ANNONSE

HUS & HAGE

Fem tips til hvordan ­legge gulv

Tekst: Espen Tjersland

Foto: Fargeriket


Publisert: 13.09.2017

Vurderer du å bytte gulv? Da bør du få med deg disse fem tipsene.

Det er lett å trå feil når man vurderer å bytte gulv. Fagansvarlig for gulv hos Fargerike, André Sunnevåg Olsen, gir deg fem konkrete tips på hva som er viktig å tenke på for å få et mest mulig funksjonelt og vakkert gulv – slik at du unngår knirk, og kan nyte følelsen av å trå barbent over et nylagt gulv.

- Gulv er det viktigste møbelet du har i et hus. Du kan male, tapetsere vegger, men gulvet hever standarden i ethvert hus- og leilighet, sier Sunnevåg Olsen.

Dersom du pusser opp huset eller leiligheten, og skal bytte gulv, så er dette fem gode tips å vurdere:

• Flytende gulv:

De aller fleste gulv skal i dag legges flytende. Fra vinter til sommer vil gulvet ha behov for å bevege på seg, og da er det viktig at gulvet legges med korrekt avstand fra veggen. I leggeanvisningen til gulvet går det frem hvor mange millimeter gulvet skal ligge ut fra veggen. For å få rett avstand brukes avstandsklosser.

• Kjøkkenøy:

Dersom kjøkkenøy skal installeres, må denne plasseres direkte på undergulvet. Laminat eller parkett legges rundt med ekspansjonsfuge for å opprettholde et flytende gulv. I motsatt fall vil knirk kunne oppstå. Alternativt kan de fleste av gulvene hellimes. Det åpner for at kjøkkenøya kan installeres på topp, ettersom stabiliteten til gulvet forsterkes gjennom helliming.

• Underlag:

Før de mer moderne klikksystemene kom, var det vanlig å lime parkett og laminat i det som kalles not og fjær. For å unngå at undergulv og toppgulvet ble limt sammen, benyttet man ullpapp som skille. Ullpappen har ikke lengre samme funksjon, ettersom man enkelt kan klikke gulvene sammen uten lim. Nå finnes det langt mer moderne underlag med ulike egenskaper for å redusere trinnlyd og isolerende thermo-underlag som bidrar til å heve standarden på det nye gulvet.

• Luftfuktighet:

For de aller fleste parkettgulv er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på et nivå mellom 30 og 60 prosent. Spesielt anbefales det kontinuerlig måling i nyere hus om vinteren. Skulle luftfuktigheten ligge for lavt benyttes luftfukter. Tørr luft kan resultere i at gulvet sprekker. Det er viktig at alle gulv må tilpasse seg klimaet i rommet det skal legges. I sommerhalvåret må gulvpakkene plasseres uåpnet i rommet i minst 48 timer med temperatur på mellom 18-23 grader. Om vinteren 4-5 dager. Pakkene må plasseres godt ut fra veggen, da den ofte har en lavere temperatur enn resten av rommet, og kan skape bananform på gulvpakkene.

• Fargespill:

Ingen tre er like, og derfor er heller ingen av våre parkettbord helt like. Når parkett skal legges er det viktig at man tar et og et bord fra tre til fire ulike pakker, slik at man får et naturlig fargespill og variasjon i hele rommet. Det gir best resultat.

Nye gulvtrender 
– tilbake til naturen

I år kommer én av ti husholdninger til å legge nye gulv. Totalt 8,1 millioner kvadratmeter med parkett, klikkvinyl, tarkett, belegg, tepper og furugulv.

- Spanjolene ønsker for eksempel at gulvet skal være så speilblankt som mulig. Russerne er på jakt etter gullskjær, mens vi nordmenn går tilbake til naturen. Det skal være autentisk og ekte, sier Sunnevåg Olsen.

En av Norges største aktører innen gulv viser de siste trendene innen gulv. Det skal være skog, natur og ekte vare.

- Vi har gått fra de blanke, glatte parkettene til mer rustikke gulv med struktur. Gulvene kan fortsatt være behandlet, oljet, vokset eller lakket, men det skal helst være naturtro gulv der strukturen er synlig. Det handler om levd liv – med sine furer og linjer, det handler om kvist og struktur, årringer og fargespill. Det handler om godfølelsen når du går over gulvet, påpeker Sunnevåg Olsen.

Hvilket gulv man bør velge, avhenger av en rekke faktorer, deriblant størrelsen på leiligheten til hva slags livsfase man er i.

Rommets størrelse har også betydning for hva man bør velge. I en stue på 30 kvadratmeter bør man velge tynn og smal parkett, fremfor en veldig bred. Da vil rommet fremstår som mye større.

- Et hardvokset gulv er flott å se på, men passer ikke like godt til en småbarnsfamilie. Det blir for mye vedlikehold. Det er viktig å velge gulv som også er funksjonelle, og som passer til bruken. Høye hæler passer gjerne ikke så bra på et mykt furugulv, derfor har vi nå innført laminat med ”partygaranti” som tåler at damene danser med høye hæler hele kvelden, sier Sunnevåg Olsen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no