i det som var Madrids første overnattingssted).


ashild.skadberg@ntb.noAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no